Keanu Reeves: 5 najboljih filmova omiljenog samozatajnog glumca Hollywooda

Osim što je glumio u filmovima koji su označili cijelu generaciju a što i dalje čini, Keanu Reeves je publiku svijeta osvojio svojom jednostavnošću u privatnom životu i šarmom na filmu.

Kanadski glumac Keanu Reeves se prije početaka svoje glumačke karijere često selio sa svojom obitelji, od Beiruta u Libanonu gdje se i rodio, Sydneya, New Yorka, i sve do Toronta gdje je na kraju počeo svoje prve filmske korake još kao dječak u kazališnim predstavama.

Hokejaš ili glumac?

Kao tinejdžer bio je uspješan golman u hokeju na ledu, ali umjesto karijere u sportu odlučio je potpuno se posvetiti glumi i stvaranju karijere na tom području.

Tako je njegovo prvo profesionalno pojavljivanje na ekranima bilo u epizodi kanadske humoristične serije Hangin’ In iz 1984. Nakon toga je uslijedilo mnoštvo manjih uloga u serijama, TV filmovima i reklamama, da bi mu prvi kino film bio Youngbloods (1986.).

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Iste godine izašao je Na obali rijeke (River’s Edge) gdje je za svoju ulogu Keanu Reeves dobio pohvale od strane kritičara i publike. Ali pravi uspjeh došao je s neočekivanim kino hitom u obliku ‘bezbrižne’ komedije Bill i Ted u fantastičnoj avanturi (Bill & Ted’s Excellent Adventure, 1989.), koja danas ima dva filmska nastavka i nekoliko TV serija, video igara i stripova.

     Akcijska zvijezda i miljenik javnosti

     Daljnju popularnost stekao je s akcijskim filmovima 1990-ih, a najveći uspjeh se dogodio kad je snimio Matrix (The Matrix, 1999.) koji i danas slovi za jednog od najboljih znanstveno-fantastičnih filmova ikad snimljenih. Danas je najaktualnija njegova uloga ubojice Johna Wicka čiji serijal i danas traje.

     Među javnosti i publikom Reeves je jedna od omiljenih poznatih osoba budući da se u privatnom životu ne ponaša poput velike umišljene filmske zvijezde, već kao jednostavna i pristojna osoba voljna pomoći ‘običnom čovjeku’. Ispovijesti raznih ljudi diljem interneta gdje su susretali Reevesa samo su još više doprinijeli njegovoj popularnosti među svima, budući da je uvijek bio pristojan i odnosio se prema svima s poštovanjem.

     Bill i Ted u fantastičnoj avanturi (1989.)
     Bill i Ted u fantastičnoj avanturi (Foto: DEG)

     Od egzistencijalne drame do horora

     Reeves gotovo neprekidno snima filmove, no mnogo njih prođe neopaženo ili ne uspiju doprijeti do većine publike, nakon čega snimi mega-hit i onda prođe par godina i još više nezamjetnih filmova do njegova novog hita. Ali ne treba se zavarati, Reeves iza sebe ima velik katalog snimljenih filmova koje itekako vrijedi pogledati a da nisu ‘razvikani’.

     Samo neki od njih su drama Moj privatni Idaho (My Own Private Idaho, 1991.) gdje glumi mušku prostitutku zajedno s Riverom Phoenixom u filmu Gus Van Santa, u Đavoljem odvjetniku (The Devil’s Advocate, 1997.) je odvjetnik koji padne pod utjecaj Vraga, a kojeg glumi Al Pacino, dok u sportskoj komediji Zamjene (The Replacements, 2000.) glumi bivšeg igrača američkog nogometa koji se vraća u igru s veoma neobičnim timom.

     Constantine (2005.)
     Constantine (Foto: Warner Bros.)

     Svakako treba spomenuti misteriozni fantasy horor Constantine (2005.) gdje Reeves glumi naslovnog demonologa i borca protiv sila mraka, a ekranizacija je stripa Hellblazer (1988.). Nastavak filma je najavljen, a hoće li i dalje Keanuov lik paliti cigaretu jednu za drugom kao u originalnom filmu i izvornom materijalu ili će žvakati nikotinske žvakaće zbog novih Hollywoodskih restrikcija po pitanju cigareta, ostaje nam vidjeti.

     5 najboljih filmova Keanu Reevesa

     John Wick

     (John Wick, 2014.)

     Režija: Chad Stahelski i David Leitch
     Žanr: akcija, kriminalistički, triler
     Zašto baš ovaj film: Ovo je film koji je pokrenuo novu eru akcijskih heroja bez umiješane znanstvene fantastike. Franšiza John Wick je nakon četiri filma postala jedan od najboljih serijala akcijskih filmova s veoma malo konkurencije u žanru, s obzirom na to da su svi nastavci održavali kvalitetu prethodnika, i ono najnevjerojatnije, sa svakim novim nastavkom postajali su sve bolji.
     Keanu Reeves je John Wick, plaćeni ubojica koji se povukao iz tog posla, no nakon što mu ubiju psa koji je bio poklon njegove pokojne žene, on se na sreću svakog ljubitelja akcije vraća u posao na svom putu osvete. S ledenim izrazom lica očajnog čovjeka odlučnog za osvetu, Reevesov Wick se tijekom filma pokaže daleko sposobniji nego je bilo koji gledatelj pomislio da on to je krenuvši gledajući film.
     Svaki nastavak serijala sve više proširuje priču o svijetu plaćenih ubojica, a u trenutku pisanja ovog teksta najavljeno je par spin-off serija i filmova iz svijeta Johna Wicka. John Wick 4 je trenutno u kinima i svi su ga proglasili najboljim nastavkom serijala.

     Keanu Reeves

     Matrix

     (The Matrix, 1999.)

     Režija: Lana Wachowski i Lilly Wachowski
     Žanr: akcija, znanstvena fantastika
     Zašto baš ovaj film: Teško da netko nije čuo za Matrix i barem jednom oponašao usporene kretnje Keanu Reevesovog Nea iz filma. Možda nijedan film nije toliko dosegnuo do publike i naveo ih na razmišljanje kao Matrix s pitanjem koje se od izlaska filma često postavlja – živimo li u simulaciji?
     Svaki aspekt stvarnog života je ovdje prisutan kao glitch ili kvar u simulaciji, od déjà vu efekta do stvari i osoba koje se ističu u okolišu oko nas. Revolucionarne akcijske scene, znanstveno-fantastični aspekt koji je stvorio novi trend u filmu i spiritualna pitanja su ono što Matrix čini jednim od najpopularnijih filmova i dan danas.
     Reevesova uloga Nea s blijedim i ispraznim izrazom lica u svakoj situaciji je stvorila jedan od ikonskih likova kinematografije i teško da se može zamisliti bilo tko drugi u toj ulozi. Iako su snimljena i tri inferiornija nastavka, ovaj prvi dio se može bez problema pogledati kao zaseban film.

     Brzina

     (Speed, 1994.)

     Režija: Jan de Bont
     Žanr: akcija, triler
     Zašto baš ovaj film: Prije Matrixa i Johna Wicka, ovo je bio Reevesov film po kojem je bio najpoznatiji, a ujedno je i jedan od najboljih akcijskih filmova koji su označili devedesete. Na autobusu punom putnika, postavljena je bomba koja će eksplodirati ako se brzina autobusa spusti ispod 80 km/sat. Reeves kao mladi policajac se nađe na tom autobusu i dati će sve od sebe da spasi putnike, čak i ako je u pitanju vlastiti život.
     Od trenutka kad autobus pređe brzinu od 80 km/sat, gledatelj ostaje zalijepljen za sjedalo, promatrajući smrtno ozbiljnog Reevesa kako se očajnički bori sa situacijom. Sama ideja je možda malo blesava, ali posvećenost mladog policajca te njegov ozbiljan i zabrinut izraz lica natjera publiku da ne razmišlja previše o logici. Reeves je ovom ulogom potvrdio status akcijske zvijezde, a od Sandre Bullock Brzina je učinila traženom glumicom u Hollywoodu.

     Keanu Reeves

     Pakleni val

     (Point Break, 1991.)

     Režija: Kathryn Bigelow
     Žanr: akcija, kriminalistički, triler
     Zašto baš ovaj film: Akcijski triler koji je od Reevesa stvorio akcijsku zvijezdu kakva je danas, i još uvijek slovi za jednog od njegovih najboljih. Nakon dramskih i uloga u komedijama, ovdje se pretvorio u misterioznog šarmera na surf dasci koji je zapravo FBI agent na tajnom zadatku i mora uloviti vješte i adrenalinu sklone pljačkaše banaka.
     Ovo bi bio samo jedan akcijski triler o neiskusnom tajnom agentu među kriminalcima, ali karizmatični i atraktivni Keanu Reeves i Patrick Swayze, njihovo prijateljstvo u filmu temeljeno na nekoj vrsti spiritualizma kroz adrenalin i idilične plaže Kalifornije su ono što čini ovo nezaobilaznom lektirom za ljubitelje akcije.

     Na obali rijeke

     (River’s Edge, 1986.)

     Režija: Tim Hunter
     Žanr: kriminalistička drama
     Zašto baš ovaj film: Ovo je prva uloga Keanu Reevesa koja je zamijećena od strane publike i kritike, i to iz svih najboljih razloga. U filmu grupa tinejdžera svjedoči ubojstvu u svojem društvu gdje je jedan od njih ubojica a drugi žrtva.
     Prilično turoban film koji inspiraciju vuče iz jednog stvarnog događaja, ali jedan od onih gdje se s likovima može poistovjetiti i shvatiti njihove različite reakcije na događaj. Na koju god stranu naginjali između dvije strane tog ubojstva, svi su u konačnici izgubljeni u svojim osjećajima. Tinejdžeri u borbi s prihvaćanjem onog što su saznali su doista realno prikazani, a Keanuova gluma je proglašena dirljivom i simpatičnom u svom tom kaosu.
     Ovo je Nicolasu Cageu omiljena Keanuova uloga, a osim njega u filmu glume Dennis Hopper i Crispin Glover. Odličan početak karijere za glumca u usponu.

     Keanu Reeves
     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         O autoru

         O autoru