Zvijezde novinarstva i filma na premijeri drame Ona je rekla

U New Yorku je održana premijera filma Ona je rekla, koji prikazuje kako su Megan Twohey i Jodi Kantor, novinarke New York Timesa, pokrenule pad hollywoodskog seksualnog predatora Harveya Weinsteina. U drami ih glume Carey Mulligan i Zoe Kazan, a na crvenom tepihu filmske zvijezde i hvaljene novinarke ponosno su zajedno pozirale.

Prošlo je pet godina otkako su novinarke New York Timesa Megan Twohey i Jodi Kantor razotkrile najveći seksualni skandal Hollywooda. Svojim su tekstovima potaknuli brojne žene da otvoreno progovore o seksualnom nasilju koje je počinio poznati producent Harvey Weinstein. Danas je 70-godišnji Weinstein osuđeni zločinac, koji služi 23-godišnju zatvorsku kaznu zbog seksualnog nasilja i silovanja trećeg stupnja.

A kako su Twohey i Kantor došle do svojih tekstova te na kakve su sve prepreke nailazile, otkriva film Ona je rekla redateljice Marie Schrader. U njemu hollywoodske zvijezde Carey Mulligan i Zoe Kazan tumače novinarke New York Timesa koje su pomogle u otkrivanju brojnih optužbi protiv Weinsteina. Intrigantnost filmske teme potvrdio je i sami posrnuli producent. Naime, kada je magazin Variety prvi put objavio vijest o njihovom nadolazećem izvješću, Weinstein je u to vrijeme komentirao: “Priča zvuči tako dobro, želim kupiti filmska prava.”

Premijera filma na festivalu na kojem je Weinstein nekoć bio stalni gost

Film Ona je rekla prikazan je premijerno na New York Film Festivalu. Koliko je film isprepleten sa stvarnošću ukazao je i Eugene Hernandez, direktor festivala, primijetivši je da NYFF “soba u kojoj je Harvey Weinstein bio.”

Uz redateljicu Schrader, na premijeri je bila i scenaristica Rebecca Lenkiewicz. Uz Mulligan i Kazan ostatak glumačke ekipe pun je snažnih ženskih imena kao što su Samantha Morton i Patricia Clarkson, dok posrnulog producenta glumi Mike Houston.

Ashley Judd: film je zaokružio ovu priču o dugotrajnoj borbi

Poseban aplauz na premijeri je, pak, dobila glumica Ashley Judd. Hollywoodska zvijezda u filmu glumi samu sebe. Naime, upravo je njezin iskaz bio glavni razlog da The New York Times objavi tekst o kriminalnim djelima Harveyja Weinsteina.

“Zaivijek ću pamtiti mamine riječi: Idi i sredi ih, dušo”, otkrila je Judd nakon premijere. Spomenula je i da ju je otac pratio na sastanak s Weinsteinom u hotelu gdje je imala audiciju.

“Kada sam nakon audicije sišla, otac je po izrazu mog lica znao da mi se dogodilo nešto strašno”, kazala je Judd. Glumica je istaknula da joj je neizmjerno važno to što ju je netko zaista žalo poslušati, a film je konačno zaokružio cijelu priču.

Film Ona je rekla u hrvatska kina dolazi 17. studenog.

O autoru

O autoru