Najbolji filmovi Mela Gibsona

Za filmsku veličinu kao što je Mel Gibson doista je teško odabrati najbolje filmove, no potrudili smo se za barem njih 10 kako bi obuhvatili dio karijere šarmantnog Australca.

Oscarom nagrađeni australski glumac i redatelj Mel Gibson jedno je od najpoznatijih lica Hollywooda čija se karijera proteže od kasnih 70-ih prošlog stoljeća pa sve do danas. Proslavio se ulogom u kultnom filmu Pobješnjeli Max (Mad Max, 1979.) australskog redatelja i oskarovca Georgea Millera, a svoju suradnju na Maxu su nastavili u još dva nastavka.

Osim što glumi, isto tako je i uspješan redatelj a prvi film u njegovoj režiji je bila drama Čovjek bez lica (The Man Without a Face, 1993.) u kojem je imao i glavnu ulogu. Niz uspješnih redateljskih ostvarenja je nastavio sa Hrabrim srcem (Braveheart, 1995.), Pasija (The Passion of the Christ, 2004.), Apocalypto (Apocalypto, 2006.) i Greben spašenih (Hacksaw Ridge, 2016.).

No, ovaj popis se sastoji isključivo od Gibsonovih glumačkih podviga od kojih je svaki poseban po nečemu.

Smrtonosno oružje - Lethal Weapon

Smrtonosno oružje (1987)

Originalni naslov: Lethal Weapon
Režija: Richard Donner
Žanr: akcijski triler
Sinopsis filma: Martin Riggs je policajac sa suicidalnim tendencijama, a Roger Murtaugh je nesretni policajac kojem je Riggs dodijeljen. Dvojica novopečenih kolega koji su potpune suprotnosti moraju ostaviti po strani svoje razlike kako bi uhvatili bandu krijumčara droge.
Zašto baš ovaj film: Gibson je odličan kao prilično luđački nastrojeni Riggs, no ono što ovaj film čini posebnim je prijateljstvo dvojice glavnih likova, jedan od onih koji su utemeljili moderni ‘buddy’ podžanr akcijskih komedija. Film i njegove nastavke smo svi gledali, a kako i ne bi kad se redovno na TV-u prikazuju barem dva puta godišnje. I nikad neće dosaditi.

Pobješnjeli Max 2 (1981)

Originalni naslov: Mad Max 2
Režija: George Miller
Žanr: post-apokaliptična akcijska avantura
Sinopsis filma: U postapokaliptičnoj australskoj pustoši, cinični lutalica pristaje pomoći maloj zajednici bogatoj benzinom da pobjegne hordi bandita.
Zašto baš ovaj film: Maxova priča je u prvom dijelu stvorila lika koji se u Pobješnjeli Max 2 ponovno vraća u Gibsonovoj izvedbi, a franšiza Pobješnjeli Max u ovom nastavku pokazuje što ona zapravo je – jedan veliki, adrenalinom nabijeni akcijski spektakl koji do tada još nije viđen. Iz tog razloga je na popisu umjesto originala.

Pobješnjeli Max 2 - Mad Max 2 The Road Warrior
Bili smo vojnici 2002 We Were Soldiers

Bili smo vojnici (2002)

Originalni naslov: We Were Soldiers
Režija: Randall Wallace
Žanr: povijesni, akcija, ratni, drama
Sinopsis filma: Priča o prvoj velikoj bitci u američkoj fazi Vijetnamskog rata i vojnicima s obje strane koji su se borili u njoj, dok njihove žene nervozno i zabrinuto čekaju kod kuće dobre ili loše vijesti.
Zašto baš ovaj film: Temeljen na knjizi dvojice vojnika koji su proživjeli rat u Vijetnamu prikazan ovdje, za razliku od ostalih filmova ratne tematike, imamo velik uvid u žene i obitelj koji te vojnike čekaju doma te se međusobno zbližavaju zajedničkom tragedijom. Vijetnamci nisu kao obično prikazani kao veliko zlo već kao obični ljudi poput Hal Moorea kojeg glumi Gibson i njegove braće po oružju. Svi koji su proživjeli taj rat, prozvali su film nevjerojatno autentičnim.

Što žene vole (2000)

Originalni naslov: What Women Want
Režija: Nancy Meyers
Žanr: romantična komedija, fantazija
Sinopsis filma: Drski, šovinistički voditelj marketinškog oglašavanja magično stječe sposobnost da čuje ženske misli.
Zašto baš ovaj film: Mel Gibson je glumac čiji su filmovi većinom bazirani na dramama i akciji, a Što žene vole je sve samo nije to dvoje. Iako u gotovo svim njegovim prijašnjim filmovima likovi koje glumi uz svoju ozbiljnost imaju određene tikove gdje se nazire sklonost komediji, tek u ovom filmu se mogao potpuno prepustiti tom žanru. I to veoma uspješno.

