Adam Driver: Bivši marinac koji je postao omiljeni hollywoodski glumac

Od početaka svoje karijere, Adam Driver je redao niz kvalitetnih filmova a proslavio se u ‘Ratovima zvijezda’. S njegovim novim znanstveno-fantastičnim trilerom ’65’ u kinima, prisjetit ćemo se njegovih najzapaženijih uloga.

Američki glumac Adam Driver, u karijeri nominiran za dva Oscara, četiri Emmyja, nagradu Tony te dobitnik brojnih drugih priznanja, slavu među publikom svih generacija stekao je ulogom u posljednja tri nastavka Ratova zvijezda (Star Wars).

Od neprilagođenog mladića do marinca

Prije uspjeha Ratova zvijezda, glume na filmu i kazališnim daskama, Driver je kao mladić bio prilično neprilagođen, ali oduvijek velik ljubitelj filma i glume. Tako je kao tinejdžer sa svojim prijateljima osnovao klub boraca po uzoru na David Fincherov film Klub boraca (Fight Club, 1999.), te se nastojao upisati u Juilliard School, međunarodno priznati konzervatorij scenskih umjetnosti u New Yorku.

No nakon terorističkih napada na Svjetski trgovački centar 11. rujna, Driver se prijavio u marince gdje je služio skoro 3 godine. Vojsku je morao napustiti s činom razvodnika zbog ozljede. Ovaj put uspio je upisati Juilliard, te je nakon školovanja glumačku karijeru započeo na kazališnim daskama Broadwaya.

Rad s velikim hollywoodskim redateljima

Filmski debi mu je bio u biografskoj drami redatelja Clinta Eastwooda J. Edgar (2011.), da bi tijekom karijere radio s mnogim priznatim redateljima kao što su Steven Spielberg, Barry Levinson, braća Coen, Jim Jarmusch, Martin Scorsese i Steven Soderbergh.

U zadnjih desetak godina, dokazao se kao jedan od najzanimljivijih glumaca s jako širokim spektrom filmskih žanrova i projekata na kojima je radio (i još uvijek radi); od povijesnih drama, horora, znanstvene fantastike, romanse do surealnih komedija.

Adam Driver je glumac koji sa svojim izborom filmskih projekata ne igra na sigurno, te ga se često može vidjeti u filmovima s neobičnim narativom i avangardnim pristupom, a takve prilike mu često pruži redatelj i bliski prijatelj Noah Baumbach s kojim je radio na 5 filmova.

Sve što vole mladi

(While We’re Young, 2014.)

Režija: Noah Baumbach
Žanr: komedija, drama
O filmu: Za razliku od ostalih Driverovih uloga gdje glumi smirenu, često poštenu i razumnu osobu, u Sve što vole mladi je potpuna suprotnost od toga. Ovdje je pravo oličenje snobovskog hipstera novijeg vremena koji će ići korak dalje da dođe do onoga što želi, ne razmišljajući o ostalima. Kako film odmiče te njegove prave namjere postaju jasnije, gledatelj nije siguran da li je njegov lik zao ili samo premlad da bi znao drukčije, a to se osim pitkog scenarija može prvenstveno zahvaliti Driverovoj izvedbi.

Ratovi zvijezda: Sila se budi

(Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, 2015.)

Režija: J.J. Abrams
Žanr: avantura, sf, akcija
O filmu: Uloga Kylo Rena, sina Han Soloa i Leie Skywalker je za Adama Drivera vjerojatno najvažnija uloga karijere, budući da mu je donijela svjetsku slavu. U ovom prvom od tri nastavka u kojem se pojavljuje, publika diljem svijeta ga je odmah zamrzila zbog onog što je učinio u drugoj polovici filma. Veću težinu njegov lik je ipak imao u često omraženom nastavku Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi iz 2017. gdje Adam Driver donosi pravu dramsku izvedbu koja uključuje emotivnu sumnju, povrijeđenost, bol i mržnju, da bi se u konačnici pretvorio u pravog zlikovca.

Adam Driver

Paterson

(Paterson, 2016.)

Režija: Jim Jarmusch
Žanr: romantična drama, komedija
O filmu: Gotovo sigurno jedna od najnježnijih i najljepših Driverovih uloga gdje glumi vozača autobusa Patersona u okrugu Paterson, New Jersey. Ovdje je osoba koja sluša tuđe priče u autobusu, šeće psa i popije jedno pivo u isto vrijeme, piše poeziju koju ne dijeli s nikime, čak ni sa svojom ženom, te je zadovoljan svojim dnevnim rutinama. Njegova žena je potpuna suprotnost, puna života, svaki dan ima novi hobi i pokušava Patersona izvući iz njegove sigurne zone. Zanimljivo je Drivera vidjeti u toliko suptilnoj i ‘tihoj’ ulozi, gdje njegov lik uz malo riječi kaže mnogo. Ovo je jedna od njegovih najboljih glumačkih izvedbi.

Tišina

(Silence, 2016.)

