‘Tuesday’: Hvaljeni film hrvatske redateljice u američkim kinima

Nakon nagrađenih kratkometražnih igranih filmova, hrvatska redateljica s londonskom adresom, Daina O. Pusić, predstavlja se prvim dugometražnim filmom, fantastičnom dramom Tuesday, u kojoj glavnu ulogu tumači Julia Louis-Dreyfus.

Nakon što je u rujnu 2023. premijerno prikazan na 50. Telluride Film Festivalu, zatim u listopadu na BFI London Film Festivalu, fantastična drama Tuesday, prvi dugometražni film hrvatske redateljice Daine O. Pusić, danas se (7. lipnja) počeo prikazivati u američkim kinima. Budući da su prve kritike bile pozitivne te je film do kinopremijere imao idealnih 100 posto na popularnoj stranici Rotten Tomatoes, opravdano je nadati se da će se uspjeh Tuesdayja nastaviti kretati uzlaznom putanjom. Naime, osim izrazito emotivne priče, kritičari su pohvalili glumačke izvedbe te redateljski stil Daine O. Pusić koja je ujedno i scenaristica filma.

U središtu priče je Zora koja živi sa svojom terminalno bolesnom kćeri Tuesday. Jednog dana, Smrt se pojavljuje u obliku ptice koja govori te ih vodi na emotivno putovanje kroz život, ljubav i smrt… Film zapravo istražuje načine na koje se suočavamo s gubitkom i pronalazimo snagu u najtežim trenucima.

Variety je u recenziji film ocijenio “zapanjujuće originalnim, iako povremeno kontraintuitivnim”. Osim toga, istaknuto je da film donosi središnju ideju fantastičnog horora Sedmi pečat (Det sjunde inseglet, 1957.), redatelja Ingmara Bergmana, u modernu eru: kako zaustaviti Smrt, makar na nekoliko sati.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Forte filma, svakako je i glumačka postava koju predvodi 63-godišnja američka glumica Julia Louis-Dreyfus, najpoznatija po ulozi Elaine Benes u seriji Seinfeld (1990. – 1998.). Nju u Pusićkinom filmu gledamo u ulozi majke Zore, dok Zorinu bolesnu kćer Tuesday glumi 28-godišnja sjevernoirska glumica Lola Petticrew.

     U filmu se ispred kamera pojavljuje i sama redateljica i scenaristica koja je, iako debitantica u dugometražnom filmu, dobro poznato redateljsko ime. Naime, 39-godišnja Daina O. Pusić svoje je filmaško obrazovanje započela u Zagrebu, na Akademiji dramske umjetnosti gdje je studirala filmsku i televizijsku režiju, a potom je školovanje nastavila u Engleskoj, na studiju filmske škole u Londonu, gdje i danas živi. Prvu značajniju potvrdu za svoj rad dobila je 2013.. kad je osvojila nagradu “Jelena Rajković” i to u kategoriji najboljeg hrvatskog filmaša mlađeg od 30 godina. Zahvaljujući toj nagradi snimila je svoj prvi profesionalni (kratki) film Zvjerka. Taj je film, pak, 2014. osvojio NISI MASA European Short Pitch. Zvjerka je, baš kao i Tuesday, premijeru doživjela na filmskom festivalu u Telluridu 2015 te je od tada prikazan na više od 30 festivala osvojivši brojne nagrade uključujući i Zlatna kolica na Zagreb Film Festivalu, priznanje žirija na Slamdanceu te nagradu za najbolji kratki igrani film na LA Film Festivalu. Nakon Zvjerke, Daina O. Pusić snimila je kratku komediju Rhonna & Donna, a zatim je uslijedio prvi njezin dugometražni film. Svakako treba spomenuti da je Tuesday producirao poznati nezavisni studio A24, koji stoji iza filmova poput Ex Machina (2014.), Lady Bird (2017.), Sve u isto vrijeme (Everything Everywhere All at Once, 2022.)…, zbog čega je dobio epitet “tvornice hitova”. Zapravo, riječ je o koprodukciji A24, BBC-ja i BFI-ja.

     Osim po svome radu, hrvatska redateljica poznata je i kao kći hrvatske političarke, saborske zastupnice, publicistkinje i bivše ministrice vanjskih i europskih poslova te potpredsjednice Vlade, Vesne Pusić. “O.” u njezinim imenom odnosi se na očevo prezime Oniunas.

     O autoru

     O autoru