Čak 116 dokumentaraca u programu 19. ZagrebDoxa

“Ovogodišnji  ZagrebDox događa se u vremenima kada su loše godine, nadajmo se, iza, a one neizvjesne – ispred nas”, kazao je Nenad Puhovski, direktor i glavni selektor ZagrebDoxa.

Intrigantni hrvatski dokumentarni omnibus Osam poglavlja, u kojem osam autorica i autora vode gledatelja kroz osam desetljeća života osam ženskih likova. Intimni film Između revolucija, redatelja Vlada Petrija koji je u Berlinu osvojio nagradu FIPRESCI za najbolji film u programu Forum. Istočna fronta Vitalyja Manskog i Yevhena Titarenka nam kroz prikaz Yevhena, člana dragovoljačke medicinske bojne čija je zadaća pružanje prve pomoći na prvoj crti bojišnice, prikazuje prvih šest mjeseci rata u Ukrajini.

Navedeni naslovi su samo dio od bogatog programa 19. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Festival će biti održan od 26. ožujka do 2. travnja u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema. U osam festivalskih dana publika će imati priliku pogledati čak 116 dokumentarnih ostvarenja u 12 filmskih programa.

Povratak u staru normalnost

“Ovogodišnji  ZagrebDox događa se u vremenima kada su loše godine (nadajmo se) iza, a one neizvjesne – ispred nas. Svjesni toga, izabrali smo povratak u neku staru normalnost, no gledajući ipak krajičkom oka i prema mogućim iznenađenjima. Stoga taj međuprostor želimo popuniti sa stotinjak dokumentaraca koji tematiziraju puninu svijeta u kome živimo, jer smo uvijek našoj publici željeli pružiti što širi izbor kvalitetnih filmova“, izjavio je Nenad Puhovski, direktor i glavni selektor ZagrebDoxa.

Nenad Puhovski i Hrvoje Pukšec (Foto: Samir Cerić Kovačević)

 “Uz povratak popularnih programa Happy Dox i Glazbeni Globus, uveli smo i neke nove, recimo Green Dox posvećen ekološkim temama. Uveli smo i nove nagrade poput one za kratkometražni dokumentarac, a posebno smo ponosni na činjenicu da nas je Europska filmska akademija uvrstila u malen broj prestižnih festivala čiji se pobjednici izravno uključuju u trku za Europski Oscar. Nestrpljivo čekamo da sve to podijelimo s našom publikom i da, zajedno, ponovno prisustvujemo projekcijama, razgovorima o filmu, ali i temama koje oni potiču“, nadodao je Puhovski, uz kojeg je program festivala predstavio i Hrvoje Pukšec, producent ZagrebDoxa.

Kandidati za Veliki pečat

Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natječe se 20 filmova u kategoriji međunarodnog  dokumentarnog filma, a isto toliko je naslova i u regionalnoj konkurenciji.

Za Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji ove godine konkurira 20 filmskih ostvarenja, a dotiču se širokog dijapazona tema, od ekologije preko obiteljskih i međuljudskih odnosa, suočavanja s prošlošću, pa do najvažnije sporedne stvari na svijetu, nogometa.

O autoru

O autoru