‘Back to Black”: Crna povorka na londonskom crvenom tepihu

Svjetska premijera biografskog filma o Amy Winehouse održana je u ponedjeljak u Londonu, a od četvrtka, 11. travnja, film je moguće pogledati i u hrvatskim kinima.

Crna boja dominirala je crvenim tepihom na svjetskoj premijeri biografskog filma o Amy WinehouseBack to Black – što je u ponedjeljak održana u Londonu.

Glavne zvijezde večeri bile su glumica Marisa Abela koja je utjelovila prerano preminulu pjevačicu te redateljica Sam Taylor-Johnson koja iza sebe već ima jednu ispričanu filmsku biografiju. Naime, 57-godišnja Taylor-Johnson kao redateljica dugometražnog filma debitirala je 2009., s filmom John Lennon: Dečko koji ne obećava (Nowhere Boy), za koji je scenarij napisao Matt Greenhalgh, a glavnu ulogu tumačio Aaron Taylor-Johnson, odnosno tad tek Aaron Johnson.

Druga “biografska” suradnja

Sam Taylor-Johnson i Matt Greenhalgh iznova su surađivali i na filmu o Amy Winehouse, a iako nije sudjelovao u ovom projektu, Aaron Taylor-Johnson privukao je veliku pažnju javnosti na premijeri. Naime, još uvijek se čeka očitovanje 33-godišnjeg glumca o ponudi koju je dobio za ulogu Jamesa Bonda. Naravno, premijera filma Back to Black nije bila prigoda za razgovor o njegovoj potencijalno najvažnijoj ulozi u karijeri jer je došao kao podrška supruzi koju, kako je već više puta istakao, smatra “velikom redateljicom”.

“Htjela sam napraviti film iz Amyjine perspektive, a  jedino mjesto gdje se njezina istina mogla pronaći su njezini tekstovi i glazba. Dakle, odlučila sam njezinu priču ispričati njezinim riječima iz pjesama koje je napisala, a koje su odraz onoga što joj je bilo na duši. Ona je pjevala je o svojoj ljubavi, boli, razočaranju… A tim je dubokim emocijama često dodavala brutalno britak humor. Ovaj film oda je Amy Winehouse. Priča je ispričana njezinim riječima i perspektivom, a ona vidi samo dobro jer je ljubav slijepa”, rekla je

Odlična glumica, ali i pjevačica

Sam Taylor-Johnson, a što se glavne glumice tiče, nema sumnje da će se osim o njezinoj glumi, uvelike pričati i o njezinom pjevanju.

“Nikada nisam nastojala nekoga imitirati, a kamoli Amy koja je imala specifičan stil pjevanja,” istaknula je Abela.

Film podsjeća na neke od najupečatljivije Amyjine nastupe uživo – na Glastonburyju 2008. iste godine na dodjeli Grammyja 2008

“Ta je njezina izvedba na Grammyju kultna! Nju sam učila pjevati takt po takt. Amy je u biti jazz pjevačica, tako da nikad ništa ne otpjeva dvaput isto”, objasnila je Abela koliko je zahtjevna bila uloga.  

A osim spomenutih, londonskim crvenim tepihom prošetao je i ostatak glumačke ekipe, između ostalih i Jack O’Connell koji je glumio glavnog negativca u filmu i pjevačičinom životu, Blakea Fielder-Civila, ljubav njezinog života, i jedno vrijeme i supruga, koji ju je učinio ovisnicom o heroinu.

Naravno, na premijeri je bio i Amyjin “filmski otac” Eddie Marsan, ali i njezini pravi roditelji Janis i Mitch Winehouse.

Ne samo filmska ekipa

Sam Buchanan u filmu je tumačio lik njezinog menadžera Nicka Shymanskyjeg, a Harley Bird, najpoznatija po tome što je punih 13 godina glas posuđivala Peppi Pig, u filmu glumi Amyinu najbolju prijateljicu Juliette.

Premijeru nije propusti dvojac koji se pobrinuo za glazbu u filmu, Nick Cave te Warren Ellis koji je došao u pratnji manekenke Kristen McMenamy.

Film o glazbenoj ikoni nije propustio ni engleski pjevač Neville Staples i njegova supruga Christine Sugary Staple, no za razliku od njih, kanadsko-britanski redatelj David Furnish na premijeru je došao bez supruga Eltona Johna.

Od četvrtka, 11. travnja, putovanje legendarne pjevačice od adolescencije do odrasle dobi i stvaranja jednog od najprodavanijih albuma našeg vremena, moguće je pogledati i u hrvatskim kinima. Njezina filmska priča ispričana je u prvom licu i svakako će biti mamac za sve oni koji su u njezinim pjesmama uživali za njezinog života, ali i ostalima jer biografski žanr jedan je najpopularnijih filmskih žanrova koji publiku potiče na istraživanje različitih aspekata života te pronalaženje smisla u stvarnim pričama.

O autoru

O autoru