4. PROFilm Days: Svjetski i domaći stručnjaci AV industrije na konferenciji u Zagrebu

Producenti filmskih hitova, svjetski poznati location manageri, predstavnici gaming industrije samo su dio bogatog programa četvrte PROFilm Days konferencije koja će biti održana 11. listopada u novootvorenom zagrebačkom kinu CineStar Zagreb Zapad.

Nakon dvije godine online izdanja, Zagrebački filmski ured, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, organizira četvrto izdanje PROFilm Days konferencije koja će biti održana u novom kinu CineStar Zagreb Zapad – Z Centar, 11. listopada ove godine s početkom u 9:00 sati te je besplatna za sve sudionike.

Svjetski poznati producent snima blockbuster na našim ulicama

Najveće ime ovogodišnje PROFilm Days konferencije zasigurno je Carsten H. W. Lorenz,  producent iza kojeg su filmovi Independence Day: Resurgence, Greenland, Midway i drugi u kojima glume svjetske face poput Woodija Harrelsona, Gerarda Butlera i Billa Pullmana. Carstena u Zagreb dovodi novi blockbuster koji je odlučio snimati upravo na našim ulicama, a sve u suradnji s producentom Igorom Nolom koji je u Hrvatsku doveo velike projekte poput Hitman’s Wife’s Bodyguard (Salma Hayek, Rayan Reynolds, Samuel L. Jackson), Ipcress File, McMafia i brojne druge. 

Predsjednik Svjetske organizacije location managera obići će Hrvatsku u potrazi za novim lokacijama za svoje projekte 

Na konferenciji će govoriti i John Rakich,  predsjednik Svjetske organizacie location managera (LMGI), zajedno s kolegama Harriet Lawrence i Markus Bensch. Oni su zaslužni za odabir lokacija snimanja nekih od najvećih filmskih hitova kao što su My Cousin Rachel, The Death of Stalin, The Hole, Bourne Supremacy, Bridge of Spies, Enemy at the Gates, American Gods i dr.. 

U organizaciji filmski ureda gradova, ovi će location manageri obići lokacije diljem Hrvatske, koje će razmotriti za svoje buduće projekte. 

“Filmovi o Winnetouu snimani su ovdje kasnih 1960-ih i svi u Njemačkoj su mislili da divlji zapad stvarno izgleda tako. Trebalo mi je desetljeće da otkrijem da nisu snimljeni u SAD-u, nego na Plitvicama. Ako vaša zemlja može zamijeniti mnoge druge lokacije koje nisu ni približno blizu jedna drugoj na pola ste puta do uspjeha!”, izjavio je Markus Bench, njemački location manager.

Teme iz gotovo svih grana AV industrije od inustrije videoigra do izgradnje filmskih studija

Kao i svake godine, konferencija obuhvaća teme iz gotovo svih grana audiovizualne industrije, od kojih je zasigurno najbrže rastuća industrija videoigara. Na konferenciji će se, tako, održati i panel “Od filma do igrice // Bumbarov let”, a radi se o transmedijalnom projektu baziranom na istoimenom igranom filmu za djecu scenarista Ivana Turkovića Krnjaka i Marka Hrenovića u produkciji Interfilma i producenta Ivana Maloče. Uz navedene scenariste i producenta, na panelu će govoriti i Aleksandar Gavrilović, tajnik Croatian Game Development Alliancea, a panel će voditi Andrej Kovačević, direktor tvrtke Exordium game i umjetnički savjetnik za videoigre pri HAVC-u. 

Zanimljivo predavanje bit će i Case Study Mađarska – koje će se baviti utjecajem njihove rastuće međunarodne produkcije na lokalnu proizvodnju sadržaja. O tome će govoriti mađarski producent Daniel Kresmery (“Hero Squared”) i kanadski producent Ogden Gavanski (“Milestone Entertainment Inc.”). Oni će predstaviti svoje impresivne rezultate u proteklih 20 godina, te pričati o utjecajima izgradnje filmskih studija. 

U čast 60. obljetnice osvajanja Oscara, na konferenciji će se prikazati i animirani film Dušana Vukotića, Surogat, a film će okupljenima predstaviti ravnatelj Ustanove Zagreb Film, Vinko Brešan

Program konferencije počinje 11. listopada u 9 sati i traje do 18 sati, a nakon radnog djela konferencije u 18:30 sati, u zatvorenoj projekciji za sudionike ProFilm Daysa, bit će prikazan višestruko nagrađivan film Zbornica redateljice i scenaristice Sonje Tarokić te producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama). 

Ulaz je besplatan, a registracija je otvorena do 10. listopada 2022. na web stranici Zagrebačkog filmskog ureda. Novosti o konferenciji možete pratiti i na službenoj Facebook stranici

O autoru

O autoru