‘Monkey Man’: Dev Patel kao ‘John Wick s ulica Mumbaija’

Dev Patel napisao je, producirao, odglumio i režirao film film Monkey Man. Njegova glavna odlika su vrlo realne scene tučnjava kojima će oduševiti poklonike akcijskog filma. No, dojam je da Patelu fali ‘ono nešto’ da bi stao uz bok najvećim zvijezdama ovog žanra.

U središtu priče filma Monkey Man je Kid (Dev Patel/kao dječaka glumi ga Jatin Malik), koji je odrastao u siromašnom kraju. Bez obzira na to, djetinjstvo mu je bilo sretno i u tom periodu njegovog život dominirala je njegova majka Neela (Adithi Kalkunte). posebno je bio fasciniran njezinim pričama o božanstvu Hanumanu (hinduistički bog koji se prikazuje u liku čovjeka s majmunskom glavom). Kada mu majku ubije korumpirani policajac Rane (Sikindar Kher), inače desna ruka bezobzirnog gurua Babe Shaktie (Makarand Deshpande) koji je odlučio zauzeti njihovo selo nadomak šume.

Kid se, dakako, odlučuje osvetiti ali, kako bi se reklo, dug je put do osvete. Živi u podzemnom borilačkom klubu gdje se iz noći u noć, noseći masku gorile, bori s drugim borcima za novac. Nakon godina potisnutog bijesa, otkriva način da se infiltrira u enklavu zlokobne gradske elite. Dok njegova trauma iz djetinjstva ključa, njegove misteriozne ruke s ožiljcima pokreću eksplozivnu kampanju odmazde kako bi poravnale račune s ljudima koji su mu uzeli sve.

Film od kojeg je odustao Netflix

Film Monkey Man možemo nazvati ‘Dev Patel One Man Show’.  Naime, ovaj britanski glumac, ponajviše poznat po filmovima Milijunaš s ulice (Slumdog Millionaire, 2008.) i Lav (Lion, 2016), osmislio je priču, producirao, odglumi glavnu ulogu te režirao film.

Ovaj njegov film ima zanimljivu povijest. Negdje krajem 2018. godine objavljeno je da će Patel režirati ‘energični akcijski film’. U rad filma upetljala se pandemija koronavirusa pa je snimanje iz Indije prebačeno u Indoneziju. Početkom 2023. godine objavljeno je da je Netflix otkupio prava na prikazivanje (za tržište čitavog svijeta) otkupila za nekih 30 milijuna dolara. Izvanredna vijest s obzirom na to da je budžet filma iznosio oko 10 milijuna dolara. Sve u svemu, bajno.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     No, slijedi preokret kada su glavešine iz Netflixa pogledale film jer od njega istočasno odustaju. Pravi razlog za njihovo odustajanje je, zapravo, nepoznat i nikada službeno obznanjen. No, često se kroz razne medije provlačila priča da je po mišljenju glavešina Netflixa ‘film izrazito brutalan’.

     Ipak, Patelov film spašen je od strane oskarovca, producenta i redatelje Jordana Pelea (Bježi/Get Out, 2017., Mi/Us, 2019., Nikako/Nope, 2022.), koji je imao priliku vidjeti film te njime bio oduševljen. Tako je, sa svojom producentskom kućom Monkeypaw i Universalom, omogućio kino distribuciju filma.

     Akcijske scene za pohvalu

     No, sam film po svojoj priči ne nudi ništa ‘van okvira’. To je već mnogo puta viđena priča o osveti koja je, na žalost, i kod Patela prilično predvidljiva. Ta priča bez neke pretjerane dubine pomalo je ‘pokrpana’ hinduističkom mitologijom mistikom ali i prikazom sirove društvene stvarnosti moderne Indije.

     Redateljski, s obzirom na to da se radi o akcijskom filmu, Patel je pokazao da ima ‘žicu’ za ovaj žanr. Već i po priči filma moglo se ‘iščitati’ kuda bi vizualno film mogao krenuti. Tako je Patel, bez trunke skrivanja, jasno dao do znanja da obožava filmski serijal o Johnu Wicku a nije mu stran ni onaj o Jasonu Bourneu.

     Dev Patel u filmu ‘Monkey Man’ (Foto: Universal)

     Scene borbi (što mnogi zovu –makljaža) koje je stavio pred gledatelje za svaku su pohvalu. Najblaže rečeno sve izgleda podosta sirovo, grubo bez nekog pretjeranog uljepšavanja što ostavlja dojam prilične realnosti. Naravno, sama koreografija borbi podređena je upravo tim zahtjevima a Patel vješto kadrira te scene, držeći ih najčešće u širokim i dugim kadrovima tako da sve izgleda jako efektno.

     Neuvjerljivi osvetnik

     Scenarij je, zapravo, i najlošiji dio filma. Ne nudi se ništa novo i originalno već se puno kopira (da ne kažemo) citira iz poznatih filmova ovog žanra. Kako to i obično biva u većini ‘jeftinih’ akcijskih filmova (a po budžetu bi se Monkey Man mogao uvrstiti tu) prikaz likova nije nešto na što se obraćalo previše pažnje.

     Osim glavnog lika, ostali likovi nemaju uopće ili tek neke naznake karakterne obrade (a koja je bitna isključivo da funkcioniraju u filmu u tom segmentu). Podosta njih je, što je već postalo i uobičajeno u zadnje vrijeme, prikazano totalno karikaturalno.

     Nažalost, Dev Patel kao osvetnik nije pretjerano uvjerljiv. Jest da se pomalo nabildao ali to nije dovoljno. Jednom je netko rekao da se zvijezde akcijskog filma ne mogu napraviti već za to treba biti prirodno talentiran. Patelu tu fali ‘ono nešto’ da bi stao uz bok velikana ovog žanra.

     Po svemu viđenom, filmom Monkey Man, kojeg su mnogi prozvali John Wick u Mumbaiju’, bit će prezadovoljni (samo) zagriženi ljubitelji akcijskog filma.

     O autoru

     O autoru