Zoran Vakula: S nestrpljenjem očekujem seriju filmova temeljenih na meteoslikovnicima

Njegovim prognozama vjerujemo i volimo ih čak i kad najavljuje obilnu kišu ili olujni vjetra, a on, pak, kad su filmovi u pitanju, najviše vjeruje izboru svoje supruge. S njom, u toplini i miru njihovog doma, najviše voli pogledati triler, a emocije ne zadržava, pa lako pusti suzu, bilo od smijeha ili tuge. Evo što nam još otkrio Zoran Vakula…

On “vedri i oblači” HRT-om i to ne samo u terminu vremenske prognoze. Svestran, elokventan i zabavan, dobro se uklapa u sve emisije, pa i dramske serije. Prisutan je dakako i u drugim medijima, a prepoznatljiv po svojoj posvećenosti meteorologiji i njezinoj popularizaciji. Od djetinjstva povremeno glumi, recitira, prezentira, vodi, rimuje i režira, a pamtimo ga i kao prvog meteorologa u showu “Ples za zvijezdama”, njegovo ime često izgovoramo i dok pjevušimo neke od glazbenih hitova, a poznat je i kao pokretač HRT METEO aplikacije. Da, Zoran Vakula najpoznatiji hrvatski meteorolog, ujedno i jedini u Hrvatskoj te i tek deveti u Europi, koji je (2020.) dobio nagradu Europskog meteorološkog društva za izvanredna postignuća na području meteorologije i medija. Nema sumnje, riječ je o svestranoj i kreativnoj osobi koja je još u mladim danima pokazala zanimanje za filmsku umjetnost. Naime, kako nam je sam rekao, zahvaljujući Festivalu dječjeg animiranog filma koji se održao u “njegovoj” Pitomači još je kao dječak gledao, ali i pisao scenarije te snimao i montirao filmove. Danas je pak zaokupljen – slikovnicama. Naime, meteorolog i urednik na HRT-u od 2021. godine u suradnji s ilustratorom Nikom Titanikom objavljuje “Vremenaste priče” – seriju slikovnica o meteorologiji. Do sada su objavljene “Vjetropirasta”, “Oblačasta”, “Sunčasta”, “Pahuljasta” i “Kapljičasta”, a od prošle godine meteoslikovnice postoje i kao kazališne predstave za djecu Malog teatra, što je čak i u svijetu rijedak primjer promocije meteorologije. “Sunčasta” i “Pahuljasta” su samostalne predstave, a ostale su bile temelj za predstavu “Vremenaste igre”. Najesen će biti izdana šesta meteoslikovnica, “Munjasta”, a u pripremi je i serija animiranih filmova temeljenih na meteoslikovnicam te aplikacija za pametne mobilne telefone koja će djecu educirati o meteorologiji.

A u gustom Vakulinom rasporedu, između vremenskih prognoza, pisanja, promocija slikovnica i “vremenastih” kazališnih predstava, nađe se i vremena i za pokoji film…

Prvi film u kinu… Ne sjećam se koji je bio prvi, ali mislim da je to bio neki dječji film u kinu u Našicama, gdje sam s roditeljima živio do 1975. godine. Poslije smo preselili u Pitomaču, gdje sam također povremeno išao u kino gledati filmove, čak i one za koje sam s ekipom iz Kinokluba “Slavica” pisao scenarije i knjige snimanja te ih snimao i montirao na “super osmici”. Naime, u razdoblju od 1971. do 1988. u Pitomači se održavao Festival dječjeg animiranog filma (FEDAF).

Najviše sam puta pogledao… Prvu sezonu serije Crno-bijeli svijet na HRT-u, a i HRT vremenoslovni vremeplov – moj mini dokumentaristički uradak o povijesti meteorologije na HRT-u, pripremljen 2016. i dostupan za gledanje na nekoliko poveznica.

Uvijek se nasmijem kad gledam… Seriju Seinfeld.

Kao glumac bio bih… Zašto “bio” – već sam bio! I meteorolog u više serija Pričopričalica, Bitange i princeze, Zakon, Koja je ovo država, Doba uskoka, i slučajni nalaznik psa u seriji Oblak u službi zakona i carinik u Crno-bijelom svijetu, i svećenik-meteorolog iz ranog srednjeg vijeka u Mrkomiru I

Najesen se očekuje nova slikovnica u seriji “Vremenaste priče” (Foto: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće)

Zadnji put sam plakao gledajući… Od smijeha gledajući po neznamkojiput film Sonja i bik, a od tuge uz Krive su zvijezde (The Fault in Our Stars, 2014.).

Najdraža filmska pjesma… Jedna od dražih koju sam se sjetio je “Wicked game” od Chrisa Isaaka iz filma Divlji u srcu (Wild at Heart, 1990.).

Nikada neću zaboraviti kad sam prvi put gledao… Sliver (1993.) – prvi film koji sam u kinu gledao sa svojom suprugom Lavandom.

“Piše Hund, al’ piše i Mile!”

Najdraži animirani film… Potraga za Nemom, jedan od najgledanijih animiranih filmova u našoj obitelji, uz Kralja lavova i Ljepoticu i zvijer.

Filmski citat koji najčešće koristim… “Piše Hund, al’ piše i Mile!” – rečenica koju izgovara dječak Ranko (Slavko Štimac), u filmu Vuk samotnjak (1972.).

Najdraža scena… Jedna od dražih mi je scena leta paragliderom Drissa (Omar Sy) i Philippea (Francois Cluzet) iz filma Nedodirljivi (Intouchables, 2011.). Vjerojatno tome pridonosi i pjesma “Feeling good” Nine Simone

Filmove za gledanje biram… Kad vidim što je izabrala moja supruga Lavanda.

Najdraži žanr mi je… Triler.

Glumica u koju sam bio zaljubljen… Ne sjećam se da sam u neku bio zaljubljen.

Naslov filma o mom životu bio bi… Bez ponavljanja, molim.

U filmu najviše volim uživati… Kod kuće, u obiteljskom okruženju, bez preglasnog zvuka kao u kinu.

U animiranom filmu glas bih posudio… Već jesam, u filmu Žuta minuta (Chicken Little, 2005.)

Robert De Niro najbolji izbor

Film koji me je poučio… Još u mladim danima Vlak u snijegu podučio me je važnosti, zajedništva, prijateljstva, razumijevanja.

Trebao bi me glumiti… Uh, koje pitanje?! U sferi one poznate “ki bi da bi”. Ali evo, sjetio sam se pripreme teksta kojim sam početkom 2017. na neobičan način – koristeći kinematografiju, točnije sličnost glumaca i meteorologa – u internetskom Meteokutku HRT-a popularizirao meteorologinje i meteorologe DHMZ-a i HRT-a – “O vremenskoj prognozi i upozorenjima, ali i glumcima i meteorolozima…“. Tekst je još dostupan za čitanje na internetu, a i poslije sam ga djelomično prenio i 2022. u tekstu “Povodom 20 godišnjice Kisegija, a i 75. rođendana Borivoja”. Oko ideje i pripreme teksta savjetovao sam se s nekolicinom kolega, među kojima su mi od veće pomoći bili Daniel Rafaelić i Maja Fišter, koja mi je predložila da u tekstu spomenem i moju sličnost s Robertom De Nirom. Stoga, možda bi me on mogao glumiti nekad?!

Film koji s nestrpljenjem očekujem… Ne jedan, nego cijelu seriju filmova, i to animiranih, temeljenih na “Vremenastim pričama” – mojim meteoslikovnicama.

Najljepše kino u kojem sam bio… Ne mogu reći da sam obišao jako puno kina, ali među ovima u kojima sam bio je Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu i ljetno Kino Mediteran u Komiži, tijekom vedre ljetne večeri.

O autoru

O autoru