Five Nights at Freddy’s: Teror s video igre prelazi na velika platna

Freddy Fazbear i njegova ekipa krvožedno nastrojenih lutaka ovog listopada donose strah na velika platna. Uz pokoji ubojiti glazbeni broj, naravno.

Freddy Fazbear’s Pizzeria bilo je fantastično mjesto za djecu i odrasle koji su se mogli zabaviti s robotskim životinjama: Freddyjem, Bonnie, Chicom i Foxyjem. Mike Schmidt prihvaća posao noćnog zaštitara tog napuštenog tematskog restorana i ubrzo otkriva da kod Freddyja ništa nije onako kakvim se čini. Kad padne noć, roboti životinje lutaju okolo pokušavajući sve pronaći i ubiti, dok Mike mora preživjeti pet noći zatvoren s ubojitim maskotama restorana.

Popularna franšiza horor video igara dolazi na velika platna

Five Nights at Freddy’s filmska je adaptacija jedne od najpopularnijih franšiza horor video igara koja iza sebe ima vojsku obožavatelja. Dok je noćni čuvar Mike Schmidt nesretni protagonist, kao negativce ima animatroničkog medvjeda, zeca, pile i lisca. Osim što su krvoločni i ubijaju svakoga koga vide, svoje žrtve ubacuju u rezervna animatronička odijela.

Five Nights at Freddy's
Posao noćnog čuvara nikad nije bio ovako stresan (Foto: Universal)

Radnja videoigre odvija se u Freddy Fazbear’s Pizza, mračnijoj verziji obiteljske pizzerije i igraonice, gdje animatronički životinjski bend danju izvodi dječje pjesme, a noću ubija koga stigne. Cilj igre je preživjeti noć zaključan unutra, znajući da bi krzneni ubojiti stroj mogao iskočiti iz mraka svakog trenutka.

Animatroničke lutke opsjednute dušama male djece

Horor franšizu igara stvorio je Scott Cawthon 2014. godine i do danas je izdano devet nastavaka originalnog serijala, ne ubrajajući mnoštvo spin-offova. Prva igra je izašla kao nezavisan projekt kreatora Scotta Cawthona, no ubrzo je stekla ogromnu popularnost i nastavci su samo uslijedili stvorivši veliku franšizu kakva je danas. Novi nastavak video igre najavljen je za izlazak do kraja godine, dok film izlazi baš za najstrašnije doba godine uoči Noći vještica.

Five Night's at Freddy's
Preko dana su veseli bend, no tijekom noći nešto sasvim drugo (Foto: Universal)

Animatroničke lutke Freddyja i ostalih članova jezivog benda u napuštenom restoranu nisu samo čudom oživjeli i pomahnitali strojevi, već su zaposjednute duhovima nestale djece u  Freddy Fazbear’s Pizzeria. Djeca su nestala, no nikad nisu pronađena i restoran je zatvoren ali očito da im se dogodilo nešto zastrašujuće čim se pojavljuju u robotskim tijelima životinjskih zabavljača koji su zatim postali strojevi za ubijanje. Barem se tako daje zaključiti iz trailera filma, no kako takva teorija ima temelje i u igrama, to je najvjerojatnije ono što se i dogodilo.

Koji glumci su gosti u Freddyjevom restoranu?

Noćnog čuvara Mikea Schmidta koji nastoji zadržati skrbništvo nad sestrom i mora preživjeti pet noći u Freddyjevoj pizzeriji utjelovio je Josh Hutcherson (Most za Terabithiju, 2007., serijal Igre gladi), dok je u ulozi njegove mlađe sestre Abby Piper Rubio (Holly i Ivy, 2020., Crater, 2023.). Matthew Lillard (Vrisak, 1996., serijal Scooby-Doo) je u ulozi Williama Aftona, glavnog negativca serijala koji je jedan od odgovornih za stvaranje animatroničkih ubojica i suosnivač Freddy Fazbear’s Pizza.

Five Night's at Freddy's
Vanessa i Mike su zaštitari nekad veselog restorana (Foto: Universal)

Elizabeth Lail (Jednom davno, 2011., Odbrojavanje, 2019.) glumi zaštitarku Vanessu koja može i ne mora biti negativka, budući da u video igrama ima podvojenu ličnost, ubojitu Vanny, nakon što je bila opsjednuta duhom Williama Aftona. Hoće li i u filmu imati sličnu sudbinu – nije poznato. Mary Stuart Masterson (Pohane zelene rajčice, 1991., Benny i Joon, 1993.) navedena je kao negativka tetka Jane, no više od toga za sada nije poznato.

Osim Mikea i Abby, ima li ovdje uopće pozitivaca? Naravno, filmska verzija si uvijek može uzeti određene slobode u priči za razliku od video igre, no prema traileru se čini kako ipak u velikoj mjeri prati video igre.

Ekipa iza kamere i praktični efekti filma

Five Nights at Freddy’s režira Emma Tammi s dobrim iskustvom u teroru na velikim i malim ekranima poput misterioznog horora The Wind (2018.) i serijala fantasy horora Into the Dark (2018.). Kao velika obožavateljica serijala video igara, Tammi je u svoj film ubacila što više skrivenih detalja koje će stari i novi obožavatelji morati uhvatiti, a najavila je i jednog posebno ubojitog lika iz franšize koji nije prikazan niti u jednom traileru ni promotivnom materijalu.

Five Nights at Freddy's
Kad padne mrak, teror počinje (Foto: Universal)

Five Nights at Freddy’s film se može pohvaliti praktičnim efektima uz minimum CGI-a, dok je za cjelokupan dizajn Freddyjeve ekipe zaslužan Jim Henson’s Creature Shop. Ime možda zvuči poznato, jer Jim Henson je tvorac Muppeta, te je njegov Creature Shop jedan od najpoznatijih za ovakve doprinose filmovima, od serijala Harry Potter, Ulice Sezam, Alise u Zemlji čudesa i mnogo, mnogo drugih.

Scenarij filma su napisali Emma Tammi, Scott Cawthon i Seth Cuddeback, dok je producent Jason Blum sa svojom producentskom kućom zaslužnom za neke od najvećih horor uspješnica proteklih desetljeća – Blumhouse.

Five Nights at Freddy’s će uz toliko bogatu priču koju serijal video igara ima i ekipu koja je radila film zasigurno zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje žanra, dok na velike lutke i maskote više nikad nećete gledati isto.                                                                                                         

U kinima od 26.10.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Josh Hutcherson, Matthew Lillard, Elizabeth Lail, Mary Stuart Masterson, Kat Conner Sterling, Piper Rubio, Kevin Foster
     REŽIJA: Emma Tammi
     SCENARIJ: Scott Cawthon, Emma Tammi, Seth Cuddeback
     PRODUCENTI: Jason Blum, Scott Cawthon
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Ryan Turek, Russell Binder, Marc Mostman, Beatriz Sequeira, Christopher H. Warner
     ŽANR: horor

     O autoru

     O autoru