15 godina epske špijunaže: pogledali smo dokumentarac u kojem se Daniel Craig osvrće na svoju karijeru

Jedna se era polako, ali sasvim sigurno približava svom kraju. I kakva je to samo uzbudljiva era bila! Era u kojoj su se rušili stereotipi, era koja je po mnogo čemu obilježila prekretnicu u dugoj i elaboriranoj filmskoj povijesti, po mnogima, najrelevantnijeg okrajka filmskog žanra nemjerljive snage. Brojimo sitno do posljednje inkarnacije Britanca Daniela Craiga kao glasovitog i sasvim sigurno najpoznatijeg špijuna u popularnoj kulturi, prvog plavokosog Jamesa Bonda u dugoj tradiciji ove mega-uspješne filmske franšize. No, jeste li znali da je početak ovog glumca u toj zahtjevnoj ulozi bio sve nego zvjezdan?

Znamo da je danas teško zamisliti bilo koga u toj ulozi, ali pred 15 godina – neki će se od vas toga možda još uvijek sjećati, prije nego što je Craig po prvi put utjelovio ovog filmskog junaka, široka mu javnost nije bila nimalo naklonjena. Dovoljno govori podatak da su mediji Craiga onodobno okitili epitetom bland, James Bland. Malo je tko mogao zamisliti da bi upravo on mogao nastaviti tradiciju najbritanskije od svih britanskih ikona muškosti. Čak je i sam Craig sumnjao u to da je on pravi izbor za ovu zahtjevnu ulogu te je dugo oklijevao odazvati se pozivu na audiciju.

Žena s vizijom

Craig je, vidite, dotad igrao uglavnom sporedne uloge, naročito kad su blockbusteri u pitanju.

Njegovom su glumačkom habitusu bile bliže manje, često nezavisne produkcije bogate umjetničke estetike. Za razliku od svojih prethodnika, čije je stope trebao naslijediti, on u svojoj filmografiji dotad nije imao ikonički akcijski film u kojem bi nosio odgovornost glavne uloge. Jedino što mu je, zapravo, bilo zajedničko s ostalih četiri prijašnjih Bonda bila je činjenica što je Britanac.

Pa ipak, producentica Barbara Broccoli u toj ulozi nije vidjela nikoga drugoga. Otkako ga je vidjela u Elisabeth, za nju nije postojala baš nikakva dvojba – Daniel Craig je jedini glumac s dovoljnom karizmom za taj posao. I bez obzira na pritiske sa svih strana pa čak i na Craigove uzastopne odbijenice, nije se dala smesti u svom naumu. Imala je viziju, znala je da Craig i njegova jedinstvena glumačka energija predstavljaju novu etapu u evoluciji ove ikone. Sve što je trebala jest uvjeriti ostatak svijeta. Mačji kašalj!

Slika koja je promijenila tijek filmske povijesti

Da vas sad zamolim da se prisjetite jedne scene koja je obilježila Craigovog Bonda, koja bi to scena bila? Nemale su šanse da će većina vas izdvojiti onu scenu kad novopečeni plavokosi špijun zavidno definiranog tijela poput Titana izranja iz mora u onim pripijenim gaćama prepoznatljive plave boje. Postoji li stvarno neka druga koja je njegovu eru obilježila poput ove?

Bez brige, u tom izboru niste usamljeni. Upravo je to – slažu se izvori, bio trenutak u kojem su promijenile paradigma i narativ koji prate novog Jamesa Bonda. Iz bezbojnog se glumca ovaj markantni Britanac pred očima javnosti pretvorio u zamamnog heroja za kojim žene uzdišu, a kojem muškarci zavide. Prepoznatljivi dizajn upečatljivog potpisa, složit ćete se. Samo tako, u tren oka! Njegova je transformacija u tom času bila finalizirana. Na planetu više nije postojao čovjek koji je sumnjao u izbor ovog Britanca kao savršenog Jamesa Bonda za novo doba.

Scena iz filma Za smrt nema vremena
Scena iz filma Za smrt nema vremena

Uspješan početak, izazovni nastavak

Pokazalo se to i probojem filma u kino-dvorane. Publika je bila ekstatična. Kritika oduševljena. Filmska ekipa prezadovoljna. Sav rad koji je Craig uložio u ovu ulogu, brutalna fizička transformacija kojom je to rezultiralo, polučio je rekordnim uspjehom naslova koji se u povijest franšize upisao kao jedan od glasovitijih. One dvije i šeste, Kasino Royale kotirao je kao jedan od najuspješnijih filmova godine, svakako najuspješniji u dotadašnjoj povijesti filmova o agentu 007. Bez obzira na to ili možda baš zahvaljujući tome što je ekipa bila ustrajna u tome da u Bondov svemir unese značajne promjene – uključujući način na koji najpoznatiji fikcionalni špijun na svijetu pije svoj Martini.

No, baš kad bi čovjek pomislio da je sve konačno sjelo na svoje mjesto – novi preobrat koji je ozbiljno zaprijetio nastavku Craigove karijere u ulozi Jamesa Bonda. Produkcija je bila spremna za nastavak snimanja, ekipa je bila dogovorena, tehnika je stajala u pripravnosti. Gdje je onda problem? Nije postojao scenarij prema kojem bi se snimilo Zrno utjehe.

