Omiljene filmske parodije: Filmovi zbog kojih ne skidate osmijeh s lica

Iako spadaju pod komediju, filmske parodije su jedan poseban filmski žanr koji na poseban način ismijava sve poznato i nepoznato, a one najbolje vam neće dati da dođete do zraka od smijeha.

Filmska parodija je komedija koja većinom ismijava ostale filmove i najčešće trenutnu pop kulturu. Mada se filmovi ovog žanra iz nekog razloga tretiraju kao manje vrijedni, sva publika željna smijeha ih obožava i gotovo uvijek prolaze odlično na kino blagajnama. Jer kome ponekad ne treba sat i pol čiste zabave popraćene smijehom?

Parodije su se počele snimati gotovo odmah nakon prvih snimljenih ‘ozbiljnih’ filmova, a predstavnici starog doba bili su braća Marx, Stanlio i Olio te do jedne određene mjere i Charlie Chaplin. Svoju pravu popularnost parodije tek počinju stjecati tijekom 1970-ih kad su Monty Python i pogotovo Mel Brooks popularizirali taj žanr, da bi u današnje vrijeme taj tip komedije gotovo izumro, barem po pitanju kvalitete.

Da bi se prisjetili onih najboljih koje i danas možemo pogledati kad nam treba nešto da se opustimo, samo da nam uljepša dan, sastavili smo popis filmskih parodija s garantiranom dozom smijeha.

Monty Python i Sveti gral

(Monty Python and the Holy Grail, 1975.)

Režija: Terry Gilliam, Terry Jones

O filmu: Monty Python, britanska komičarska družina poznata po svom jedinstvenom i surealnom humoru, snimila je parodiju o kralju Arthuru i potrazi za Svetim gralom. To putovanje ih naravno odvede na potpuno uvrnutu (i niskobudžetnu) avanturu koja i danas slovi za jednu od najboljih komedija ikad snimljenih, a ovo je ujedno bio i redateljski prvijenac Terryja Gilliama. Vrapci koji nose kokosove orahe u Britaniju, zečevi ubojice, crni vitez bez ruku i nogu – to je samo djelić onoga što su Pythonovci pripremili u svojem najpopularnijem filmu.

Ima li pilota u avionu?

(Airplane!, 1980.)

Režija: Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker

O filmu: Jedna od najpoznatijih filmskih parodija uopće koja ismijava filmove katastrofe, Ima li pilota u avionu? lansirala je karijere trojice redatelja Jima Arahamsa i braće Davida i Jerryja Zuckera koji su tijekom svoje karijere svijetu filma podarili još mnogo kvalitetnih filmova ovog žanra. Pored Monty Pythonovaca i njihovog Svetog grala, ovo je proglašeno jednom od najboljih komedija ikad snimljenih, te gledatelju ne daje nimalo predaha. Svaka rečenica i radnja u filmu je nova šala, trepnite i propustit ćete onu skrivenu u pozadini.

Smiješna strana povijesti, prvi dio

(History of the World: Part I, 1981.)

Režija: Mel Brooks

O filmu: Od velikog izbora filmova Mela Brooksa, Smiješna strana povijesti, prvi dio je ipak završila na listi jer o Vrućim sedlima (1974.) smo već pisali a Mladi Frankenstein (1974.) je iako možda u nekom dijelu bolji, ipak svuda češće spominjan. Smiješna strana povijesti, prvi dio sastoji se od kratkih priča i skečeva koji sežu od kamenog doba, Mojsija i Posljednje večere do Rimskog carstva, španjolske inkvizicije i francuske revolucije. Iako nosi naziv ‘Prvi dio’, nastavak nikad nije planiran te je to ujedno trebala biti zafrkancija već u naslovu filma. Možda se neke šale danas čine previše dječjima, ali one se samo nižu jedna za drugom, a ovaj film će i modernog gledatelja dobro nasmijati. Prema Brooksu, ipak je bilo 15 Božjih zapovijedi.

Top Secret!

(Top Secret!, 1984.)

Režija: Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker

O filmu: Prva uloga Vala Kilmera bila je u parodiji ratnih i špijunskih filmova 1960-ih, te Elvisovih glazbenih filmova. Kao i prijašnji film redateljskog trojca AbrahamsZucker, ovu komediju krasi surealna radnja gdje će gledatelj kroz smijeh pitati sam sebe – odakle se sad ovo pojavilo? Konj koji pjeva, Omar Sharif u tijelu zdrobljenog automobila i scena sa špijunskom kravom i teletom su samo jedni od razloga za pogledati ovu odličnu komediju.

Goli pištolj

(The Naked Gun: From the Files of Police Squad!, 1988.)

