Najavljeno jubilarno, dvadeseto izdanje festivala ZagrebDox

U slavljeničkoj atmosferi predstavljen je program koji ZagrebDox nudi u 2024., ali i odluka da se direktorska pozicija podijeli na – dvije.

Na konferenciji za medije najavljeno je, jubilarno, dvadeseto izdanje ZagrebDoxa, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Ovaj festival, potekao od ambiciozne zamisli Nenada Puhovskog, u kratko vrijeme profilirao kao jedan od jedan od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala koji svoj interes usmjeravaju prema dokumentarnom filmu.

Ovo jubilarno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 14. do 21. travnja 2024. u kinu Kaptol Boutique Cinema. Nakon kratkog uvodnog izlaganja Nenada Puhovskog, osnivača, glavnog selektora i direktora festivala, Nenad Puhovski je najavio promjenu u vođenju ZagrebDoxa.

U ekipi ZagrebDoxa, dogovorili smo se da od sada razdvojimo direktorsku poziciju na dvije – izvršnog direktora koju preuzima kolega Hrvoje Pukšec, te umjetničkog direktora, koju ću i dalje obavljati ja. Ova podjela, uobičajena u većini suvremenih filmskih festivala, omogućit će bolje i efikasnije vođenje festivala i nošenje s budućim festivalskim izazovima.“, istaknuo je Nenad Puhovski.

Od ZagrebDoxa do Europske filmske nagrade

Upravo je suradnja Puhovskog i Pukšeca posljednjih godina rezultirala ulaskom ZagrebDoxa na prestižnu listu svjetskih festivala koji odlučuju o nominacijama za godišnju nagradu Europske filmske akademije, u kina je vraćena publika koja se tijekom pandemije pomalo udaljila od kino dvorana i konačno: stvorena je nova produkcijska ekipa koja je sve to uspjela i ostvariti.

Hrvoje Pukšec i Nenad Puhovski (Foto: Lukša Marotti)

ZagrebDox je kulturna manifestacija koja vrvi potencijalima i koja se ni izbliza nije iscrpila u ovih dvadeset godina svog postojanja”, izjavio je je novi izvršni direktor festivala te nastavio: “Hvala gospodinu Puhovskom na povjerenju, ali hvala na povjerenju i svim kolegama bez kojih se ovako velik i značajan festival ne bi mogao realizirati. Čeka nas puno izazova u budućnosti, mnoge ćemo si i sami visoko postaviti jer drugačije niti ne znamo.

Uspješni paneli

Sljedeća se prisutnima obratila Dina Pokrajac, članica selekcijske komisije te voditeljica DoXXL-a i posebnih događanja. Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha s povratkom ovog panel programa koji je sa svojim stručnim gostima tematski proširio i produbio te dao dodatnu vrijednost samim projekcijama, jednakim se pravcem odlučilo ići i ove godine.

O tome je Dina Pokrajac  rekla: “U sklopu participativne dokumentarističke platforme ZagrebDoXXL održat će se pet panela o raznim relevantnim temama: od zloupotreba deepfake tehnologije do erozije radničkih prava, od posljedica seksualnog nasilja i traume kao ključa iscjeljenja do pronalaženja pravednog političkog rješenja za Palestinu. Dokumentarni filmovi poznati su po tome da otvaraju teme s kojima se društvo još nije spremno suočiti ili s njima nije dovoljno upoznato te pridonose kolektivnoj perspektivi društvenih problema. Stoga imaju važnu ulogu kao savjest i korektiv društva ali i kao svojevrsni prognostičar društvenih promjena. Od stotinjak filmova na ZagrebDoxu bilo je teško odabrati samo njih pet koji će poslužiti kao uvod u opširnije diskusije, no pri odabiru vodili smo se upravo gore navedenim kriterijima.”

Novost ovogodišnjeg ZagrebDoxa je i u usmjerenju njegovog Pro segmenta namijenjenog filmskim profesionalcima. Na ovogodišnjem izdanju, ZagrebDox Pro se fokusira na dubinsko istraživanje dokumentarnih serijskih djela. Od načina promišljanja ideja, izgradnje interesa u audiovizualnom ekosustavu, mogućih pristupa produkciji pa sve do modela distribucije i promocije.

Dina Pokrajac i Vanda Violić (Foto: Lukša Marotti)

Više o tome ispričala je producentica Vanda Volić: “ZagrebDox Pro edukativna i razvojna radionica ove godine u fokus stavlja dokumentarne serijale, kao prva među sličnim programima usavršavanja u ovom dijelu Europe koja se bavi tim formatom. Cilj je ovog programa pomoći autorima odabranih dokumentarnih serijala u njihovom razvoju, ali i približiti mogućnost da ih predstave televizijama, producentima, financijerima i distributerima. U tome im kroz ZagrebDox Pro radionicu pomažu mentori kao i razni predavači i kolege, zato smo iznimno zadovoljni što smo u tim ulogama uspjeli okupiti trenutno najvažnije aktere u svijetu dokumentarnih serijala, profesionalce s BBC-a, Al Jazeera-e, HBO-a i HRT-a kao i istaknute autore iz Hrvatske i inozemstva.”

Najbolje od najboljeg

Osobitost ZagrebDoxa, točnije njegovih medijskih obraćanja je tradicionalna prezentacija filmskog programa koju uvijek nadahnuto predstavlja čovjek bez kojeg ne bi bilo ZagrebDoxa, Nenad Puhovski. Posve u skladu s ovogodišnjim vizualom festivala čini se kako je ZagrebDox ove godine napravio ono što svi uvijek žele, ali rijetko uspijevaju. Prikazati najbolje od najboljeg. Prikazati ono najbolje što suvremeni svjetski dokumentarizam nudi.

“Za razliku od prijašnjih godina kada smo ovdje prezentirali program po njegovim sekcijama, ove godine naša festivalska “žetva” je bila toliko dobra – pobjednici Cannesa, Berlina, Sundancea, Tribece, Sarajeva, IDFA-e, CPH:DOX-a, Hot Docsa, Leipziga, Visions du Réel, Locarna, Sheffielda, Jihlave, Barcelone, Prizrena, Thessalonikija – da smo se odlučili ograničiti samo na njih.“ zaključio je Nenad Puhovski.

Tako će ove godine, u osam dana, na ZagrebDoxu biti prikazana stotinu i dva filma u osam dana. Festival kalendarski zahvaća i neradna srijeda (17. travanj) zbog paarlamentarnih izbora koju su organizatori odlučili iskoristiti na najbolji način –  u program su stavljene dodatne projekcije pa već imamo i krilaticu festivala: s birališta u gledališta!

Spomenimo i to da se ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Turističke zajednice Grada Zagreba.

O autoru

O autoru