Šest filmova o Isusu Kristu koje trebate pogledati

Rijetko je koji lik inspirirao filmaše kao Isus Krist. Njegov život i žrtva ponukali su filmaše poput Martina Scorsesea, Nicholasa Raya i Mela Gibsona da iskoriste svoju maštu i talent kako bi dostojno prezentirali priču o Isusu.

Tijekom povijesti, lik Isusa Krista nadahnuo je mnoge umjetničke kreacije. Filmska industrija nije iznimka – brojni redatelji posvetili su svoje vrijeme i talent pričama o Isusu. Pristupi su bili različiti – od onih koji su samo htjeli na najpregledniji način prikazati život i žrtvu Sina Božjeg do onih koji su njegovu priču provukli kroz svoj autorski senzibilitet. U svakom slučaju, priča i poruka Isusa Krista inspirirala je mnoge, a mi vam donosimo pregled filmova koje ne biste smjeli propustiti.

Pasija (The Passion of the Christ, 2004.)

Redatelj Mel Gibson donosi nam jedan od najpoznatijih filmova o Isusu Kristu. Film prikazuje posljednjih 12 sati Isusovog života i snimljen je na aramejskom, latinskom i hebrejskom jeziku. Pasija je zaradila preko 600 milijuna dolara širom svijeta. Glavnu ulogu Isusa tumači Jim Caviezel, a u filmu nastupaju i Monica Bellucci, Maia Morgenstern i Hristo Shopov.

Isus iz Nazareta (Jesus of Nazareth, 1977.)

Ovaj televizijski mini serijal redatelja Franca Zeffirellija traje šest sati i pruža detaljan prikaz Isusovog života. Serija je poznata po impresivnoj glumačkoj postavi koju predvodi Robert Powell u ulozi Isusa, a u seriji se pojavljuju i Anne Bancroft, Olivia Hussey, James Mason, Christopher Plummer, Rod Steiger i mnogi drugi. Serija je dobila pohvale za autentičnost i poštovanje prema biblijskim izvorima.

Kralj kraljeva (King of Kings, 1961.)

Ovaj epski film redatelja Nicholasa Raya pruža sveobuhvatan pogled na Isusov život, od rođenja do uskrsnuća. Film je zanimljiv za one koji žele saznati više o temeljima kršćanstva. U glavnim ulogama nastupaju Jeffrey Hunter, Siobhan McKenna, Hurd Hatfield i Ron Randell.

Posljednje Kristovo iskušenje (The Last Temptation of Christ, 1988.)

Martin Scorsese režira ovaj kontroverzni film temeljen na romanu Nikosa Kazantzakisa. Film prikazuje Isusa kao čovjeka koji se bori s vlastitim slabostima, sumnjama i napastima. Willem Dafoe tumači ulogu Isusa, dok su u ostalim ulogama Harvey Keitel, Barbara Hershey i David Bowie.

Isus Krist superstar (Jesus Christ Superstar, 1973.)

Redatelj Norman Jewison donosi nam filmsku rock operu temeljenu na hit mjuziklu Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea. Film je spoj modernog glazbenog izraza i biblijskih priča, što ga čini zanimljivim za širu publiku. U glavnim ulogama nastupaju Ted Neeley, Carl Anderson, Yvonne Elliman i Barry Dennen.

Evanđelje po Ivanu (The Gospel of John, 2003.)

Ovaj film je doslovna adaptacija evanđelja po Ivanu iz Novog zavjeta. Režiju potpisuje Philip Saville, a film je snimljen na autentičnim lokacijama u Maroku. Henry Ian Cusick tumači ulogu Isusa, a u ostalim ulogama nastupaju Stuart Bunce, Daniel Kash i Richard Lintern.

O autoru

O autoru