Nakon gotovo 30 godina, Danny DeVito i Mara Wilson izvode ‘Matildu’

Danny DeVito i Mara Wilson planiraju Matildu izvesti uživo s Filharmonijskim orkestrom iz New Jerseyja. U tome ih je omeo štrajk pisaca i glumaca, no nadaju se da će svoju ideju uskoro realizirati.

Njezin je tata možda bio prevarant, ali Matildu nije uspio iskvariti. Dobro je to poznato svima koji su pogledali obiteljski fantastični film Matilda (1996.) u kojem nebrižni bračni par Zinnia i Harry Wormwood (Rhea Perlman i Danny DeVito) dobiva preslatku djevojčici Matildu (Mara Wilson). Ona  za razliku od svog razmaženog brata Michaela (Brian Levinson), postaje inteligentna djevojčica, izrazito zainteresirana za školu i čitanje knjiga. Nakon nekog vremena, roditelji je šalju u školu koju vodi valjda najgora ravnateljica na svijetu, no na Matildu najviše utječe dobra i blaga učiteljica Miss Honey (Embeth Davidtz) te prijatelji iz razreda. Dok se trudi izaći na kraj s roditeljskom i ravnateljičinom okrutnošću, slučajno otkriva svoje telekinetičke moći koje s vremenom nauči kontrolirati i koristiti ih na onima koji njoj i njezinim prijateljima zadaju najviše problema.

Osnova je to priče ovog filma redatelja Dannyja DeVita i scenarista Dennisa Kellyja, koja se pak temelji na dječjem romanu “Matilda” koji je britanski književnik Roald Dahl objavio 1988. godine. Ono što je važno napomenuti, i knjiga i film imaju snažnu poruku koju bi svako dijete u nekom trenutku svog odrastanja trebalo čuti, a ona glasi: u redu je biti drugačiji od svih ostalih.

Matilda se smatra jednim od najboljih filmova za djecu, a tome u prilog ide i visoki postotak (92%) na na Rotten Tomatoesu.

A gotovo 30 godina nakon premijere filmske adaptacije popularnog romana, točnije 27 godina, Mara Wilson (Matilda) i Danny DeVito (Matildin otac Harry) planiraju koncert s uspješnicama iz filma, uz glazbenu pratnju Filharmonijskog orkestra iz New Jerseyja. Prema njihovom prvotnom planu to su već trebali učiniti, no omeo ih je SAG-AFTRA štrajk.

“Sve smo pripremili i onda je počeo štrajk. Nismo mogli provesti našu ideju u djelo jer bi se mogla shvatiti kao promocija filma, no ne odustajemo od zamisli i nadam se da ćemo je ubrzo realizirati”, rekao je DeVito napominjući da jedva čekaju sami uživati, ali i publici dati priliku da iznova uživa u glazbi Davida Newmana koji bi na koncertu dirigirao.

Iako je lik koji je tumačio Danny DeVito bio okrutan prema Matildi, sam glumac pokazao je veliko razumijevanje i brigu o tada 9-godišnjoj Mari Wilson. Naime, kako bi joj odagnao nervozu pri snimanju scene Little Bitty Pretty One u kojoj ona uvježbava svoje moći, DeVito je predvodio glumačku i filmsku ekipu u plesu koji su izvodili zajedno s Wilson kako bi ona bila što opuštenija.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Danas 36-godišnja glumica glumački debi imala je u komediji Tatica u suknji (Mrs. Doubtfire, 1993.). Tada je, naime, kao 6-godišnjakinja, glumila kći glavnih likova koje su tumačili Robin Williams i Sally Field. Nakon toga, 1994. se pojavila u remakeu filma Čudo u 34. ulici (Miracle on 34th Street, 1947.), a već 1996. je dobila naslovnu ulogu u Matildi.

     Što se DeVita tiče, danas 78-godišnji glumac holivudska je legenda u filmskoj industriji prisutna već šest desetljeća. Glumio je nizu zapaženih filmova – od jednog od rijetkih filmova nagrađenih s pet “glavnih” Oscara (najbolji film, glavni glumac, glavna glumica, redatelj, scenarij) Leta iznad kukavičjeg gnijezda (One Flew Over the Cuckoo’s Nest, 1975.) preko nagrađivane TV serije Taxi (1978.-1983.) do fantastične akcije Batman se vraća (Batman Returns, 1992.). DeVito i dalje je aktivno glumi, prije svega u humorističnoj seriji Uvijek je sunčano u Philadelphiji (It’s Always Sunny in Philadelphia, 2005.-danas), ali i nizu filmova uključujući ovogodišnje naslove Dvorac straha (Haunted Mansion), Poolman te Patke selice (Migration) u kojem posuđuje glas.

     O autoru

     O autoru