Kanibalizam, seks, stari novac i nove mogućnosti – sve strahote obitelji Hammer

Armie Hammer trebao je biti golema holivudska zvijezda. Na papiru je imao sve potrebno za uspjeh – solidne glumačke vještine, atraktivan izgled i moćnu obitelj iza sebe. No, nakon optužbi za seksualno nasilje, njegova se priča iz snova pretvorila u noćnu moru. Televizijska dokumentarna serija „House of Hammer“ u tri epizode otkriva, pak, da je njegov slučaj bio tek vidljivi vrh mračne obiteljske priče.

Ulogama u filmovima „Društvena mreža“, „Usamljeni osvetnik“ i „Skrivena ljubav“, Armie Hammer gradio je svoj put prema holivudskom vrhu. Iza uspona krila se nimalo privlačna priča, koja se počela javno otpetljavati u siječnju 2021., kada je na internetu prozvan kao manipulativni narcis sklon emotivnom i fizičkom nasilju. Policija ga je istraživala i zbog navodnog silovanja, no nikada nije bio optužen.

Sve glasine je negirao, no to nije bilo dovoljno da odjednom postane persona non grata u Hollywoodu. Trodijelna dokumentarna serija „House of Hammer“, koja se prikazuje na streaming platformi Discovery+, sažima ovu žalosnu priču, a zatim ide dalje, pokazujući osramoćenog glumca kao proizvod iznimno toksičnih privilegija, a njegovu propast opisuje kao bitku za vjekove: korozivni utjecaj starog novca nasuprot neukrotivoj moći novih medija.

Obitelj Hammer - nova TV serija
Casey Hammer – credit Discovery+

„House of Hammer“ koristi glumčevu priču samo kako bi je proširio na cijelu obitelj. Sve je počelo s Armandom Hammerom, Armiejevim pradjedom koji je, kao glavni dioničar u tvrtki Occidental Petroleumu, bio jedan od najmoćnijih ljudi 20. stoljeća. Iako ne toliko poznat javnosti kao neki drugi milijunaši, golemo bogatstvo i nedostatak grižnje savjesti navodno su mu omogućili da radi što god hoće.

Obiteljska krtica u ovom slučaju je Casey Hammer, Armiejeva teta, koja je još 2015. objavila memoare „Surviving My Birthright: The Authorized Version“ u kojima je detaljno opisala odrastanje u obitelji koja je, prema njezinim riječima, izvana bila optočena zlatom, a iznutra potpuno trula. Casey je glavna savjetnica i sugovornica autorima serije Elliju Hakamiju i Julianu P. Hobbesu, a sve njezine tvrdnje obitelj oštro opovrgava.

„Ako se odlučiš nastaviti pretvarati da su priče koje si izmislila istinite, neću imati drugog izbora nego iskoristiti sve pravne procedure da ispravim netočne tvrdnje”, piše tako u pismu koje je Casey poslao njezin brat Michael, Armiejev otac, koji na kraju ipak ublažava svoj ton: „Unatoč svoj boli koju uzrokuju tvoje izmišljotine, dijeliš krv koja teče mojim venama. Ti si i dalje moja obitelj i želim ti samo sve najbolje.”

O autoru

O autoru