Rockstar Games je odbio hrpu ponuda za snimanje GTA i Red Dead Redemption filmova

Jedan od osnivača Rockstar Gamesa, Dan Houser, govori kako su odbijali mnoštvo ponuda gdje bi njihove video igre prešle na veliko platno.

Tko god je igrao ijednu igru iz serijala Grand Theft Auto ili Red Dead Redemption vjerojatno mu je kroz glavu prošlo – zašto ovo već nema svoj film?

‘Zašto plaćati nešto što nam već pripada?’

Najpopularnije franšize video igara Rockstar Gamesa su bez daljnjega Grand Theft Auto i Red Dead Redemption, te same izgledaju kao ogromne posvete filmovima njihovih žanrova. Oba serijala su toliko bogata pričom i izgledaju istinski filmski da snimanje filmskih verzija izgleda suvišno. Istog mišljenja je i jedan od osnivača Rockstara Dan Houser koji je rekao da se tijekom godina nebrojeno puta našao s glavešinama studija s temom o filmskim verzijama Rockstarovih hitova.

Houser se prisjetio neugodnih sastanaka s rukovoditeljima studija koji su na pitanje zašto bi uopće Rockstar krenuo u filmske vode odgovorili: “Zato što možete snimiti film.”

A mi bismo rekli, ne, ono što ste opisali je da vi snimate film, a mi nemamo kontrolu i preuzimamo veliki rizik kojeg ćemo plaćati nečime što nam već pripada.”

GTA San Andreas
GTA San Andreas (Foto: Rockstar Games)

Sad su neka druga vremena

Očito je da Dana Housera i ostatak Rockstar Games ekipe ni dolazak cijelog Grove Streeta ne bi nagovorio na snimanje filma, ali to nije sprečavalo studije da i dalje pokušavaju. “Mislili su da ćemo biti zapanjeni, ali to jednostavno nije bio slučaj… Imali smo ono što smo smatrali multimilijarderskim intelektualnim vlasništvom, a ekonomski nikad nije imalo smisla. Rizik nikada nije imao smisla. U to je vrijeme vladalo mišljenje da se od igre stvaraju filmovi loše kvalitete.”

Houser je nadodao kako su “sad druga vremena” jer iz Rockstara je otišao 2020. godine. U međuvremenu su izašli uspješni hitovi rađeni prema video igrama poput Sonica, Super Marija, The Last of Us i Fallout. Vremena su se uistinu promijenila jer sve do navedenih dobrim ekranizacijama se moglo nazvati samo Mortal Kombat (1995.) i franšizu Resident Evil koja u konačnici uopće nije slijedila priču video igara.

Grand Theft Auto VI je najavljen za izlazak na jesen 2025. godine, a samo je prva najava u 24 sata skupila preko 90 milijuna pogleda na YouTubeu što ju čini rekorderom upisanim u Guinnessovu knjigu rekorda po broju pogleda za neki video koji nije glazbeni. Nema sumnje kako će GTA VI biti masivan hit prema reakcijama i onome što se moglo vidjeti u najavi, i zašto bi se onda Rockstar zamarao s mogućim rizicima?

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru