Zagreb nominiran za svjetsku titulu Filmskog grada

Bristol, Limerick, Sofia i Tulsa konkurenti su Zagrebu u natjecanju za Global Production Awards – svjetske nagrade iza koje stoji renomirani časopis Screen International.

Nakon što je je 2023. u Zagrebu „odrađeno“ čak 455 dana filmskog snimanja, glavni grad Hrvatske dobio je novo priznanje. U izboru za Global Production Awards uvršten je u kategoriju Filmski grad te će se za titulu natjecati u konkurenciji engleskog Bristola, irskog Limericka, bugarske Sofije i američke Tulse.

„Jako smo ponosni što je od mnogobrojnih prijava odabran baš grad Zagreb, uz svega četiri druge lokacije iz cijelog svijeta! Već ovo je odličan uspjeh i velika dodatna promocija grada, a s nestrpljenjem očekujemo proglašenje pobjednika za vrijeme Cannes Film Festivala u svibnju. Veliku zahvalu šaljemo i hrvatskim producentima s kojima odlično surađujemo na promociji Zagreba i koji su nam uvelike pomogli ponovno staviti Zagreb na filmsku mapu svijeta“, izjavila je Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda.

455 dana snimanja u 2023.

Global Production Awards pokrenula je prošle godine izdavačka kuća Media Business Insight, koja stoji iza niza respektabilnih medija. Među njima je i Screen International, jedan od najutjecajnijih časopisa u svijetu filmske industrije.

Prvo izdanje Global Production Awardsa održano je prošle godine. Nagrada je podijeljena na više kategorija, kao što su one za lokaciju godine i studio godine. Titula Filmskoga grada, što je kategorija za koju se natječe Zagreb, prošle je godine pripala Sarajevu.

Prema podacima Zagrebačkog filmskog ureda, godina 2023. bila je po broju dana snimanja u Zagrebu (455 dana ukupno) na razini godina prije pandemije, a nastavljeno je i snimanje hollywoodskog filma Canary Black koji će biti neizmjerno važan za promociju grada, jer Zagreb prvi puta ‘glumi sebe’ tijekom cijelog filma.

Uz Canary Black od većih međunarodnih projekata snimala se treća sezona serije Hotel Portofino (BritBox, Velika Britanija), serija Der Kroatien Krimi (ARD Njemačka), serija Ride Out (Finska), rock mjuzikl O’Dessa (Searchlight Pictures) te brojne reklame poznatih tvrtki kao što su McDonalds, Pokemon, Porsche i Honda.

Dodjela u Cannesu

Bitno je naglasiti da su se Zagreb i Zagrebačka županija, prema HAVC-ovoj publikaciji Filming in Croatia, unazad nekoliko godina znatno podigli na ljestvici najpoželjnijih gradova za snimanja u Hrvatskoj te s četvrtog mjesta skočili na drugo, odmah iza Splitsko-Dalmatinske županije.

Dodjela nagrade Global Production bit će održana 20. svibnja u Cannesu za vrijeme prestižnog filmskog festivala.

O autoru

O autoru