PROFilm Days: 30 milijuna kuna ostaje u Zagrebu od snimanja novog blockbustera s Kate Beckinsale

U Zagrebu je održano četvrto izdanje konferencije audiovizualne industrije PROFilm Days. Na konferenciji su brojni domaći i inozemni stručnjaci podijelili  dobra i loša iskustva i izazove s kojima se svakodnevno bore.

Ovogodišnje, četvrto izdanje konferencije PROFilm Days otvorilo je brojne aktualne teme kroz panele raznih stručnjaka audiovizualne industrije.

Tako je Carsten H. W. Lorenz, producent iza kojeg su filmovi Independence Day: Resurgence, Greenland, Midway u panelu pod nazivom Zagreb tak imam te rad: Zagreb u akcijskom trileru najavio da svoj sljedeći veliki projekt snima u Zagrebu u suradnji s hrvatskim producentom Igorom Nolom. Projekt je iznimno važan za grad Zagreb jer se prvi puta cijela radnja odvija baš u Zagrebu i takva svjetska promocija grada bit će nemjerljiva u godinama koje dolaze.

Mlada hrvatska glumica glumit će uz bok Kate Beckinsale

Naime, radi se o filmu vrijednom 85 milijuna kuna. Od tog iznosa će otprilike 30 milijuna kuna ostati u Zagrebu, putem honorara ljudi, hotelskih pristojbi, poreza i prireza te plaćanja lokacija i infrastrukture. Uz ovu impresivnu brojku, zaposlit će se 380 ljudi od kojih je 95% hrvatskih filmskih djelatnika, dok 18 uloga imaju hrvatski glumci. Saznali smo i da će jedna mlada hrvatsku glumica tako glumiti uz bok Kate Beckinsale.

Hrvatska bi uskoro mogla dobiti ozbiljan filmski studio

Svi nazočni složili su se da je izgradnja studija vrlo važan sljedeći korak. Studio sa sobom dovodi značajan broj međunarodnih produkcija, a iz nebrojenih iskustava zemalja koje imaju studije pokazalo se da se kvaliteta i kvantiteta nacionalnih produkcija značajno pojačala u godinama nakon otvaranja studija. Primjer tome je svakako Mađarska čiji su predstavnici gostovali na konferenciji. Mađarska ima šest filmskih studija s ukupno 35 filmskih setova i u posljednjih 10 godina je proizvela čak osam nacionalnih filmova nagrađenih Oscarima (najbolji strani film, kratki filmovi, scenografija…). Svi mađarski studiji potpuno su rasprodani do kraja 2023. godine.

Aktivno uključivanje sektora turizma u podršku nacionalnim produkcijama

Raspravljalo se i o važnosti uključivanja sektora turizma u podršku nacionalnim produkcijama, budući da najveće pozitivne ‘posljedice’ filmova i serija za vrijeme i nakon snimanja u Hrvatskoj ima upravo turistički sektor. Na primjer, samo jedna produkcija za smještaj svoje ekipe tijekom mjeseci snimanja u Hrvatskoj ostvari tisuće noćenja u našim hotelima, dok je promocija zemlje i naših gradova financijski nemjerljiva i Hrvatska nikada neće imati budžete s kojima bi se mogla mjeriti takvoj snazi promocije kao što je to kroz audiovizualnu industriju.

Za kraj konferencije povela se žestoka rasprava nacionalnih i regionalnih distributera, kino prikazivača i producenata na temu razlike srpskih i hrvatskih filmova te gledanosti istih u kinima te kako svi u regiji možemo surađivati na nastanku uspješnih budućih projekata. 

Sva predavanja uskoro će biti dostupna na web stranici Zagrebačkog filmskog ureda www.filmzagreb.hr.

Foto: Matija Djanješić i Damir Krajac / CROPIX.

O autoru

O autoru