Ove bi tri knjige Hollywood trebao pretvoriti u filmove

Fantastični roman kojega hvali George R. R. Martin, mladi ratnik opterećen prošlošću i život jednog avatara – to su priče koje zaslužuju biti prebačane na veliko platno.

Utjecaj knjiga na filmove ne može se precijeniti. Naposljetku, neki od najpoznatijih i najcjenjenijih filmova svih vremena su  bazirani na knjigama – Istrebljivač, Klub boraca, Gospodar prstenova, Iskupljenje u Shawshanku… Teško ih je sve i pobrojati.

Puno je sjajnih knjiga koje su inspirirale jednako mnogo sjajnih filmova. Bez obzira na to, postoje knjige koje i dalje čekaju svoju adaptaciju, svoje vrijeme slave… Bilo bi ih nemoguće sve nabrojati, stoga u ovom članku donosimo tri knjige čije bismo priče mi voljeli vidjeti na ekranu.

Ubojičin učenik (Farseer trilogija) – Robin Hobb

Ubojičin učenik je fantastični roman koji je spisateljica Margaret Astrid Lindhom Ogden napisala pod pseudonimom Robin Hobb. Ogden je jedna od najboljih suvremenih autorica fantastičnih romana, a njezino najpopularnije djelo ipak je ono prvo nastalo pod pseudonimom Robin Hobb – Ubojičin učenik. Roman je prvi put izdan 1. travnja 1995. godine te je od tada preveden na više od 20 jezika, uključujući i hrvatski.

Iako se može čitati zasebno, zapravo je dio trilogije Farseer. Sama trilogija je također dio većeg serijala zvanog Realm of the Elderlings (na hrv. „Carstvo starješina“), no također se može čitati zasebno.

Ubojičin učenik uvodi nas u svijet Fitza,glavnog junaka serijala, prepričava nam povijest svijeta u kojemu se nalazi te nam daje uvid u političke frakcije i uspostavlja događaje potrebne za budući napredak priče u ostatku trilogije. Fitz je, inače, kraljevsko kopile, a priča prati njegovo odrastanje u Jelenjoj Tvrđi u uz kralja i njegove podanike. Danju ga uče dvorskim manirima i mačevanju, dok ga noću kraljev brat podučava umijeću ubijanja. Kao dijete pretvoren je u oruđe za ubijanje te obavlja dobar dio kraljevog prljavog posla.

Cijela trilogija ima puno potencijala za prijelaz u igranu adaptaciju, stoga je pravo čudo da nekakva serija ili film nisu već u izradi ili uopće najavljeni. Ako bi se ovo djelo pravilno adaptiralo, nema sumnje da bi imalo potencijal postati jednim od najboljih fantastičnih filmova ili serija ovoga stoljeća.

Put kraljeva (Stormlight Arhiva) – Brandon Sanderson

Put kraljeva je prvi dio jednog od najuspješnijeg fantastičnog serijala u zadnjih 15 godina, u pitanju je svjetski poznata Stormlight Arhiva. Autor ove knjige, Brandon Sanderson, također je jedan od najuspješnijih pisaca suvremene fantastike. Pod njegova najupečatljivija djela ubrajamo serijal Mistborn (na hrv. Maglorođeni), posljednje tri knjige Kotača +vremena, koje je napisao budući da je originalni autor Robert Jordan preminuo prije nego što je stigao dovršiti serijal, i već spomenutu Stormlight Arhivu.

Prvi dio njegove Stormlight sage smješten je u svijetu Roshar. Sandersonova iznimna sposobnost izgradnje svijeta dolazi do velikog izražaja u ovom djelu. Svijet ima izrazitu dubinu i jedinstven je prema svim mjerilima, bilo to po njegovoj geografiji, povijesti ili magičnom sistemu po kojemu su sva Sandersonova djela poznata. Svijet je jednostavno očaravajuć i teško ćete naći bolji u modernom razdoblju fantastike.

Radnja djela se fokusira na nekoliko glavnih likova poput Kaladina, mladog ratnika opterećenog prošlošću, Shallan, mlade umjetnice koja skriva mračnu tajnu, i Dalinara, princa kojega muče moralne dileme. Njihove priče isprepletene su u kompleksnu mrežu političkih igara, sukoba interesa i emocionalnih tema. Put kraljeva jedna je od najboljih fantasy knjige ovoga doba i uvjeren sam kako će jednoga dana dobiti adaptaciju koju zaslužuje, no s obzirom na to da književni serijal još nije završen, sumnjam da će to biti uskoro.

Uspon Kyoshi – F. C. Yee

Uspon Kyoshi je prva od dvije knjige koje se fokusiraju na život avatara Kyoshi, jednog od najupečatljivijih likova iz animirane serije Avatar: Posljednji vladar zraka. Bez obzira na njen minimalni utjecaj u radnji originalne serije o Aangu, Kyoshi je oduvijek bila miljenica među fanovima. Divili su se njezinoj odlučnosti da zadrži mir pod svaku cijenu i željno su iščekivali njenu svaku scenu.

Vidjevši silnu ljubav za ovim likom, 2019. godine izdana je prva knjiga u kojoj napokon saznajemo Kyoshino podrijetlo i kako je postala lik kojeg danas znamo i volimo. Radnja romana prati Kyoshino djetinjstvo i njeno putovanje te preobrazbu u jednog od najmoćnijih vladara svih vremena. Saznajemo odakle proizlaze njeni ideali i način razmišljanja koje vidimo u animiranoj seriji.

Jedan od važnijih likova u priči je vladarica vatre zvana Rangi. Kada je otkriveno da je Kyoshi avatar, Rangi s njom bježi u unutarnje Kraljevstvo Zemlje i tamo ju podučava vladanju vatre.

Osim što nam napokon pruža priliku da vidimo Kyoshin postanak, knjiga nam također daje uvid u političko stanje svijeta u ono vrijeme. Znatno se razlikuje od svijeta na kojeg smo se naviknuli gledati u originalnoj seriji. S obzirom na sve navedeno, adaptacija ove knjige ima sve predispozicije da postane jedna od najuspješnijih priča u svijetu Avatara.

O autoru

O autoru