Martin Scorsese najavljuje novi projekt – film o Isusu

Mada je redatelj Martin Scorsese 1988. već snimio film o Isusu, ‘Posljednje Kristovo iskušenje’, najavio je još jedan projekt na istu temu.

Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, film Martina Scorsesea Posljednje Kristovo iskušenje (The Last Temptation of Christ, 1988.) izazvao je prilične kontroverze nakon što je izašao u kina.

Posljednje Kristovo iskušenje’ uznemirio je dio javnosti

U današnje vrijeme publiku neke stvari ne bi iznenadile to te mjere, ali prije 35 godina izlazak filma je označio početak masovnih prosvjeda, televizijski propovjednici govorili su da će Scorsese gorjeti u paklu, dok se u Francuskoj, u kinu gdje se prikazivao film dogodio teroristički napad od strane katoličkih ekstremista gdje je ozlijeđeno 13 osoba.

Pojedini lanci kina podlegli su pritisku protesta i odbili su prikazati film, mada su se par godina kasnije ti kinoprikazivači ispričali Scorseseu. Redatelj je zbog ozbiljnih prijetnja smrću čak i par godina nakon izlaska filma bio viđen u javnosti samo uz pratnje tjelohranitelja. Drugim riječima, njegov film o Isusu bio je za određeni dio javnosti posebno kontroverzan, a ponekad i opasan za gledanje.

Posljednje Kristovo iskušenje 1988
Willem Dafoe kao Isus Krist u filmu Posljednje Kristovo iskušenje (Foto: Universal)

Scorsese se sastao s Papom i odlučio raditi na filmu

Kako su se stvari ipak promijenile od tada, Scorsese je tijekom turneje po Italiji nakon Cannesa najavio da će, nakon što se sastao s papom Franjom, snimiti film o Isusu. Variety izvještava kako je Scorsese izjavio:
Odgovorio sam na Papin apel umjetnicima na jedini način koji znam: smišljanjem i pisanjem scenarija za film o Isusu.” Redatelj je još nadodao: “Počinjem raditi na njemu“.

Scorsese je već snimao filmove koji se bave vjerom, dok mu je posljednji bio Tišina (Silence, 2016.) s Andrew Garfieldom i Adamom Driverom u glavnim ulogama. Dok je Tišina filmska adaptacija romana japanskog autora Shūsaku Endōa, Posljednje Kristovo iskušenje temelji se na istoimenoj knjizi iz 1955. grčkog pisca Nikosa Kazantzakisa.

Hoće li idući Scorseseov film o Isusu biti kontroverzan?

Posebno negativne reakcije film je izazvao zbog prikaza Isusa (glumi ga uvijek genijalni Willem Dafoe) koji se bori s raznim oblicima iskušenja, uključujući i ona seksualna. Bilo je očekivano da će ga nekolicina nazvati bogohulnim kao i samu knjigu, ali oni koji su ga doista pogledali smatraju ga jednim od klasičnih filmova o vjeri, a kontroverze oko njega stišale su se tijekom godina.

S obzirom na to kako je Posljednje Kristovo iskušenje dočekan 1988. godine, bit će zanimljivo vidjeti kako Scorsese ovaj puta namjerava pristupiti filmu o Isusu nakon toliko godina. Više informacija i detalja o filmu još su nepoznati, ali Scorsese bi mogao ponovno snimiti nekonvencionalniji vjerski film. Bez obzira na to, svaki njegov novi projekt je filmski event i gotovo sigurno publika će ga dočekati s veseljem.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru