John McTiernan, redatelj filmova Umri muški i Predator se nakon 20 godina vraća s novim filmom

John McTiernan je zaslužan za dva ponajbolja napeta akcijska filma 80-ih – Umri muški (1988) i Predator (1987) od kojih su oba bili nominirani za nagradu Oscar.

Predator je nominiran za najbolje vizualne efekte, a Umri muški je imao čak 4 nominacije – najbolje miksanje zvuka, najbolji vizualni efekti, najbolja montaža zvuka i najbolja montaža.

Početkom 2000-ih, McTiernan je osuđen zbog davanja lažnih informacija FBI-u oko špijuniranja producenta Charlesa Rowena s kojim je radio na jednom od projekata. Služio je kaznu u zatvoru od 2013., no 2014. je pušten da odsluži ostatak kazne u kućnom pritvoru, te je nakon toga proglasio i bankrot.

Predator (1987)
Predator © Twentieth Century Fox

Nakon 20 godina van očiju javnosti, kreativni filmaš se vraća u redateljsku stolicu s novim filmom Tau Ceti Foxtrot za koji je napisao i scenarij.

Film je opisan kao znanstveno-fantastični akcijski ep o skupini pobunjenika koji ubijaju oligarhe i vojne razbojnike koji teroriziraju ratom razoreni planet u udaljenom solarnom sustavu Tau Ceti.

Glavna glumačka postava se sastoji od nominirane za Oscara Uma Thurman (franšiza Kill Bill, Pakleni šund) i Travis Fimmel (Warcraft, Vikinzi), a snimanje bi trebalo početi u Parizu do kraja ove godine. World of Reel navodi da je i nominiran za Oscara Laurence Fishburne (franšize Matrix i John Wick) isto tako dio glumačke postave.

Film je najavljen već par godina ranije i trebao je započeti sa snimanjem u Srbiji, no zbog pojavljivanja covida svi planovi vezani za film su stavljeni na čekanje, ali tome je napokon došao kraj.

Naslov filma je prvotno nazvan Tau Ceti, ali je odlučeno da će se zvati Tau Ceti Four, s obzirom da je sa znanstvenog gledišta Tau Ceti ime zvijezde koja je udaljena od Zemlje oko 12 svjetlosnih godina.

Najnovija informacija je da se ime filma još jednom promijenilo iz Tau Ceti Four u Tau Ceti Foxtrot kako ljudi ne bi mislili da film ima tri prethodnika. Uz objavu novog naslova, redateljeva kolegica je objavila i sliku iz storyboard-a na Twitteru.

McTiernan je 90-ih imao hitove poput Oscarom nagrađenog Lov na Crveni Oktobar (1990), Umri muški 3 (1995) i Afera Thomasa Crowna (1999).

Ostali naslovi nisu najbolje prošli na box officeu kao ni kod kritike, dok su danas veoma popularni kod publike – 13. Ratnik (1999), Posljednji akcijski junak (1993) i Vrač (1992), dok je rimejk istoimenog fima iz 70-ih Rollerball (2002) bio financijski, kao i po pitanju samog filma, potpuni neuspjeh.

Prije sudskog procesa i proglašenja bankrota, posljednji film koji je snimio bio je Opasne namjere (2003) sa John Travoltom, Samuel L. Jacksonom i Connie Nielsen u glavnim ulogama.

O autoru

O autoru