Štrajk glumaca je gotov, studiji i glumci postigli dogovor

AMPTP je dao ponudu koju SAG-AFTRA nije mogao odbiti i štrajk glumaca je nakon 118 dana napokon okončan.

Nakon filmskih scenarista, došao je dan da i glumci pospreme transparente i napuste ulice ispred studija. Američko Udruženje filmskih i televizijskih glumaca (SAG-AFTRA) i Udruženje filmskih i televizijskih producenata (AMPTP) uspjeli su doći do privremenog dogovora za nove ugovore u trajanju od tri godine.

Štrajk glumaca je gotov, čeka se odobrenje novog sporazuma

Od strane SAG-AFTRA TV/Kinematografskog odbora odobren je sporazum jednoglasnim glasovanjem u srijedu, a štrajk je službeno okončan u četvrtak u 00:01 ujutro. Nakon toga sad slijedi predavanje sporazuma nacionalnom odboru SAG-AFTRA-e na odobrenje u petak, i tek nakon toga će biti poznati svi detalji novog ugovora. Odabrani članovi udruženja glumaca glasovat će za odobrenje novog sporazuma, što bi moglo potrajati tjedan dana ili čak više. Ono što najviše veseli sve uključene, kao i samu publiku je da su se glumci mogli vratiti na posao već u četvrtak nakon proglašenog kraja štrajka.

Štrajk scenarista i glumaca
Glumci Jon Huertas, Drew Powell i Keith Andreen tijekom scenarističkih i štrajkova glumaca (Foto: DepositPhotos/Jean_Nelson)

SAG-AFTRA je na svojim stranicama objavila službenu izjavu članovima. “U ugovoru procijenjenom na više od jedne milijarde dolara, postigli smo dogovor izvanrednog opsega koji uključuje minimalna povećanja naknade ‘iznad uzorka’, odredbe bez presedana za pristanak i naknadu koje će članove zaštititi od prijetnje umjetne inteligencije, i po prvi put se uspostavlja bonus za sudjelovanje u streamingu. Visine mirovinskih i zdravstvenih fondova značajno su povećane, što će donijeti prijeko potrebnu vrijednost našim planovima. Osim toga, ugovor uključuje brojna poboljšanja za više kategorija, uključujući povećanja naknade za pozadinske izvođače i provizije kritičnih ugovora koje štite različite zajednice.”

Pojedini filmovi nastavljaju odmah sa snimanjem

Naknade izvođačima će porasti za 7%, streaming tantijemi napokon stižu, no ono što sve najviše zanima sve je način kako će se koncipirati zaštita glumaca od umjetne inteligencije, jer studiji bi teško mogli pustiti tako nešto. Naravno, sve će se saznati kad nacionalni odbor odobri novi sporazum.

No bez čekanja novog sporazuma, na posao se moglo krenuti već u četvrtak. Naravno, da bi se produkcija vratila tamo gdje je stala jako je teško jer potrebno je okupiti sve uključene. Prema Deadlineu, filmovi koji će nastaviti sa snimanjem već ovog tjedna ili u skorijoj budućnosti su neki od najiščekivanijih naslova, a to su Deadpool 3, Gladijator 2, Bubimir 2, Venom 3 i Clint Eastwoodov Juror #2. Nakon takve radosne vijesti za sve uključene, Venom 3 je odmah dobio i datum izlaska u kina – 08. studeni 2024. Sad čekamo kad će i ostali krenuti s objavljivanjima datuma izlaska.

Očito je da za sve ljubitelje filma ipak neće biti toliko suho ljeto po pitanju filmske ponude, a i dodjele Oscara će se moći normalno održati. Vjerojatno uz hrpu voditeljskih šala na račun gramzivosti velikih studija.

O autoru

O autoru