Marvelovi filmovi prije Marvel Cinematic Universea

Marvel Cinematic Universe je donio neviđenu popularnost kod ljubitelja filma i stripa, no koji su Marvelovi filmovi bili prije njegova nastanka?

Čak i ako vas filmovi sa super-junacima ne interesiraju, vjerojatno ste čuli za Spider-Mana, Hulka i Marvelov filmski svemir (Marvel Cinematic Universe – skraćeno MCU). No prije začetka tog povezanog filmskog svemira koji je 2008. krenuo sa filmom Iron Man,  bilo je mnoštvo filmskih ekranizacija Marvelovih strip junaka.

Ovdje ćemo vas malo bolje upoznati sa starijim ekranizacijama koje su više ili manje (ne)uspješne, i kako je to izgledalo prije nego su super-heroji preuzeli kino dvorane. Sa popisa su isključeni Spider-Man filmovi sa Tobey Maguierom i Andrew Garfieldom X-Men i Deadpool filmovi jer svi su na kraju uključeni u MCU svijet na neki način.

No, kako je krenulo, čak bi i verzije likova niže navedenih filmova mogli prije ili kasnije završiti u MCU svijetu.

Doktor Strange 1978

Doktor Strange (1978)

Originalni naslov: Dr. Strange
Režija: Philip DeGuere Jr.
Sinopsis filma: Psihijatar postaje novi Vrhovni čarobnjak Zemlje kako bi se borio protiv zle čarobnice iz prošlosti.
Što se ovdje događa: Osim Dr. Strangea, ovdje nema ostalih klasičnih junaka i zlikovaca, već su stvorili nove likove za ovaj TV film. Ni sam Strange iz nekog razloga nije kirurg, već psihijatar. Ovo je zapravo bila pilot epizoda za istoimenu seriju, no ona se nije nikad snimila pa ostaje samo ovaj film koji za svoje vrijeme i nije toliko loš. Naravno, budžet je minimalan ali uspijeva nekako nadomjestiti sa kreativnošću.

Spider-Man uzvraća udarac (1978)

Originalni naslov: Spider-Man Strikes Back
Režija: Ron Satlof
Sinopsis filma: Spider-Man priskače u pomoć kada nuklearna bomba koju su izradila tri studenta padne u ruke kriminalaca.
Što se ovdje događa: Još jedan od TV fimova sa prilično manjim budžetom, i ovo su zapravo dvije epizode TV serije Nevjerojatni Spider-Man (1977) spojene u jedan film. Nema ostalih poznatih junaka niti zlikovaca, a Peter Parker zapravo većinu vremena provodi radeći detektivski posao pronalazeći loše momke.

Spider-Man uzvraća udarac
Patak Howard 1986

Patak Howard: Nova sorta heroja (1986)

Originalni naslov: Howard the Duck
Režija: Ron Satlof
Sinopsis filma: Sarkastični humanoidni patak izvučen je iz svog svijeta na Zemlju gdje mora zaustaviti invaziju izvanzemaljaca uz pomoć štreberskog znanstvenika i rock pjevačice u usponu.
Što se ovdje događa: Prva Marvelova adaptacija stripa koja nije bila TV produkcije, i producirana je od strane George Lucasa. Film je neslavno propao na kino blagajnama i prošlo je vremena dok Marvel nije opet krenuo sa adaptacijama strip junaka namijenjenim za kina.

Povratak Nevjerojatnog Hulka (1988)

Originalni naslov: The Incredible Hulk Returns
Režija: Nicholas Corea
Sinopsis filma: Nadajući se da će se izliječiti i ukloniti Hulka iz sebe, Banner susreće svog kolegu koji je mistično povezan s vikinškim ratnikom, Thorom. Kada je Bannerov gama transponder zamalo ukraden, a Bannerova djevojka oteta, on mora odustati od nade da će biti izliječen i osloniti se na Hulka i Thora da spase stvar.
Što se ovdje događa: Film se nastavlja nakon veoma uspješne i popularne TV serije Nevjerojatni Hulk (1977) gdje Bruce Bannera glumi Bill Bixby a Hulka Lou Ferringo. Kadrovi scena su uvijek bili postavljeni tako da se ne vide Hulkova stopala dok trči jer je zapravo bio u zelenim sandalama. U filmu se pojavljuje i Thor veoma, veoma klasičnog izgleda.