Što žene vole - What Women Want
Ucjena - Ransom

Ucjena (1996)

Originalni naslov: Ransom
Režija: Ron Howard
Žanr: kriminalistički triler
Sinopsis filma: Sin multimilijunaša Toma Mullena je otet, ali nakon što je prvobitno pristao platiti otkupninu, Mullen odlučuje iskoristiti novac od otkupnine kao nagradu za hvatanje otmičara.
Zašto baš ovaj film: Osim što je jedan od Gibsonovih najunosnijih filmova, Ucjena je triler koji vas drži priljepljene za stolicu od početka do kraja. Film koji je označio drugu polovicu 90-ih i jedan od najvećih Gibsonovih hitova. Dobar prikaz funkcioniranja uma poslovnog čovjeka u situacijama gdje nema kontrolu.

Hrabro srce (1995)

Originalni naslov: Braveheart
Režija: Mel Gibson
Žanr: biografska povijesna drama, ratni
Sinopsis filma: Škotski ratnik William Wallace predvodi svoje zemljake u pobuni kako bi oslobodio svoju domovinu od tiranije engleskog kralja Edwarda I.
Zašto baš ovaj film: Najpoznatiji film Mela Gibsona koji mu je donio 2 Oscara – onog za režiju i najbolji film, dok je sam film sveukupno osvojio 5 Oscara. Gibson je isprva odbio glavnu ulogu jer je smatrao da je prestar za svog lika i izrazio je želju da bude redatelj. No, studio je odlučio da će financirati snimanje filma s njim kao redateljem samo ako bude i glumio glavnu ulogu. Očito se i isplatilo svima.

Hrabro srce - Braveheart
Vraćanje duga - Payback

Vraćanje duga (1999)

Originalni naslov: Payback
Režija: Brian Helgeland
Žanr: akcija, kriminalistički
Sinopsis filma: Nakon uspješne pljačke, Porter je ostavljen da umre. Nakon što se oporavi, traži osvetu i želi svoj dio novca.
Zašto baš ovaj film: Nekako je većini prošao ispod radara jer je izašao između Smrtonosnog oružja 4 i Patriota, no ovaj film je izvrsna kombinacija neo-noira i Gibsonovog ironičnog stila glume u akcijskim filmovima. Svi ostali glumci su savršeni u svojim ulogama a film postaje sve bolji i bolji kako radnja odmiče. Na listi je morao biti jedan klasični akcijski triler i Vraćanje duga je pobijedio.

Zauvijek mlad (1992)

Originalni naslov: Forever Young
Režija: Steve Miner
Žanr: romantična drama, sf
Sinopsis filma: Tijekom kriogenog testa, pilot smrznut 1939. godine probudi se 1992. godine. Ali vrijeme mu ističe, jer njegovo tijelo počinje brzo starjeti.
Zašto baš ovaj film: Jedan od najpoznatijih filmova Mel Gibsona snimljen prema scenariju mladog J.J. Abramsa, a gdje uz Gibsona glume Jamie Lee Curtis i mladi Elijah Wood. Film možda nije remek-djelo, ali ima onaj feel-good osjećaj i govori nam da ljubav može pobijediti sve, pa čak i vrijeme.

Zauvijek mlad - Forever young
Misteriozni znakovi - Signs

Misteriozni znakovi (2002)

Originalni naslov: Signs
Režija: M. Night Shyamalan
Žanr: misterija, triler, sf
Sinopsis filma: Bivši svećenik udovac koji živi sa svojom djecom i bratom na farmi u Pennsylvaniji pronalazi misteriozne krugove u žitu na njihovim poljima, što nagovještava da se sprema nešto još zastrašujuće.
Zašto baš ovaj film: Jedini Gibsonov film koji zalazi u horor žanr, i još k tome veoma uspješno. Režirao ga je M. Night Shyamalan koji je želio Gibsona za glavnog lika jer ‘izgleda kao tip koji će zaštititi svoju obitelj pod svaku cijenu’, dok je Gibsonu ta uloga bila neuobičajena jer do tada nije glumio introspektivne likove. Osim što je zaradio preko 400 milijuna dolara, film je izvrsna znanstveno-fantastična misterija koju predvode Mel Gibson i Joaquin Phoenix.

Maverick (1994)

Originalni naslov: Maverick
Režija: Richard Donner
Žanr: vestern, avantura, komedija
Sinopsis filma: Bret Maverick, kojem je potreban novac za turnir u pokeru, suočava se s raznim komičnim nezgodama i izazovima, uključujući i šarmantnu kradljivicu.
Zašto baš ovaj film: Osim što je jedini vestern kojeg je Mel Gibson snimio, nevjerojatno je zabavan jer Gibsonovom Mavericku ništa ne ide od ruke. Baš kad pomisli da mu se osmjehnula sreća, dogodi se duplo veća nevolja. Ovo je u prvom redu komedija, a tek onda avantura smještena na Divlji zapad.

Maverick
Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru