Sylvester Stallone: Mišićavi emotivac kojeg publika voli, a kritika kudi

Plaćenici 4 nisu ispunili očekivanja producenata tijekom prvog vikenda prikazivanja, no film kojim se Sylvester Stallone oprašta od franšize Plaćenici, svakako je nešto što mnogi žele vidjeti.

Iako prvi vikend prikazivanja Plaćenika 4 (Expend4bles, 2023.) nije ispunio očekivanja ni filmaša ni publike, nema sumnje da će fanovi akcije, a pogotovo Sylvesetera Stallonea, pogledati ovaj film kojim se 77-godišnji glumac oprašta od popularne franšize. Naime, riječ je o filmskom serijalu s najviše glumačkih zvijezda u filmskoj povijesti, ali i kaskaderskih akrobacija.

Zanimljiva, glumački atraktivna i financijsku uspješna “plaćenička” priča započela je originalnim filmom Plaćenici (The Expendables, 2010.) koji je režirao Sylveseter Stallone, koji je, uz Davida Callahama, napisao i scenarij, ali i tumačio ulogu Barneyja Rossa, vođe vještih plaćenika poslanih na zadatak Južnu Ameriku gdje bi trebali s vlasti svrgnuti nemilosrdnog diktatora. Osim Stallonea, plaćenike glume i Jason Statham, Jet Li, Terry Crews, Randy Couture i Dolph Lundgren, a osim njih tu su i Eric Roberts, Mickey Rourke i Bruce Willis, ali i Arnold Schwarzenegger koji se imao cameo ulogu.

Stallone, Schwarzenegger i Van Damme

Dvije godine kasnije, ljubitelji akcije u kina su pohrlili zbog nastavka, Plaćenika 2 (The Expendables 2, 2012.). Stallone je, ovaj put zajedno s Richardom Wenkom, napisao scenarij, a film je režirao “specijalist za akciju” Simon West. Šestoricu plaćenika glumili su sve redom isti glumci, svoju ulogu reprizirao je i Bruce Willis, a Schwarzeneggerov lik bio je više zastupljen nego u prvom dijelu. Negativca je u nastavku glumio Jean-Claude Van Damme, a u filmu su glumili i Chuck Norris te Scott Adkins.

Istom dinamikom, dakle, nakon dvije godine izašao je i treći nastavak Plaćenici 3 (The Expendables 3, 2014.) za koje je scenarij napisao opet Stallone, no ovaj put zajedno s Creightonom Rothenbergerom i Katrin Benedikt, a film je režirao Patrick Hughes.

Plaćenike i dalje glume Stallone, Statham, Li, Crews, Couture i Lundgren, a pridružuje im se i Antonio Banderas. Dakako, i treći nastavak uključuje Schwarzeneggera, ali i neka nova, dobro poznata holivudska lica – Wesleyja Snipesa, Mela Gibsona i Harrisona Forda.

Gotovo deset godina prošlo je do četvrtog nastavka, Plaćenici 4 (Expend4bles, 2023.) koji je, prema scenariju Kurta Wimmera, Tada Daggerharta i Maxa Adamsa, režirao Scott Waugh.

Stallone u posljednjem nastavku “tek” glumi i ulogu vođe plaćenika prepušta Jasonu Stathamu koji u franšizi tumači lik Leeja Christmasa, stručnjak za borbu noževima. A novi značio je i nove zvijezde u glumačkoj postavi. Ovoga puta to su 50 Cent, Andy García i Megan Fox.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Originalni film uvjerljivo najbolji

     Svaki je od četiri filmova u serijalu na kinoblagajnama zarađivao manje od prethodnoga, a taj će trend (ako je suditi po prvom vikendu prikazivanja) s lakoćom nastaviti i četvrti nastavak. Unatoč tome, ova će franšiza, ostati važan dio Stallonove biografije.

     A ona je pak puna zanimljivosti i krajnosti. Danas poznati i financijski dobro “potkovan” glumac imao je težak početak. Prvotni neuspjesi, baš kao i kompleksi zbog oštećenih živaca na području lica zbog kojih (od rođenja) ima donekle “ukočeno” lice i svojevrsnu govornu manu, nisu ga obeshrabrili da ustraje u svojoj namjeri da postane glumac. Bez dolara u džepu, prvi filmski angažman imao je u porno filmu The Party at Kitty and Stud’s (1970.) koji je nakon uspjeha s Rockyjem ponovo objavljen pod naslovom Talijanski pastuh.