Povratak Nevjerojatnog Hulka
Kapetan Amerika 1990

Kapetan Amerika (1990)

Originalni naslov: Captain America
Režija: Albert Pyun
Sinopsis filma: Smrznut u ledu desetljećima, Kapetan Amerika je oslobođen da se bori protiv super kriminalca Crvene lubanje.
Što se ovdje događa: Dok je u Sjevernoj Americi film izdan direktno na video (kazete), u Europi i dalje je išao u kina. Film je između ostaloga producirao hrvatski Jadran Film, a sniman je u Dubrovniku i Zagrebu. Crvena lubanja je ovdje talijanski fašist, a nije Nijemac.

Fantastična četvorka (1994)

Originalni naslov: The Fantastic Four
Režija: Oley Sassone
Sinopsis filma: Nakon što su izloženi zrakama iz svemira, četvoro neustrašivih istraživača dobivaju nevjerojatne moći, te se moraju boriti protiv Dr. Dooma.
Što se ovdje događa: Film snimljen isključivo kako bi Bernd Eichinger zadržao prava na likove Fantastične četvorke koje je kupio od Marvela, ali nikad nije prikazan u kinima niti igdje dalje. Film je snimljen na veoma malom budžetu, a nitko od filmske ekipe i glumaca nije znao da film neće biti prikazan javnosti. Druga verzija je da je Avi Arad, u to vrijeme direktor Marvela, otkupio sve kopije filma i uništio ih da takav niskobudžetan film ne upropasti franšizu. Ostavio je par kopija sebi, i film se može još uvijek pronaći na internetu ali prilično loše kvalitete.

Fantastična četvorka 1994
Generacija X 1996

Generacija X (1996)

Originalni naslov: Generation X
Režija: Jack Sholder
Sinopsis filma: Novi učenici u školi za mutante pokušavaju spriječiti zlog znanstvenika Dr. Tresha da kontrolira snove svijeta.
Što se ovdje događa: Još jedan u nizu TV filmova koji je ‘ispipavao’ vodu kako bi napravio serijal počevši od jednog filma, no bez uspjeha. Niskobudžetan, prilično naivan, no mnogo likova je u filmu: Emma Frost, Banshee, Jubilee, Skin, M, Buff i Mondo što nije slučaj sa ranijim Marvelovim ekranizacijama filmova.

Nick Fury: Agent S.H.I.E.L.D.a (1998)

Originalni naslov: Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D.
Režija: Rod Hardy
Sinopsis filma: Agent Nick Fury se bori protiv prijetnje Hydre nakon što je protjeran u Yukon od kraja Hladnog rata.
Što se ovdje događa: Prihvatili to ili ne, David Hasselhoff kao Nick Fury izgleda poput njegova lika iz klasičnog stripa, no ipak nije prošao kod publike. Ovo je isto tako Marvelov pokušaj da se serija filmova pokrene sa naslovnim likom, ali bez uspjeha. Hasselhoff je potpisao ugovor za još 5 nastavaka koji nikad nisu snimljeni.

Nick Fury 1998
Blade 1998

Blade (1998)

Originalni naslov: Blade
Režija: Stephen Norrington
Sinopsis filma: Polu-vampir, polu-čovjek postaje zaštitnik ljudskog roda ubijajući zle vampire.
Što se ovdje događa: Ovo je film koji je omogućio Marvelu da krene u filmske vode, jer sve filmske adaptacije likova do tada su potpuno podbacile. Film je imao još dva nastavka – drugi, puno mračniji i krvaviji i treći koji je bio pretrpan drugim likovima i samog Bladea malo izgurao u sjenu. Ovaj film vas uvuče od prve uvodne scene u klubu punom vampira i ne pušta do samog kraja. Svi se nadaju da će nova MCU verzija lika biti približno ovako cool kao ova sa Wesley Snipesom.

Daredevil (2003)

Originalni naslov: Daredevil
Režija: Mark Steven Johnson
Sinopsis filma: Čovjek zaslijepljen otrovnim otpadom koji je također poboljšao njegova preostala osjetila bori se protiv zločina kao superheroj svojim akrobatskim borilačkim vještinama.
Što se ovdje događa: Prije nego je postao Batman, Ben Affleck je bio Daredevil u ovoj uspješnoj Marvelovoj adaptaciji poznatog stripa. Snimljen je i spin-off filma, Elektra, nazvan po istoimenom liku iz ovog filma a kojeg glumi Jennifer Garner no nije dobro prošao ni kod publike ni na box officeu. Redateljeva verzija filma Daredevil je duža za pola sata i uvelike bolja od one prikazane u kinima.

