‘Sve u isto vrijeme’ juri prema Oscaru za najbolji film

Nakon što je dobila nagrade američkih udruženja redatelja, glumaca, scenarista i producenata, nema sumnje da je drama Sve u isto vrijeme najveći favorit na nadolazećoj dodjeli Oscara.

Predoskarovska utrka je gotova. Sve važne nagrade za 2022. već su dodijeljene. Ostala je samo ona najvažnija – Oscar. Američka Akademija filmskih znanosti i umjetnosti dodijelit će svoje kipiće u nedjelju, 12. ožujka. Odnosno, u ponedjeljak, rano ujutro 13. ožujka, po hrvatskom vremenu.

Izgledalo je da će ovogodišnja utrka biti jedna od neizvjesnijih. Steven Spielberg s Fabelmanovima, njemački ratni film Na zapadu ništa novo, pa čak i Tom Cruise s blockbusterom Top Gun: Maverick – svi su oni imali manje-više pristojnu šansu da se nadaju Oscaru za najbolji film. Međutim, nakon što su sva američka filmska strukovna društva podijelila nagrade, nema nikakve sumnje da je favorit – Sve u isto vrijeme.

Uspjeh dua Daniels

Neobični film redateljskog dua Daniels uspio je osvojiti nagradu za najbolji film u izboru američkih redatelja, glumaca, scenarista i producenata. Golemi je to uspjeh koji su dosad ostvarila samo četiri filma – Argo, Nema zemlje za starce, Milijunaš s ulice i Vrtlog života. Što je zajedničko svim tim filmovima? Na kraju su osvojili Oscara za najbolji film.

Iz svega je jasno da je put prema najsjajnijem kipiću široko otvoren za Sve u isto vrijeme. Pravo je pitanje kako će film proći u ostalim kategorijama. Daniels, kako se zajednički nazivaju redatelji Daniel Scheinert i Daniel Kwan, su veliki favoriti u kategoriji za najbolju režiju. Jedino bi im Steven Spielberg sa svojom poluautobiografskom pričom Fabelmanovi mogao pokvariti planove. Ako se želite kladiti, siguran izbor je i epizodni glumac Ke Huy Quan.

Cate i dalje favorit

Ali već u kategorijama za najbolju glumicu, scenarij i kameru, Sve u isto vrijeme ne može toliko biti siguran u svoju pobjedu. Cate Blanchett i dalje je s ulogom u Taru glavna favoritkinja za najbolju glumicu. Michelle Yeoh, zvijezda Sve u isto vrijeme, tu tek vreba iz sjene. Baš kao što u kategoriji za najbolji scenarij Daniels ipak trebaju iznenaditi Duhove s otoka. A za kameru bi prema svemu sudeći Oscar trebao otići u ruke snimatelja Jamesa Frienda za film Na zapadu ništa novo.

U svakom slučaju, ekipa filma Sve u isto vrijeme već može početi raditi planove za slavlje. Tek treba vidjeti koliko će to slavlje veliko biti.

O autoru

O autoru