     Nema sumnje, uloga u uličnog bosača Rockyja, ključan je trenutak u njegovoj karijeri, a došla je kao nagrada za ustrajnost i neodustajanje od vlastitih principa, karakteristika koje redovito prate i njegove likove. Naime, scenarij za Rockyja (1976.) koji je ponudio, producenti su htjeli prihvati, ali ne i njega u glavnoj ulozi. Rockyja Balbou, prema njihovoj zamisli, trebao je glumiti neki, tada poznati holivudski glumac, no unatoč iznosu od 125.000 dolara, koliko su mu nudili za scenarij, i propuhu u novčaniku, nije pristao na to ga glavnog junaka glumio bilo tko drugi. Producenti su odlučili riskirati s anonimnim Stalloneom, a film je imao deset nominacija za Oscara te ih je osvojio tri, među kojima i onaj za najbolji film.

     Rocky i Rambo

     Naravno, ogroman uspjeh filma značio je nastavak ove boksačke priče unatoč Stalloneovim  konstantnim najavama njezinog završetka. Tako Rocky franšiza broji osam filmova (Rocky, 1976.; Rocky 2, 1979.; Rocky 3, 1982.; Rocky 4, 1985.; Rocky 5, 1990.; Rocky Balboa, 2006.; Creed, 2015.; Creed 2, 2018.), a 2021. je snimljen i dokumentarac The Making of ‘Rocky vs. Drago’ u kojem se pojavljuje Stallone, a on ga je ujedno i producirao.

     ‘Rocky’ ima dosta autobiografskih elemenata među kojima je i ‘epizoda’ sa psom (Foto: United Artists)

     Još jedna Stalloneva uloga čija popularnost ne jenjava ni nakon više od četiri desetljeća je i ona vijetnamskog veterana Johna J. Ramba.

     Izmišljeni lik prvi se put pojavljuje u romanu Davida Morrella “First Blood”, 1972., no kasnije Rambo postaje sinonim za Sylvestera Stallonea. Originalan film Rambo (First Blood) objavljen je 1982., a režirao ga je Ted Kotcheff prema scenariju Michaela Kozolla, Williama Sackheima i, dakako, Sylvestera Stallonea, a glavnu i ulogu koscenarista ponovio je i u filmovima Rambo 2 (Rambo: First Blood Part II, 1985.) i Rambo 3 (Rambo III, 1988.), dok je u Rambu 4 (Rambo, 2008.) preuzeo i redateljsku palicu. U petom filmu franšize, Rambo: Do zadnje kapi krvi (Rambo: Last Blood, 2019.), opet je, ovaj put uz Matthewa Cirulnicka, sudjelovao u pisanju scenarija.

     I danas aktivan

     Osim franšiza kojima je Stallone dao prepoznatljivu sliku neustrašivog junaka, pomalo tužnih očiju, ovaj se glumac pojavio u nizu drugih akcijskih filmova – Cobra (1986.), Alpinist (Cliffhanger, 1993.) i Specijalist (The Specialist, 1994.) samo su neki od njih – ali i brojnim komedijama kao što su Tango i Cash (Tango & Cash, 1989.), Oscar (1991.) ili pak Stani ili će moja mama pucati (Stop! Or My Mom Will Shoot, 1992.).

     Prošle godine okušao se i u seriji – Kralj Tulse (Tulsa King) – svoju privatnu stranu otkrio je u reality seriji The Family Stallone, a uskoro ćemo ga imati prilike još bolje upoznati zahvaljujući dokumentarnoj mini-seriji Sly.

     Nema sumnje, o Stalloneu se ima što reći. Iza njega je gotovo pola stoljeća rada u filmskoj industriji te niz pohvala i negativnih kritika o čemu svjedoče i tri nominacije za Oscara te daleko brojnije nominacije za Zlatnu malinu koju je dobio čak jedanaest puta!

     Reality ‘The Family Stallone’ donosi Slyjevu obiteljsku priču (Foto: Paramount+)

     O autoru

     O autoru