Režija: Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker

O filmu: Nakon neuspješne TV serije o detektivu Franku Drebinu, lik kojeg je Leslie Nielsen glumio u toj seriji prešao je na film i to veoma uspješno. Serijal filmova Goli pištolj je danas jedna od najpoznatijih filmskih parodija koja svima padne na pamet kad se govori o tom žanru, a snimljena su tri nastavka od kojih je ovaj prvi doista najpotpuniji i sve šale su savršene, a sve to zahvaljujući Nielsenovom šarmu. Serijal ismijava sve detektivske filmove i serije tog doba, a gledatelj ovog filma je ‘osuđen’ na smijanje gotovo svakog trenutka.

Robin Hood: Muškarci u tajicama

(Robin Hood: Men in Tights, 1993.)

Režija: Mel Brooks

O filmu: Još jedan Brooksov film koji je možda manje popularan među obožavateljima, ali ništa manje zabavan. Cary Elwes nedavno je izjavio kako je nakon uspjeha filma Kraljevna nevjesta (1987.) dobivao hrpu ponuda za srednjovjekovne komedije i sve ih je redom odbio, sve do ove prilike gdje je dobio mogućnost rada s Melom Brooksom. Priče o Robinu Hoodu su uvijek bile zabavne, ali niti jedna verzija nije kao što su Muškarci u tajicama. Kritičari mrze ovaj film, publika ga voli. Na ovoj listi možda jedan od onih najviše orijentiran obiteljskom gledanju, a na našim prostorima stekao je ogromnu popularnost budući da se često prikazivao na televiziji.

Kakvi frajeri! 2

(Hot Shots! Part Deux, 1993.)

Režija: Jim Abrahams

O filmu: Dok je prvi nastavak Kakvi frajeri! (1991.) ismijavao Top Gun (1986.), njegov drugi dio se bacio na Sylvester Stalloneovog Ramba i njegove nastavke. Charlie Sheen je ovdje bio na vrhuncu forme u komediji, a Richard Crenna koji je u originalnim filmovima o Rambu bio pukovnik Trautman, ovdje također glumi pukovnika Charlie Sheenovom ‘Rambu’. Ono što svaki pravi akcijski film treba, ovdje je napokon napravljeno – body count brojač koji prikazuje broj mrtvih tijela koje je glavni junak pokosio na ovaj ili onaj način.

Nemoj biti zao dok ispijaš svoj juice u predgrađu

(Don’t Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice in the Hood, 1996.)

Režija: Paris Barclay

O filmu: Braća Wayans su tijekom godina stekli ime za sebe u svijetu komedija, a ovo im je bio jedan od prvih filmskih uspjeha koji je postao globalni hit, unatoč osrednjim ili negativnim kritikama. Ne budi zao je parodija na prvenstveno crnačke ‘kvartovske’ filmove ranih 1990-ih, te mnogi glumci iz tih filmova i ovdje su u svojim ulogama gdje ismijavaju sami sebe. Za današnje doba (kao i većina parodija tog vremena ) ovaj film je prilično politički i društveno nekorektan budući da ismijava hendikep, žene i nasilje, te danas nikako ne bi prošao dobro kao onda. Slika jednog drugog vremena, ali svakako može nasmijati one manje zahtjevne i politički nekorektne gledatelje.

Mrak film

(Scary Movie, 2000.)

Režija: Keenen Ivory Wayans

O filmu: Parodija koja je na neki način vratila taj žanr u mainstream početkom 2000-ih i ponudila nešto novo tadašnjoj publici ismijavajući najpopularnije horor filmove i tinejdžerske komedije poput Američke pite (1999.). Braća Wayans predvode i ovu komediju, a Anna Farris je najveću slavu postigla ovim serijalom koji sveukupno ima pet nastavaka. Iako je prvenstveno parodija na Vrisak (1996.) i Znam što si radila prošlog ljeta (1997.), film vrvi referencama ne na samo u to doba moderne filmove, već gledatelj doista treba biti upoznat sa mnogo klasičnih horor filmova i tinejdžerskih komedija kako bi ‘uhvatio’ svaku šalu i učinio ju još boljom.

Black Dynamite

(Black Dynamite, 2009.)

Režija: Scott Sanders

O filmu: Najmanje poznati film s ove liste, Black Dynamite je ujedno i jedan od najzabavnijih koji na inteligentan način u stilu starijih parodija ismijava filmove 1970-ih, poput blaxploitation i kung-fu filmova. Rijetko koji lik u ovom tipu filma toliko je kul poput Michaela Jay Whitea u ulozi Black Dynamitea, a njegovo kameno bezizražajno lice je što dalje film odmiče, sve smiješnije za promatrati. Osim većine klasika na ovoj listi, Black Dynamite se može nazvati hidden gem, ili skriveni dragulj od filma u žanru parodija, te je apsolutna preporuka za sve željne dobre komedije.

O autoru

O autoru