Veliki pečat ZagrebDoxa odlazi u – Rusiju

“Šokantan politički film koji predstavlja suvremenu političku situaciju na potpuno drugačiji način nego onaj koji gledate u vijestima”, opisali su članovi žirija pobjednički film Manifest.

Dodjelom Velikoga pečata, glavne festivalske nagrade, zatvoren je 19. ZagrebDox. Od 26. ožujka do 2. travnja na festivalu je u raznim programima prikazano čak 116 filmova, a na kraju je najboljim proglašen ruski film Manifest.

„Gledanje ruskih tinejdžera na Youtubeu 68 minuta možda i ne bi bilo nešto što želite gledati na ekranu, ali jednostavan filmski stil i sadržaj Manifesta čine šokantan politički film koji predstavlja suvremenu političku situaciju na potpuno drugačiji način nego onaj koji gledate u vijestima“, obrazložio je svoju odluku žiri u sastavu producentica Zdenka Gold, redatelj Igor Bezinović i distributer Peter Jaeger.

Manifest je potresni dokumentarni film sastavljen isključivo od snimki javno objavljenih na društvenim mrežama. Kroz te snimke film nas vodi kroz život ruske djece, a ono što počne kao nevini prikaz školskih rituala do kraja filma postane osuđujući pogled ne samo na rusko, već uopće na današnje društvo. Manifest je nastao pod autorskim pseudonimom Angie Vinchito, pa se javno ne zna tko je doista napravio film, a samim time i osvojio Veliki pečat ZagrebDoxa.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Posebna priznanja u međunarodnoj konkurenciji dodijeljena su filmovima Alis Clare Weiskopf i Nicolása van Hemelrycka te Susjed Abdi Douwea Dijkstre.

     Umjetničko djelo koje potiče na razmišljanje

     U regionalnoj konkurenciji Veliki pečat otišao je filmu Van prostora i vremena  čiju režiju potpisuje Nikolaus Geyrhalter, a odluku je donio regionalni žiri čiji su članovi bili direktorica Krakow film festivala Barbara Orlicz-Szczypuła, filmski kritičar Steve Rickinson i redateljica Corina Schwingruber Ilić.

     „Umjetničko djelo koje potiče na razmišljanje i bavi se najkritičnijim problemom našeg vremena i potrebom za hitnim rješenjima,  daje jedinstvenu perspektivu stvarajući distancu između gledatelja i problema, otkrivajući čudnu prirodu otpada. Promatračko oko, nudi vizualnu studiju globalnog problema gospodarenja otpadom, ostavljajući gledatelja zadubljenog u apsurdnost problema i pitanje kako je do njega došlo. Nadalje, estetski pristup filmu, mješavina slikovne ljepote i realizma, pridodaje njegovoj snazi, podsjećajući nas da je problem neizbježan, hitan i golem”, obrazložio je žiri svoju odluku.

     Prizori s mojim ocem

     Posebna priznanja u regionalnoj konkurenciji pripalo su hrvatsko – nizozemskom dokumentarcu Prizori s mojim ocem Biserke Šuran te rumunjskom filmu Između revolucija Vlada Petrija, čiji je hrvatski koproducent Restart.

     Mali pečat za kratki film

     Mali pečat za najbolji kratki film iz natjecateljskog programa, o čemu su odlučili Ivan Ramljak, Christine Camdessus i Andrej Korovljev osvojio je film Horror Vacui redatelja Borisa Poljaka.

     Mladi žiri u čijem su sastavu bili redatelji Joren Slaets, Sigal Yehuda i Biljana Tutorov dodijelili su Mali pečat za najbolji film mladog/e autora/ice do 35 godina, a nagradu je odlukom većine članova žirija dobio film Prizori s mojim ocem Biserke Šuran. Posebna priznanje dobili su filmovi Vrata sna Negin Ahmadi i Divlje ranjene životinje Jakoba Pagel Andersena.

     Članovi međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, dodijelili su istoimenu nagradu filmu U posjeti Fortuni Mátyása Kálmána.

     “U posjeti Fortuni jednostavan je i suosjećajan dokumentarac koji svoje neuobičajene teme tretira s dostojanstvom i pažnjom. Kálmán uzima vremena da razvije istinsku vezu sa svojim protagonistima i uspijeva izbjeći njihovo zašećerenje s jedne strane ili iskorištavanje njihovih očitih neuspjeha s druge strane. Posjet Fortuni prizemni je portret temeljne ljudske potrebe da bude voljen i priznat”, stoji u obrazloženju FIPRESCI-jevog žirija.

     O autoru

     O autoru