Stižu nam novi filmovi ‘Ratovi zvijezda’, evo i kada

Zajednička duga i od očiju javnosti skrivena borba kompanija Disney i Lucasfilm da vrate Ratove zvijezda pred kino publiku napokon je urodila plodom. Objavljena su tri datuma premijera ali ne i naslovi. Pogledajte koji su naslovi u konkurenciji da baš oni budu izabrani kao premijerni.

Kompanije Disney i Lucasfilm potvrdile su datume izlaska sljedeća tri filma iz serijal Ratovi zvijezda (Star Wars). Kod poklonika i obožavatelje ove epske svemirske sage diljem svijeta ova vijest je izazvala oduševljenje. Podsjetimo, serijal je započeo davne 1977. godine i sadržavao je ukupno devet glavnih i dva spin-off  filma te završio 2019. godine.

Od tada su ove dvije kompanije vodile zajedničku skrivenu i dugu borbu da Ratove zvijezda vrate pred kino publiku. U tom periodu otkazali su nekoliko projekata i razišli se s mnogo kreativaca a bez novog filmskog projekta nije bilo na vidiku. Među tim kreativcima bili su Davida Benioffa i D.B. Weiss, kreatorski dvojac blockbuster serije Igra prijestolja, koji su se s kompanijama razišli krajem 2019. godine. Ovaj uspješni kreatorski dvojac tada je izjavio: “Volimo Ratove zvijezda. Kad ih je George Lucas osmislio i izgradio, izgradio ih je i za nas. Razgovarati o Ratovima zvijezda s njim i trenutnim timom Ratova zvijezda bilo je uzbuđenje života i uvijek ćemo biti dužni sagi koja je sve promijenila.”

No, stvari su se nakon toga promijenile. Prije velikog hollywoodskog štrajka i borbe za povratak Ratova zvijezda u kina, Lucasfilm je najavljivao rad na nekoliko projekata. Za sada je Lucasfilm potvrdio samo prvi naslov (ali ne i datum premijere). Koji naslovi ga slijede, nije poznato a malu komplikaciju predstavlja i činjenica da su ranije najavljivana četiri filma a datuma ima samo tri.

Prema vijestima koje su stizale, za pretpostaviti je da su za navedene termine u igri sljedeći naslovi:

Datum: 22. 05. 2026. – The Mandalorian & Grogu

The Mandalorian (Foto: Disney)

Lucasfilm je potvrdio da će The Mandalorian & Grogu biti prvi iz novog vala filmova Ratova zvijezda. Trenutno se malo zna o samom projektu ali se pretpostavlja da je adaptiran prema scenariju iskusnog Jona Favreaua (Iron Man,   2008., Iron Man 2, 2010., idr.),  za 4. sezonu svog uspješnog serijala Mandalorijanca (The Mandalorian, startala 2019.). Potvrđeno je da će glavnu ulogu, kao i u seriji, odigrati Pedro Pascal (serija The Last of  Us, startala 2023).

Datum: 18. 12. 2026. – Star Wars: New Jedi Order

Daisy Ridley u filmu ‘Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera’ (Foto: Lucasfilm)

Radnja filma smještena je 15 godina nakon filma Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera (Star Wars: The Rise of Skywalker, 2019.). Glumica Daisy Ridley ponovit  će svoju ulogu Rey te se vraća novim avanturama smještenim u daleku, daleku galaksiju. Režiju potpisuje Sharmeen Obaid-Chinoy, koja će biti prva žena na tom mjestu u serijalu Ratovi zvijezda a scenarij Steven Knight (Što nas ne ubije/The Girl in the Spider’s Web, 2018, serija Peaky Blinders, 2013-2022). Još uvijek bez naslova, ovaj film postavlja potpuno novi dio vremenske crte Ratova zvijezda – tzv. New Jedi Order (Novi Jedi red).

Datum: 17. 12. 2027. – The Mandalorian ili Dawn of The Jedi

The Mandalorian – film Davea Filonia

Dave Filoni u kompaniji Lucasfilm vrlo brzo napreduje te je nedavno unaprijeđen u glavnog kreativnog direktora. Blisko je surađivao s Jonom Favreauom na serijama  Mandalorijanca (The Mandalorian, startala 2019) i Ahsoka (The Ahsoka, 2023). Radnja smještena tijekom Mandalorijanske ere, onaj u kojem je veliki admirala Thrawna prikazan kao glavni negativac – no,  Filoni obećava da to nije samo ponavljanje tradicionalne borbe Nove Republike protiv Imperija.

Dawn of The Jedi – film Jamesa Mangolda

Scenarist i redatelj je James Mangold (Wolverine/The Wolverine, 2013, Logan, 2017, Izazivač: Le Mans ’66/Ford v Ferrari, 2019., Indiana Jones i artefakt sudbine/Indiana Jones and the Dial of Destiny, 2023.). Prema njemu, ovo će biti “neka vrsta priče o podrijetlu o tome kako je Sila postala poznata.” Opisao ga je kao “biblijski ep poput Deset zapovijedi (The Ten Commandments, 1956.).

O autoru

O autoru