Ovacije na Sundanceu za film sniman u Šibeniku

Horor triler Bazen beskraja kanadskog redatelja Brandona Cronenberga premijerno je prikazan na najznačajnijem svjetskom festivalu nezavisnog filma. U Park Cityju je i Zagrepčanka Anita Juka, jedna o producentica filma u kojem glume Alexander Skarsgård i Mia Goth.

Hrvatsku kinematografiju na ovogodišnjem Filmskom festivalu Sundance predstavlja zagrebačka producentica Anita Juka. Kao jedna od producentica filma Bazen beskraja (Infinity Pool), intrigantnog horor trilera kanadskog redatelja Brandona Cronenberga, prisustvovala je svjetskoj premijeri na najznačajnijem svjetskom festivalu nezavisnog filma.

„Oduševljeni smo reakcijom publike. Način na koji je prihvatila Bazen beskraja samo je još više povećao uzbuđenje prije dolaska filma u kina“, zadovoljno je rekla producentica Anita Juka nakon premijere.

Prva javna projekcija Bazena beskraja održana je u kinu The Ray Theatre u Park Cityju. Taj skijaški gradić, koji ove godine nije vidio mnogo snijega, već 44 godine privlači filmaše iz cijeloga svijeta. Imati premijeru na Sundanceu stvar je prestiža, ali i pojačane eksponiranosti pred američkim medijima.

Krcata ponoćna projekcija

Bazen beskraja medijsku pozornost zavrijedio je i prije festivala. Kako i ne bi kada ga je režirao Brandon Cronenberg, jedan od zanimljivijih mladih filmaša i sin poznatoga redatelja Davida Cronenberga. Glavne uloge imaju hollywoodske zvijezde Alexander Skarsgård i Mia Goth.

„Iako je riječ o Midnight Screening, ponoćnoj projekciji koja, kako joj ime kaže, počinje u ponoć, sve su karte bile rasprodane. Nakon projekcije uslijedio je kratki razgovor s ekipom filma. Iako je bilo već dva ujutro, gotovo nitko nije otišao iz dvorane. Svi su htjeli čuti što o filmu imaju reći redatelj i glumci“, kazala je Anita Juka iz producentske kuće 4Film.

Bazen beskraja priča je spisatelju koji s djevojkom dolazi u luksuzni resort. Tamo upoznaju novi, zanimljivi par, te otkrivaju „perverznu subkulturu hedonističkog turizma“. Kako se ističe u promotivnom predstavljanju filma – „razorno nasilje i nadrealni užasi probijaju ovu mračnu satiru o nekolicini privilegiranih“.

Hrvatski glumci uz zvijezde

Dobar dio Bazena beskraja sniman je u Šibeniku, a u ekipi je bio niz hrvatskih filmaša. Zapažene uloge u filmu tako imaju domaći glumci Alan Katić, Amar Bukvić i Romina Tonković.

Odmah nakon premijere uslijedile su i prve filmske kritike. Kritičar web magazina The Daily Beast da se radi o šokantnom remek-djelu istaknuvši da je „Cronenbergov treći igrani film mnogo stvari odjednom, a iako nije sve usklađeno i uredno, ta neurednost je dio poante. Potvrđuju to i opetovani krupni kadrovi krvi koja kapa, šiklja i štrca iz raznih otvora i rana“.

Nakon svjetske premijere, Bazen beskraja krajem siječnja kreće u distribuciju po američkim kinima. Neće to biti „art release“ s nekoliko kina, već solidna distribucija s 1500 kopija. Europska premijera filma zakazana je za veljaču na Berlinskom filmskom festivalu.

O autoru

O autoru