Edward Norton dolazi na Lopud

“Trebamo jedni druge da bismo uistinu naučili zanat te mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa,” izjavio je Edward Norton povodom svog dolaska na treće izdanje Ponta Lopud festivala.

Slavni američki glumac Edward Norton bit će poseban gost na ovogodišnjem izdanju Ponta Lopud festivala. Na festivalu koji će biti održan od 20. do 24. lipnja, zvijezda filma Klub boraca održat će gostujuće predavanje (masterclass) za sve sudionike, dok će privilegij sudjelovanja na njegovim radionicama imati sudionici u kategoriji „Glumci“.

“Već 30 godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umjetnosti proizašla je iz razgovora sa starijim redateljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava. Filmovi se stvaraju za publiku, da. Ali, isto tako i mi trebamo jedni druge da bismo uistinu naučili zanat te mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa,” izjavio je Edward Norton povodom svog sudjelovanja na trećem izdanju Ponta Lopud festivala.

Nominiran za Oscara

Hollywoodski glumac u svojoj je karijeri glumio je u preko pedeset filmova, producirao njih trinaest, napisao pet i režirao dva. Triput je nominiran za nagradu Oskar (Iskonski strah, Generacija X i Birdman) te je osvojio brojne druge nagrade. U svibnju će Edward Norton predstaviti svoj novi film Asteroid City redatelja Wesa Andersona, koji će premijerno biti prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu.

No, Norton nije jedini slavni gost festivala Ponte Lopud. Već je ranije najavljen dolazak švedskog oskarovca Rubena Östlunda. Nova je vijest, pak, da će na otok ispred Dubrovnika doći Ula Pontikos, članica Britanske udruge snimatelja i izvršnog ogranka Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Poput Edwarda Nortona, i Ula Pontikos svoj će glavni masterclass održati sa sudionicima svih triju kategorija sudionika, nakon čega će se posvetiti samo snimateljicama i to kroz teoretski i praktični rad.

Edukacija mladih filmaša

Ponta Lopud, koji se održava kako mu i ime govori na otoku Lopud kraj Dubrovnika, u kratko vrijeme pozicionirao se kao važan dio hrvatske filmske scene. Svojim drugačijim konceptom, gdje naglasak nije toliko na prikazivanju filmova koliko na druženju i edukaciji mladih filmaša, pomaže filmskim profesionalcima da steknu nova iskustva i stvore dugoročne profesionalne i prijateljske odnose. Kako ističu iz festivala, „u inspirativnom okruženju mira i jedinstvene ljepote otoka Lopuda, uz domaću kuhinju, imaju priliku voditi razgovore o filmu, vizualnoj umjetnosti i umijeću življenja na način na koji se to ovdje čini stoljećima“.

Festival je kreativno mjesto koje omogućava mladim profesionalcima iz regije da steknu dodatna znanja. Sudionici su podijeljeni u tri kategorije (Redatelji, Glumci i Snimatelji), a posebnost Ponta Lopuda je da dobiju mogućnost kroz nekoliko dana dobiti uvid u rad vrhunskih svjetskih filmaša.
Sudionici masterclassova na trećem izdanju Ponta Lopud Festivala su:

REŽIJA:

Marija Apčevska (Sjeverna Makedonija) 
Kukla – Katarina Bogdanović (Slovenija)
Matija Gluščević (Srbija)
Juraj Lerotić (Hrvatska)
Ivan Salatić (Crna Gora)
Norika Sefa (Kosovo)
Ena Sendijarević (Bosna i Hercegovina)
Dušan Zorić (Srbija)

GLUMA:

Florist Bajgora (Kosovo)
Lazar Dragojević (Crna Gora)
Jurij Drevenšek (Slovenija)
Muhamed Hadžović (Bosna i Hercegovina)
Tihana Lazović (Hrvatska)
Milan Marić (Srbija)
Natalija Teodosijeva (Sjeverna Makedonija)
Ivana Vuković (Srbija)

KAMERA:

Bojana Andrić (Srbija)
Sara Bernarda Moritz (Hrvatska)
Gaja Naja Rojec (Slovenija)

O autoru

O autoru