Cillian Murphy još je 2014. bio ‘u igri’ za ulogu Oppenheimera, ali u seriji

Prije negoli je Christopher Nolan odabrao Cilliana Murphyja za naslovnu ulogu svoga novog filma, irski je glumac bio jedan od kandidata za ulogu slavnog fizičara u seriji Manhattan.  

Iako se Cillian Murphy već ranije pokazao jednim od najboljih glumaca njegove generacije – prije svega u gangsterskoj seriji Peaky Blinders (2013.) ili pak u filmu o zombijima 28 dana kasnije (28 Days Later, 2002.), ali i nekim drugim filmovima Christophera Nolana poput Batman: Početak (Batman Begins, 2005.), Početak (Inception, 2010.) ili Dunkirk (2017.) – uloga J. Roberta Oppenheimera u aktualnom kinohitu Oppenheimer vjerojatno je najbolja u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

Naime, irski je glumac puno prije novog Nolanovog filma već trebao glumiti slavnog fizičara koji se naziva “ocem atomske bombe”. Naravno, priča o stvaranju atomske bombe i sam projekt Manhattan već su više puta ispričane, čak i na malim ekranima pa je tako televizijska mreža WGN America još 2014. Premijerno prikazala seriju Manhattan u kojoj je Murphy zamalo glumio Oppenheimera.

Na popisu karizmatičnih glumaca

Otkrili su to scenaristica Lila Byock i filmaš Sam Shaw u razgovoru za “Vanity Fair”. Oni su rekli da je Murphy bio na popisu potencijalnih glumaca za ulogu J. Roberta Oppenheimera, no u seriji ga je na kraju glumio Daniel London.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     “Htjeli smo da Oppenheimer bude karizmatičan, da bude, na neki način, poput izvanzemaljca i Cillian Murphy je bio na tom popisu”, rekla je Byock te otkrila i neka druga zanimljiva imena koja su se našla na tom popisu poput zvijezde serije The Bear (2022. – danas) Ebona Moss-Bachracha ili pak Davida Bowiea koji je u Nolanovom filmu Prestiž (Prestige, 2006.) glumio jednog drugog znanstvenika – Nikolu Teslu.

     Više razlika nego sličnosti

     Ono što je glavna razlika između serije i Nolanovog filma jest da serija nikad nije težila tome da bude povijesno točna, dok posljednji film Christophera Nolana – čak i onda kad se fokusira na glavnog lika – nastoji biti što bliže stvarnim činjenicama.

     Drugu je razliku između serije i novog filma moguće iščitati već iz naslova dvaju projekata – Oppenheimer je prije svega biografski film, dakle, opisuje Oppenheimerov životni put koji ga je doveo do toga postane “otac atomske bombe”, dok se serija više koncentrira na projekt Manhattan i njegov razvoj. Serija zato počinje istraživanjem o atomskom oružju, a završava nuklearnim testom Trinity. Film pak pokazuje akademski put lika Cilliana Murphyja i ide daleko dalje od poznatog testa.

     U seriji Manhattan, J. Robert Oppenheimer se pojavljivao nekoliko puta, a u središtu priče je bio izmišljeni lik dr. Frank Winter kojeg glumi John Benjamin Hickey te  ostale obitelji koje su se preselile u Los Alamos, gdje se nalazio projekt Manhattan odvijao. Osim spomenutih, u seriji su glumili i Olivia Williams, Ashley Zukerman, Rachel Brosnahan, Daniel Stern, Katja Herbers, Harry Lloyd, Alexia Fast, Christopher Denham, Michael Chermus te William Petersen. Serija je imala dvije sezone, odnosno ukupno 23 epizode.  

     O autoru

     O autoru