Režija: Martin Scorsese
Žanr: povijesna drama
O filmu: Filmovi Martina Scorsesea su gotovo uvijek remek-djela filma, a to nikad ne bi bilo moguće bez vrhunske glumačke postave koju svi oni imaju, a u ovom slučaju to Adam Driver, Andrew Garfield i Liam Neeson. Garfield i Driver su dvojica misionara koji u 17. stoljeću putuju za Japan u potrazi za svojim izgubljenim mentorom kojeg glumi Neeson. Iako Garfield zauzima većinu scena kao glavna uloga, Driverov lik je onaj uvelike misteriozniji za gledatelja jer on od početka sumnja u putovanje, preispituje da li su sav taj napor i patnja opravdani za konačan cilj. Njegov lik se najviše razvija kroz film, i još jednom opravdava zašto je toliko tražen od strane velikih redatelja.

Adam Driver
Adam Driver

Crni član KKKlana

(BlacKKKlansman, 2018.)

Režija: Spike Lee
Žanr: biografski, kriminalistički, komedija, drama
O filmu: Nevjerojatna ali istinita priča iz 1970-ih o tamnoputom policajcu koji se preko telefona predstavlja kao bijeli naci-rasist, dok ga uživo predstavlja njegov partner, bijelac koji je Židov. Njih dvojica se nastoje uvući u Ku Klux Klan kako bi razotkrili kriminalne radnje te organizacije, a koliko je nekad urnebesno promatrati ono što se odvija na ekranu, u istoj mjeri može biti i užasavajuće. John David Washington je glas preko telefona, a Adam Driver je onaj koji se s ekstremistima Klana sastaje uživo i mora se ponašati kao najgori rasist. Za svoju fantastičnu kulersku izvedbu Židova koji glumi nacista, Driver je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg epizodnog glumca, dok je sam film osvojio Oscara za najbolji adaptirani scenarij. Spike Lee je ovim filmom podsjetio sve koliko je dobar redatelj.

Čovjek koji je ubio Don Quijotea

(The Man Who Killed Don Quixote, 2018.)

Režija: Terry Gilliam
Žanr: avantura, komedija, drama, fantazija
O filmu: Film koji je redatelj i bivši Montypythonovac Terry Gilliam više od dvadeset godina pokušavao snimiti, urodio je plodom 2018. godine i oni koji nisu upoznati s ranijim Gilliamovim surealnim ostvarenjima, ostali su u čudu. U ovom filmu koji je snimljen za Gilliamovu dušu, Adam Driver glumi izmorenog redatelja TV reklama koji traži staru glumačku ekipu svog studentskog filma kako bi nanovo snimio svoju verziju Don Quijotea. Put ga odvede do glumca koji je u zabludi da je stvarni Don Quijote i Driver u čitavom procesu postaje njegov Sancho Panza. Driverov mrtvo ozbiljan izraz lica dok se oko njega događaju nevjerojatne stvari savršeno paše u Gilliamov film u koji se treba krenuti spreman da će se svašta vidjeti i događati.

Priča o braku

(Marriage Story, 2019.)

Režija: Noah Baumbach
Žanr: drama
O filmu: Nevjerojatno realan, ovaj film pokazuje kroz što dvije osobe prolaze u procesu rastave, kao i svi oko njih. Kao ideja za film poslužilo je iskustvo samog redatelja Noaha Baumbacha i njegove rastave s glumicom Jennifer Jason Leigh, a na filmsko platno sve emocije su prenijeli fantastični Scarlett Johansson i Adam Driver kao bračni par koji je došao do kraja svog zajedničkog puta. Kritike su ovo prozvali filmom godine, kao i masterclassom glume Drivera i Johansson koji donose emotivnu iskrenost u procesu rastave dok im je još uvijek stalo jedno do drugog, mada oboje znaju da je povratak nemoguć. Oboje su nominirani za Oscara u kategorijima najboljeg glumca i glumice.

Dinastija Gucci

(House of Gucci, 2021.)

Režija: Ridley Scott
Žanr: biografski, kriminalistički, drama
O filmu: Dinastija Gucci je režirana od strane kultnog redatelja Ridleya Scotta koji je za ovu dramatiziranu priču o jednom od najpoznatijih imena modne industrije okupio impresivnu glumačku postavu. Adam Driver, Lady Gaga, Al Pacino, Jared Leto, Salma Hayek i Jeremy Irons predvodili su filmski hit o jednom od najpoznatijih kriminalističkih slučajeva modnog svijeta – ubojstva Maurizia Guccija. Maurizia je utjelovio Driver koji je svojom glumom održavao staloženost i uvjerljivost lika i radnje, dok se oko njega odvijao kaos s pretjeranim talijanskim naglascima i ponašanjem, kako su neki kritičari to prozvali. No baš zbog svega toga, film pruža odličnu zabavu.

Adam Driver

65

(65, 2023.)

Režija: Scott Beck i Bryan Woods
Žanr: avantura, sf, triler, drama
O filmu: Posljednji u nizu Driverov film stavlja ga u ulogu jednog od dvoje preživjelih pada svemirske letjelice na planet Zemlju, no vrijeme nije sadašnjost, već prije 65 milijuna godina. Na zemlji gdje vladaju prahistorijska stvorenja, Mills (Driver) i djevojčica Koa (Ariana Greenblatt) moraju preživjeti sve opasnosti koje im prijete u njihovim nastojanjima povratka kući. Kako će ta borba za život završiti, saznat ćemo od 16. ožujka u svim kinima.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru