Amazonove igre moći – enormnim budžetima do dominacije ili propasti?

I dok se Netflix sve više okreće prema jeftinijim televizijskim formatima, Amazon je odlučio pokoriti tržište grandioznim projektima. Za „Gospodara prstenova: Prstenovi moći“ se već zna da je najskuplja serija ikada snimljena, prva sezona koštala je enormnih 715 milijuna dolara, no to nije jedina serija u koju su odlučili utrošiti bogatstvo kako bi privukli pretplatnike.

Adaptacija romana J. R. R. Tolkiena jedan je od najočekivanijih ovogodišnjih televizijskih projekata, što nije nimalo čudno ako se zna koliko magična priča o Međuzemlju ima obožavatelja, ali i koliko je Amazon uložio u produkciju i promociju serije. Budžet za prvu sezonu „Gospodara prstenova: Prstenovi moći“ iznosi oko 715 milijuna dolara, što je iznos veći od prihoda koji Amazon Prime dobiva s pet milijuna pretplata, koja košta u SAD-u 139 dolara godišnje. Ne treba zaboraviti da ovom iznosu treba pridodati i 250 milijuna dolara koje je Amazon potrošio za stjecanje prava na franšizu „Gospodar prstenova“.

Zato nema sumnje da će Amazon, ali i konkurencija, pažljivo pratiti koliko je ovo golemo ulaganje doista isplativo. Sve je očitije da se Netflix, ali i HBO, okreću prema jeftinijim formatima, koji možda nisu toliko atraktivni, ali sa sobom nose manji financijski rizik. Kulinarski, ljubavni i ini reality showovi pokazali su da se s manje novca može doseći približna gledanost, a na kraju kada se podvuče crta – financijski plus glavni je pokretač svake streaming platforme.

Možebitni golemi uspjeh „Prstenova moći“ pokazao bi da je doista vrijedno ulagati u goleme budžete, no neuspjeh bi vrlo brzo ohladio ambiciozne glave. Pogotovo jer Amazon pred sobom ima potencijalnu novu financijsku katastrofu.

S početnim budžetom od 160 milijuna dolara, televizijska serija „Citadel“ trebala je ionako biti jedna od perjanica Amazona. Ipak, nakon brojnih kreativnih svađa i razlaza, špijunski show braće Joea i Anthonya Russoa, proslavljenih filmskim serijalom „Osvetnici“, već se i prije početka prikazivanja našao u problemima. Trošak proizvodnje narastao je na više od 250 milijuna dolara, scenaristi i izvršni producenti  Josh Appelbaum i Andre Nemec napustili su projekt, a nakon nezadovoljavajućih prvih reakcija, naređeno je snimanje dodatnih scena.

Veliki budžet donosi veliki prestiž, ali i veliki rizik, a tek treba vidjeti kako će u toj igri moći proći Amazon.   

O autoru

O autoru