Seksualni prijestupnici mogu osvojiti nagradu César, ali ne smiju doći na dodjelu

Slučaj glumca Sofianea Bennacera, optuženog za višestruko silovanje, natjerao je da Akademiju César da pojasni svoj stav prema seksualnim nasilnicima. Rezultat je kompromisan – na svečanu dodjelu ne smiju doći, ali mogu biti nominirani i, eventualno, pobijediti.

Nagrada César, francuski ekvivalent Oscaru, zabranili su svima koji su optuženi ili osuđeni za kazneno seksualno djelo, da prisustvuju ovogodišnjoj dodjeli nagrada.

Glumci, redatelji, producenti ili drugi umjetnici koji su optuženi ili osuđeni za seksualne zločine i dalje će moći biti nominirani za nagradu. Mogu je čak i osvojiti. Međutim, neće im biti dopušteno prisustvovati gala ceremoniji i, ako pobjede, “nitko neće smjeti govoriti u njihovo ime”

Akademija César posljednjih je godina oštro kritizirana zbog olakog pristupa suočavanju s članovima optuženima za seksualne zločine

Stvari su se zahuktale kada je glumac Sofiane Bennacer (Forever Young) ušao u uži izbor za nagradu. Nakon što se pokazalo da je optužen za višestruko silovanje i nasilje, francuska Akademija filmskih znanosti i umjetnosti ipak ga je izbacila s popisa.

BBC navodi kako je postojao strah od mogućih protesta kada bi Bennacer dobio nagradu koja je francuski ekvivalent Oscaru.

Bojazan je apsolutno opravdana prisjetimo li se negativnih reakcija iz 2020. godine. Tada je Roman Polanski, kojemu je u SAD-u suđeno za silovanje, a priznao je krivicu zbog nelegalnog seksualnog odnosa s maloljetnicom, dobio nagradu za najbolju režiju. Polanski je sam odbio prisustvovati dodijeli nagrada kako bi izbjegao “lavinu negativnih reakcija”.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Iako redatelj nije prisustvovao dodjeli, protesti su se ipak dogodili. Nakon što je pročitano njegovo ime kao dobitnika nagrade, niz osoba iz protesta napustilo je dvoranu.

     Francuska filmska industrija spora u rješavanju zahtjeva pokreta #MeToo

     Mnogi zamjeraju francuskoj filmskoj industriji spore reakcije da se kazne optuženi za seksualno nasilje.

     Tako, na primjer, optužnica protiv Gerarda Depardieua za silovanje nije spriječila francusku zvijezdu da opet dobije posao.

     Isto tako, unatoč suđenju zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, Dominique Boutonnat, predsjednik Nacionalnog odbora za film (CNC), ponovno je izabran za drugi mandat u moćnoj industrijskoj grupi prošle godine.

     Odluka o zabrani prisustvovanja ceremoniji donesena iz poštovanja prema žrtvama

     Ovaj potez je prvi korak ovećim promjenama u Césarsima. Akademija raspravlja o dugoročnim promjenama pravila podobnosti o kojima će članovi glasati u prvoj polovici ove godine.

     Dodjela nagrada bit će održana 24. veljače 2023.

     O autoru

     O autoru