Serija ‘Shogun’: Igra prijestolja na japanski način

Mini serija Shogun, već nakon samo nekoliko prikazanih epizoda, uvrstila se među najbolje svih vremena prema IMDb-u. Iznimnom produkcijom i pričom smještenom u feudalni Japan naprosto očarava i kritiku i publiku.

Boljim i starijim poznavateljima TV serija naslov Shogun itekako im je poznat. Naime, tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća istoimena serija nakratko je zavladala svjetskim TV ekranima. Bila je vrlo popularna kod gledatelja  (i dan-danas drži visoku ocjenu 7.9/10 na IMDb) a dobitnica je tri nagrade Zlatni globus i Emmy. Serija je temeljena na istoimenom bestseler romanu poznatog britanskog pisca James Clavella.

U glavnoj ulozi nastupio je tada iznimno popularni Richard Chamberlain (TV serije Doktor Kildare/Dr. Kildare,1961-1967., Ptice umiru pjevajući/The Thorn Birds, 1983.,  Bourneov identitet/The Bourne Identity, 1988., filmovi Tri mušketira/The Three Musketeers, 1973., Grof Monte Christo/The Count of Monte-Cristo, 1975., Casanova, 1987. i dr.). Značajno ime serije bio je i iznimno cijenjeni japanski glumac Toshiro Mifune, koji je najpoznatiji po svojoj uspješnoj suradnji s legendarnim redateljem Akirom Kurosawom s kojim je snimio čak 16 filmova. Među tim naslovima su i klasici Rašomon (Rashomon, 1950), Sedam samuraja (Shichinin no samurai, 1954), Krvavo prijestolje (Kumonosu-jo, 1957), Skrivena tvrđava (Kakushi torido no san-akunin, 1958) i Tjelesna straža (Yojimbo, 1961) i dr. koji su upisani zlatnim slovima u povijest filmske umjetnosti.

Krajem veljače ove godine, globalno na platformama Hulu, Disney+ i Star+, startala je nova ekranizacija Clavellovog romana. Sam rad na seriji započet je još prije pet godina ali je bio prekinut. Nakon stanke kanal FX, koji producira seriju, dao je projekt u ruke novim kreatorima – supružnicima Rachel Kondo i Justinu Marksu. Od njih dvoje, Justin je ostavio trag u Hollywoodu kao idejni tvorac priče za blockbuster Top Gun: Maverick (2022) (rad nagrađen nominacijom za Oscara). 

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Radnja Shoguna vrti se oko tri glavna lika – engleskog mornara Johna Blackthornea, koji doživi brodolom i završi na obali Japana, Yoshiia Toranaga moćnog feudalnog vladara s mnogo neprijatelja i Todae Mariko, inteligentne i misteriozne plemkinje, koja se ne može odlučiti između svoje kršćanske vjere i odanosti Toranagi.

     Vezano za radnju treba istaknuti da je pisac J. Clavell u romanu oživio brojne povijesne ličnosti iz 17. stoljeća te uvelike iskoristio priču o Williamu Adamsu, prvom Englezu koji je doplovio do Japana, kako bi kreirao lik Johna Blackthornea.

     Na temelju onoga što smo do sada vidjeli (trenutno je prikazana 6. epizoda od njih 10) serijal je, s punim pravom, svrstan u rang HBO uspješnica Igra prijestolja (Game of Thrones, 2011-2019) te Nasljeđe (Succession, 2018-2023) zbog izvanrednog prikaza borbe za vlast i različitih igara za osvajanje prijestolja. Svemu dodajmo da su produkcijski standardi serije na najvišem nivou – vizualni efekti, velebna scenografija i kostimografija koja vjerno prikazuje Japan 17. stoljeća je adut koji dodatno privlači gledatelje ovoj seriji.

     Glavne uloge tumače Cosmo Jarvis kao John Blackthorne (dojmljiv nastup u seriji Vučji odgoj (Raised by Wolves, 2020), Hiroyuki Sanada kao Yoshii Toranag (serija Westworld,  2018-2020, Brzina metka/Bullet Train, 2022., John Wick 4/John Wick:Chapter 4, 2023., Posljednji samuraj/The Last Samurai, 2003.) te Anna Sawai kao Todae Mariko (Brzi i žestoki 9/F9:The Fast Saga, 2021.). 

     O autoru

     O autoru