Daredevil 2003
Hulk 2003

Hulk (2003)

Originalni naslov: Hulk
Režija: Ang Lee
Sinopsis filma: Bruce Banner, genetičar s tragičnom prošlošću, doživi nesreću zbog koje se pretvori u bijesno zeleno čudovište kada se naljuti.
Što se ovdje događa: Zbog redateljeva afiniteta prema melodrami, i ovaj sam film odiše istime. Jedini super-negativac filma je Bannerov otac koji je mješavina likova Zzzaxa i Absorbing Mana i rezultat je, pogotovo na kraju filma, veoma čudan. Filmu nedostaje scena akcije, no prijelazi između scena su izvrsno uklopljeni jer izgledaju kao kartice stripa.

Punisher (2004)

Originalni naslov: The Punisher
Režija: Jonathan Hensleigh
Sinopsis filma: Tajni agent FBI-a postaje sudac, porota i krvnik zločincima grada i namjerava iskaliti svoj bijes na korumpiranom biznismenu koji mu je pobio cijelu obitelj.
Što se ovdje događa: Klasičan akcijski film koji je svima prošao ispod radara, veoma nasilan i krvav, te u mnogočemu vjeran stripu. Kritike mu baš nisu bile sklone zbog veličanja ‘pravednog’ nasilja i uzimanja pravde u svoje ruke.

Punisher 2004
Fantastična četvorka 2005

Fantastična četvorka (2005)

Originalni naslov: Fantastic Four
Režija: Tim Story
Sinopsis filma: Skupina astronauta dobiva supermoći nakon izlaganja zračenju iz svemira i mora ih upotrijebiti kako bi se suprotstavili planovima svog neprijatelja, doktora Victora Von Dooma.
Što se ovdje događa: Iako je starija verzija ovog filma već na listi, ovo je zapravo ‘real-deal’ po pitanju produkcije i likova (izuzev Dr. Dooma što su fanovi zamjerali). Film je uspio postati financijski uspjeh na kino blagajnama te je 2007. snimljen i nastavak. Chris Evans je u MCU svijetu poznat kao Kapetan Amerika, no ovdje glumi Johnnyja Storma, člana Fantastične četvorke. Spominje se da bi se u MCU mogao i vratiti kao dio ovog tima.

Man-Thing (2005)

Originalni naslov: Man-Thing
Režija: Brett Leonard
Sinopsis filma: Radnici naftnog tajkuna nestaju dok istražuju močvaru označenu za bušenje. Lokalni šerif istražuje i suočava se sa legendom plemena Seminola koja je oživjela: Man-Thingom, močvarnim čudovištem čiji dodir spaljuje one koji osjećaju strah.
Što se ovdje događa: Jedan od poznatijih, no neobičnijih Marvelovih likova za filmsku adaptaciju koja je trebala biti prikazana u kinima, no nakon testnih projekcija i loših povratnih komentara publike, prikazan je na SyFy TV kanalu. U nekim zemljama Europe i Azije je ipak išao u kina. Ovo je prvenstveno horor film sa jako dobrim efefktima, no sve ostalo je loše. Nova verzija lika se pojavila u MCU svijetu u Werewolf by Night (2022.), no kao puno manje mračan lik.

Man-Thing 2005
Ghost Rider 2007

Ghost RIder (2007)

Originalni naslov: Ghost Rider
Režija: Mark Steven Johnson
Sinopsis filma: Kad vozač motocikla Johnny Blaze proda svoju dušu vragu kako bi spasio život svog oca, transformira se u Ghost Ridera, vražjeg lovca na glave, te je poslan u lov na grešnike.
Što se ovdje događa: Od svih Marvelovih heroja, vjerojatno niti jedan nije cool kao Ghost Rider, od gorućeg motora, lanaca pa sve do lubanje u plamenu. Film je bio dovoljno uspješan da se 2011. snimi i nastavak gdje se Nicolas Cage vraća u naslovnu ulogu, no taj drugi dio nije najbolje prošao ni zaradom, a niti kod publike. Iako se pojavio u ‘novom ruhu’ u serijii Agenti S.H.I.E.L.D.-a, fanovi čekaju kada će se Ghost Rider pojaviti u MCU filmu.

Posljednji u nizu MCU filmova Black Panther: Wakanda zauvijek je u kinima od 10.11.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru