Kineski film koji je ove godine nadmašio sve hollywoodske blockbustere

Full River Red proslavljenog kineskog redatelja Zhanga Yimoua još nije ni došao u američka kina, a već se zaradom od 644 milijuna dolara pozicionirao na prvo mjesto ljestvice ovogodišnjih blockustera.

Iako smo još uvijek na početku kalendarske, u filmskom smislu, ova je godina već ponudila veliko iznenađenje. Naime, sa zaradom od 644 milijuna dolara, kineski Full River Red trenutačno je prvi na ovogodišnjoj ljestvici filmova s najvećom zaradom.

Riječ je o filmu poznatog kineskog redatelja Zhanga Yimoua koji je premijeru u kineskim kinima doživio na prvi dan Kineske nove godine, 22. siječnja. Kod kuće je film vrlo brzo postigao veliku popularnost, a uskoro dolazi i u kina na ostalim kontinentima.

Neizvjesnost, crni humor i uzbudljiv kraj

Ova napeta povijesna komedija inspirirana je klasikom kineske poezije Man Jiang Hong posvećenom nacionalnom junaku Yueu Feiju. Naime, radnja filma odvija se u 12. stoljeću, na početku ere dinastije Južnog Songa, četiri godine nakon smrti Yueu Feija. Večer uoči važnog sastanka s predstavnicima suparničke dinastije Jin, u rezidenciji Qina Huija, događa se misteriozno ubojstvo. Ubijen je Jinov izaslanik koji je Caru nosio važno pismo. Dakako, i pismo je nestalo, te počinje potraga za ubojicom i pismom. Oboje treba pronaći prije zore…

Neizvjesnost, crni humor i uzbudljiv kraj ono je što je oduševilo kinesku publiku. A “sastojke” ovog filma dobro je “skuhao” 72-godišnji kineski filmski majstor Zhang Yimou iza kojeg je niz uspješnih filmova.

Kineske zvijezde u glavnim ulogama

Naime, Zhang Yimou redatelj je, između ostalih, i filmova Podignite crvenu svjetiljku (1991.) koji je osvojio nagradu BAFTA za najbolji strani film, baš kao i njegov film iz 1994. Živjeti. Zlatnog lava osvojili su filmovi Qiu Ju ide na sud (1992.) i Svatko je najvažniji (1999.). Treba spomenuti i tri nominacije za prestižnu nagradu Oscar (Ju Dou iz 1990., Podignite crvenu svjetiljku iz 1991. i Heroj iz 2003.), ali i to da se Full River Red nakon malo više od mjesec dana prikazivanja u kineskim kinima prometnuo u najznačajniji film u njegovoj 35-godišnjoj filmskoj karijeri.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Osim toga, Yimou je povjereno i režiranje Ljetnih (2008.) te Zimskih Olimpijskih igara u Pekingu (2022.).

     Glumačku ekipu filma Full River Red predvode omiljeni kineski komičar Shen Teng i glumac, pjevač i plesač Jackson Yee. On je pak popularnost stekao zahvaljujući sudjelovanju u dječjem talent showu u kojem se predstavio kao hip-hop plesač. Uz njih glavne likove tumače i Zhang Yi te Lei Jiayin.

     O autoru

     O autoru