‘Franklin’: Nekadašnji “kralj” erotskih trilera u ulozi ključne figure američke povijesti

Na pragu ulaska u 8. desetljeće života, Michael Douglas utjelovio je Benjamina Franklina na tajnoj misiji u Francuskoj tijekom Američke revolucije.

Jedan u nizu glumaca-veterana koji, unatoč tome što su duboko zašli u treću životnu dob, rade “punom parom” je i Michael Douglas.

Tako smo 79-godišnjeg glumca i producenta posljednjih nekoliko godina gledali kao Hanka Pyma u franšizi Ant-Man, za istu ulogu posudio je svoj glas i u animiranoj seriji What If…? (2021.-2023.), a trenutačno je angažiran na po jednom filmskom i televizijskom projektu.

Naime, u tijeku je produkcija drame Blood Knot, redatelja Roberta Sneidera i scenarista Rowdyja Herringtona, u kojoj vremešni glumac glumi sa svojim sinom Cameronom Douglasom. Riječ je o njegovom jedinom djetetu iz braka s filmskom producenticom  Diandrom Luker. S njom je bio u braku od 1977. do 2000., a nakon razvoda, iste se godine oženio velškom glumicom Catherineom Zeta-Jones s kojom je i danas u braku i s kojom ima dvoje djece.

Osam epizoda

Film Blood Knot još uvijek se snima i datum premijere još uvijek nije poznat, no zato je poznato da će 12. travnja, na Apple TV+ biti predstavljen njegov televizijski projekt, ograničena serija Franklin.

Slavni glumac tumači naslovnu ulogu, a serija nas vraća u vrijeme kad je Benjamin Franklin otišao na tajnu diplomatsku misiju u Francusku koja se pokazala ključnom u Američkoj revoluciji.

Michael Douglas i Noah Jupe u povijesnoj drami ‘Franklin’ (Foto: Apple TV+)

Serija će imati ukupno osam epizoda, a prve tri bit će dostupne od petka, 12. travnja. Glavni glumac ujedno je i izvršni producent, a serija se temelji se na popularnoj knjizi dobitnice Pulitzerove nagrade, Stacy Schiff, ” A Great Improvisation: Franklin, France, and the Birth of America”, objavljene 2005. godine.

Benjamin Franklin značajna je ličnost iz američke povijesti, između ostalog i kao jedan od potpisnika Deklaracije nezavisnosti SAD-a i Ustava SAD-a te američki veleposlanik u Francuskoj. U seriji će biti prikazano kako je on svojom duhovitošću, slavom i diplomatskom domišljatošću nastojao uvjeriti apsolutnu monarhiju da podupre američku težnju za neovisnošću.

I ispred i iza kamera

Nema sumnje, bit će zanimljivo vidjeti kako će glumac, nekoć najpoznatiji po erotskim trilerima, utjeloviti važnu figuru u američkoj povijesti. U seriji ćemo vidjeti kako se snalazi u “labirintu” koji čine britanski špijuni, francuski doušnici i političke intrige, a sve kako bi pomogao u stvaranju francusko-američkog saveza iz 1778. i mirovnog sporazuma s Engleskom iz 1783. godine.

Osim Michaela Douglasa, glumačku postavu čine i Noah Jupe, Thibault de Montalembert, Daniel Mays, Ludivine Sagnier, Eddie Marsan, Assaad Bouab, Jeanne Balibar i Theodore Pellerin, koji tumače ključne osobe iz ovog povijesnog razdoblja. Drama ne ističe samo Franklinove diplomatske uspjehe, već se dotiče i osobnih te političkih izazova s kojima se suočavao na tom putu.

I iza kamera našla se kvalitetna ekipa iza koje su uspješni projekti i nagrade, a riječ je o Kirku Ellisu, koscenaristu (uz Howarda Kordera) i izvršnom producentu serije i redatelju Timu Van Pattenu, a sriju zajedno produciraju ITV Studios America i Apple Studios.

O autoru

O autoru