‘Krivi spoj’: Dopisivanja, moderni spojevi i njihove opasnosti

U današnje vrijeme upoznavanje i komunikacija obavlja se online, no što kad se dvoje ljudi susretnu po prvi puta? Jesu li doista osobe kakvima su se predstavljali u porukama? Margot će istinu naučiti na teži način.

Kada Margot, studentica drugog semestra ode na spoj sa starijim Robertom, otkriva da stvarni Robert nije isti kao Robert s kojim je flertala preko poruka. Krivi spoj (Cat Person) je oštro secirano istraživanje rodne podjele, mutnog terena suvremenih izlazaka, i opasnih projekcija koje stvaramo u svojim umovima o osobama s druge strane naših telefona.

‘Muškarci se boje da će ih žene ismijati. Žene se boje da će ih muškarci ubiti’

Krivi spoj adaptacija je kratke priče Kristen Roupenian koja je objavljena u New Yorkeru 2017. godine te je postala viralna. U priči mlada djevojka upozna simpatičnog muškarca s kojim započne online flert, no nakon što se počnu viđati uživo, njegove laži počinju izlaziti na vidjelo. Priča je izašla na počecima #MeToo pokreta čime je dobila još veću popularnost zbog svoje problematične teme s kojom se mnogi mogu poistovjetiti.

Krivi spoj
Kadar iz filma ‘Krivi spoj’ (Foto: StudioCanal)

Muškarci se boje da će ih žene ismijati. Žene se boje da će ih muškarci ubiti.’ Rečenicama koje je napisala autorica Margaret Atwood počinje film Krivi spoj, i baš one vise nad svakom scenom i postupkom lika. Iste rečenice se mogu primijeniti na daleko više filmova, ali tema koja se ovdje obrađuje puno je bliža većini nego sve ostalo. Ovdje je naravno riječ o stvaranju nečije nerealne slike koja bi trebala ispuniti sva naša očekivanja ili opravdati strahove, a takve ideje se dobivaju neverbalnom komunikacijom na daljinu, najčešće putem poruka.

U poruci svi mogu napisati apsolutno sve, prikazati se u najboljem mogućem svjetlu i rasplamsati nečiju maštu, a u svrhu toga da zadive drugu osobu. No, što ako je sve napisano laž i iza toga su neke mračne, skrivene namjere? Krivi spoj se nalazi u toj sivoj zoni i daje savršen, realan pogled na takvo iskustvo. Da li je muškarcima toliko krhak ego da se u sekundi mogu pretvoriti u opasne predatore? Ima li žena toliku nadmoć nad muškarčevim osjećajima i u isto vrijeme je fizički nemoćna?

Redateljica i scenaristica proširuju priču

Redateljica Susanna Fogel (Špijun koji me napucao, 2018., Booksmart, 2019.) je potencijalnu priču o savršenoj romansi ili nezamislivom hororu smjestila u sivu zonu gdje se nalazi većinu vremena. Mnogo je neodgovorenih pitanja koja se događaju u mislima glavne protagonistice, ali postepeno dobivaju odgovore, no i dalje se drži gledatelje u iščekivanju što će se iduće dogoditi. Je li ova osoba moja srodna duša, budala, ili serijski ubojica? To je pitanje koje si ona postavlja, kao i gotovo svatko tko se upustio u avanturu dopisivanja s neznancima.

Krivi spoj
Kadar iz filma ‘Krivi spoj’ (Foto: StudioCanal)

Scenaristica Michelle Ashford (Doktori za seks, 2013., Operacija Mincemeat, 2021.) je za razliku od viralne priče iz 2017. dodatno proširila ideju o tome što se može ili ne može dogoditi. Jer kada jedna misao prevagne, dolazi reakcija s obje strane. Što se tada događa? Saznat će se ovog travnja kad film stigne u hrvatska kina.

Glumci u filmu

U ulozi studentice Margot je Emilia Jones koja je najpoznatija po drami CODA (2021.) koja je osvojila Oscara za najbolji film, te horor seriji Locke & Key (2020.). Roberta s kojim se Margot dopisuje glumi Nicholas Braun koji se proslavio ulogom rođaka Grega u mega-popularnoj seriji Nasljeđe (Succession, 2018.). U ostalim ulogama ovdje su Geraldine Viswanathan, Isabella Rossellini, Hope Davis, Christopher Shyer, Liza Koshy, i Josh Andrés Rivera.

U kinima od 11.04.

Trailer:

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     GLUMCI: Emilia Jones, Nicholas Braun, Geraldine Viswanathan, Isabella Rossellini, Hope Davis, Christopher Shyer, Liza Koshy, Josh Andrés Rivera
     REŽIJA: Susanna Fogel
     SCENARIJ: Michelle Ashford
     PRODUCENTI: Helen Estabrook, Jeremy Steckler
     IZVRŠNI PRODUCENTI: Michelle Ashford, Elizabeth Banks, Shana Eddy-Grouf, Gino Falsetto, Susanna Fogel, Max Handelman, Daniel Hank, Rachel Clara Henochsberg, Anna Marsh
     ŽANR: komedija, triler

     O autoru

     O autoru