Nagrade hrvatskim filmovima na Festivalu autorskog filma u Beogradu

Čak tri hrvatska filma osvojila su nagrade na 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu. Tako je Grand Prix festivala, nagradu “Aleksandar Saša Petrović”, osvojila je hrvatska manjinska koprodukcija Da li ste videli ovu ženu Dušana Zorića i Matije Gluščevića. Nagradu za najbolju režiju osvojio je Juraj Lerotić za svoj dugometražni prvijenac Sigurno mjesto. Pelikan Filipa Herakovića osvojio je nagradu za najbolji film programa Hrabri Balkan

Hrvatski filmovi posljednjih mjeseci nižu prestižne i brojne nagrade na europskim festivalima. Uz brojna poznata redateljska i glumačka imena, pojavili su se nova s izuzetno kvalitetnim debitantskim filmovima koji nas svojim temama obuzimaju. Izgleda da svjedočimo jednom novom hrvatskom filmskom valu te se iznimno veselimo filmovima koji nam tek stižu.

Važni filmovi za regiju koji predstavljaju glas nove generacije

Žiri natjecateljskog programa ovogodišnjeg izdanja Festivala autorskog filma, koji se u Beogradu odvijao od 25. studenog do 2. prosinca, u sastavu Teona Mitevska, Omar El Zohairy i Serge Bozon, obrazložio je Grand Prix (Da li ste videli ovu ženu) i nagradu za najbolju režiju (Sigurno mjesto) riječima:

“Oba filma predstavljaju dašak svježeg zraka u načinu na koji prezentiraju stvarnost. Prvi ne prati nikakva pravila i ne nameće si nikakva ograničenja, već odvažno ide naprijed uz dozu humora, inteligencije i neusiljenosti. Istovreneno, drugi se film koristi minimalizmom i veoma preciznom režijom kako bi napao temu kojoj nije lako pristupiti. Oba filma su važna za regiju jer predstavljaju glas nove generacije.”

Ovo je jedanaesto priznanje filmu Sigurno mjesto koji je trenutno u kinodistribuciji diljem Hrvatske.

Film Da li ste videli ovu ženu dugometražni je prvijenac redateljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluševića. Glavnu ulogu u filmu tumači Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan i drugi.

Hrvatska koproducentica filma je Tena Gojić

Pelikan uvjerljivo predstavlja problem koji se događa u potpunosti unutar protagonista, ne posežući pritom za jednostavnim rješenjima

O nagradi na najhrabriji film Balkana odlučivao je žiri u sastavu Ivan Bakrač, Jovan Marković i Daniella Shreir

“Ostvarenje Filipa Herakovića govori o krizi, preispitivanju i pokušaju transformacije identiteta jednog nogometaša. Pelikan uvjerljivo predstavlja problem koji se događa u potpunosti unutar protagonista, ne posežući pritom za jednostavnim rješenjima. Svedenom naracijom, režijom koja izvrsno koristi prostore, kao i glumom Edija Ćelića, film a lakoćom na gledatelja prenosi stanje i atmosferu. Istovremeno ga poziva ga da doživi neposredno i intuitivno, ali ostavljajući i dovoljno poticaja za tumačenje,” navodi se u obrazloženju žirija.

O autoru

O autoru