Početak snimanja bio je isplaniran baš u trenutku kad se Hollywood našao u jednoj od svojih kritičnijih epizoda. Scenaristi su odlučili pokrenuti opći štrajk što je zaustavilo brojne filmske i televizijske projekte. Glumci su najavljivali svoj vlastiti štrajk.

Katastrofa nije bila upitna, bilo je samo pitanje dana kad će apokalipsa zaista nastupiti. Zrno utjehe nije ostalo pošteđeno. Trebalo je nevjerojatne hrabrosti da se u produkciju krene s scenarijem čija je priča bila puna rupa. To je najveća noćna mora na svakom setu. Milijuni su već potrošeni, uspjeh je ionako uvijek rizična varijabla u produkciji bilo kojeg filma, a ishod je već i unaprijed izvjestan ukoliko se stvari ne pokrenu i to odmah. Tko misli da je rad u umjetnosti melem za živce, ne zna da ti živci moraju biti od čelika. I to nehrđajućeg.

A kako se ekipa nosila s ovim izazovom, pitate se. Sudionici tog projekta, uključujući Craiga, prisjećaju se tog vremena detaljno u filmu Being James Bond, dokumentarcu u kojem još uvijek aktualni 007 secira svojih 15 godina koje je proveo kao zaštitno lice ove nevjerojatne franšize.

Neočekivanom peripetijom i uspjelim uplivom prsta sudbine sreća se ipak pravovremeno osmjehnula ekipi koja je 2008. radila na novom nastavku Jamesa Bonda. Scenarist koji je zadnji radio na skriptu u posljednji je trenutak predao materijal. Doslovno je pokupio ček i pridružio se kolegama u bojkotu kojim su tražili svoja prava.

Scena iz filma Za smrt nema vremena
Scena iz filma Za smrt nema vremena

Neočekivani izazovi

No, daleko od toga da su problemi sa scenarijem bili jedini s kojima se poznati Britanac suočavao. Tjerajući se preko granica vlastitih mogućnosti, teško se ozlijedio na setu. Istovremeno se nosio sa slavom koja mu se dogodila doslovno preko noći. Sve je to ozbiljno utjecalo na njegov privatni život koji se počeo raspadati pod glumčevim nogama.

Being James Bond ne donosi samo izvanredni pogled u događaje koji su se događali izvan scene na setu, već maestralno psihološki profilira i krucijalno životno razdoblje jednog glumca čiji se svijet okreće zbog globalne prepoznatljivosti koja se formirala u nevjerojatno kratkom vremenskom roku ne dopustivši Craigu da se pravovremeno pripremi na oluju medijskog interesa koja je uslijedila.

Zadnja dionica 007 maratona

Dakako da nastavcima između Zrna utjehe i predstojećeg nam Bonda 25 nije nedostajalo izazova. Daleko od toga. Drame na setu nikad ne fali, osobito kad se snimaju akcijski filmovi u kojima protagonisti izvode glavninu ekshibicija stalno dovodeći u pitanje nastavak snimanja i to svojim ozljedama. Craig je, recimo, kosti u međuvremenu lomio nekoliko puta.

Pa ipak, svaki je od njih unatoč okolnostima ispisao novu, lovorika punu stranicu za ovu mega-uspješnu franšizu. A onda je Daniel Craig vrlo slikovito najavio da se povlači. Svijet je stao.

Mjesecima smo čitali o njegovim potencijalnim nastavcima. Špekulacije o tome koji će muškarac ili žena naslijediti prvog plavokosog Bonda prometnule su se u dominantni sport čije su utakmice punile naslovnice. To bi se bilo i dogodilo, da ona ista producentica s početka priče nije imala drugačije planove za Craigov oproštaj od franšize. Craig je povukao svoju ostavku, vratio se iz prijevremene mirovine.

I taman kad je ponovno sve izgledalo kao da će to biti jedna ugodna plovidba mirnim produkcijskim morem, svijet se sručio na set novog Bonda. Još jedan problematični scenarij. Zvučno redateljsko ime koje usred procesa odustaje od filma. Nove za produkciju paralizirajuće ozljede protagonista. Korona. Živci od nehrđajućeg čelika, sjećate se? Ako je netko uspio doći do upgradea, onda je to Barbara Broccoli – producentica koja je na svojim leđima iznijela teret nasljeđa filmske priče kao što je to ova o Jamesu Bondu.

Zanimaju li vas detalji, svakako preporučam da pogledate ovaj dokumentarni film kojim se obilježava jedno krajnje uzbudljivo vrijeme u povijesti i kojim se slavi čovjek kojeg ćemo pamtiti kao Bonda koji je uspio napraviti nemoguće – prevesti petrificirani ideal u idola za novo doba. Being James Bond u kina dolazi 30.09. pa nemojte propustiti priliku zaviriti u mehanizme filmskog svijeta čiji je protagonist oblikovao posljednjih 15 godina života agenta 007.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru