Iz Queensa s ljubavlju: Neodoljivi filmski opus Jamesa Graya

Newyorški redatelj James Gray u manje od trideset godina snimio je osam dugometražnih filmova i stvorio hvalevrijedan opus. Tom sjajnom nizu upravo se priključio njegov posljednji filmVrijeme Armagedona.

Njegov prvi dugometražni film Mala Odessa osvojio je 1994. nagradu Srebrni lav na Filmskom festivalu  u Veneciji, a 25-godišnji James Gray odmah je postao miljenik filmskog svijeta.

Dok je bio mlađi želio je postati slikar. Ipak, nakon što je pogledao filmove vrhunskih redatelja, u prvom redu Francisa Ford Coppole, zainteresirao se za stvaranje filmova. Budući da je odrastao u Queensu u New Yorku, dosta njegovih filmova se odvija baš tamo. Takav je slučaj i s posljednjim, dramom Vrijeme Armagedona.

Iako iza sebe ima tek osam dugometražnih filmova, svi su osvajali nagrade i nominacije na svjetskim festivalima. te se James Gray izgradio kao redatelj s pozitivnom, kreativnom reputacijom. Osim što je redatelj, za sve svoje filmove je napisao i scenarij, a neke je i producirao. Redatelj s vizijom i golemom strasti, James Gray svakako je vrijedan filmofilske pažnje.

Mala Odessa

Mala Odessa (1994)

Originalni naslov: Little Odessa
Glumci: Tim Roth, Edward Furlong, Moira Kelly, Vanessa Redgrave
Žanr: kriminalistička drama
Sinopsis: Drama s početka 1990-ih o obitelji sovjetskih Židova koji žive u četvrti Brooklyn Brighton Beach uz ocean pod nazivom Mala Odessa.
Zanimljivost: Jamesu Grayu je trebalo dvije godine da uspije prikupiti financijska sredstva kako bi mogao snimiti ovaj film. Ovo mu je bio prvi dugometražni film i za njega je osvojio Srebrnog medvjeda na Filmskom festivalu u Veneciji, a Vanessa Redgrave je osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu. Edwardu Furlongu je ovo omiljeni film koji je snimio u karijeri.

U ime pravde (2000)

Originalni naslov: The Yards
Glumci: Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix, Charlize Theron, James Caan
Žanr: kriminalistički, triler, romansa
Sinopsis: Leo je pušten iz zatvora nakon što je odslužio kaznu zbog krađe automobila. Njegov plan da se promijeni pada u vodu kad se nađe zbog potrage za poslom sa svojim korumpiranim ujakom, a kasnije i starim prijateljem koji tamo radi.
Zanimljivost: Za ovaj film Gray je bio nominiran za Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu. Wahlberg i Phoenix se doista tuku u jednom dijelu filma, no iako su imali štitnike, dobro su ozlijedili jedan drugoga i idući dan su se obojica pojavili sa crnim modricama. Iako je film snimljen 1998., izašao je tek dvije godine kasnije zbog neslaganja oko montaže i teme filma sa tadašnjim (ne)slavnim producentom Harveyem Weinsteinom.

U ime pravde - The Yards
Braća po krvi - We Own the Night

Braća po krvi (2007)

Originalni naslov: We Own the Night
Glumci: Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix, Eva Mendes, Robert Duvall
Žanr: akcija, kriminalistički, triler
Sinopsis: Voditelj noćnog kluba u New Yorku pokušava spasiti brata i oca od ubojica ruske mafije.
Zanimljivost: Drugi po redu Grayev film nominiran za Zlatnu palmu u Cannesu. Priča filma prati dvojicu braće od kojih jedan živi pošteno prema zakonu, dok drugi naginje kriminalu, što je tema i Grayevog ranijeg filma Mala Odessa. Drugi po redu Grayev film gdje glavne uloge tumače Mark Wahlberg i Joaquin Phoenix.

Ljubavnici (2008)

Originalni naslov: Two Lovers
Glumci: Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Vinessa Shaw, Moni Moshonov
Žanr: romantična drama
Sinopsis: Romantična drama smještena u Brooklyn o neženji rastrganom između obiteljske prijateljice za koju bi roditelji željeli da se oženi i njegove lijepe, ali nestabilne nove susjede.
Zanimljivost: Grayev treći film koji je nominiran za nagradu Zlatna Palma na festivalu u Cannesu. Kao doprinos i ideju za stvaranje scenarija za film, Gray navodi Gwyneth Paltrow, budući da mu se ona na jednoj zabavi požalila kako su mu filmovi previše “muški orijentirani”. Nakon toga je odlučio snimiti ovaj film da joj dokaže kako nije u pravu.

Ljubavnici - Two Lovers
Imigrantica - The Immigrant

Imigrantica (2013)

Originalni naslov: The Immigrant
Glumci: Marion Cotillard,  Joaquin Phoenix, Jeremy Renner, Angella Sarafyan
Žanr: romantična drama
Sinopsis: Godine 1921. nedužna imigrantkinja biva prevarena u život pun burleske i prostitucije sve dok je zanosni mađioničar ne pokuša spasiti i ujediniti je s njezinom sestrom koju drže u zatvorima Ellis Islanda.
Zanimljivost: Prvi Grayev film gdje je glavna uloga ona ženska. Iako su se prepirali i gađala ga je kruhom tokom njihova upoznavanja, Marion Cotillard je ostavila jak pozitivan utisak na Graya te je uloge napisao isključivo za nju i Joaquina Phoenixa. Da njih dvoje nisu prihvatili uloge, Gray nije siguran da bi snimio film. Imigranticu smatra svojim najboljim filmom, a Marion Cotillard najboljom filmskom zvijezdom s kojom je imao prilike raditi.

Izgubljeni grad Z (2017)

Originalni naslov: The Lost City of Z
Glumci: Charlie Hunnam, Robert Pattison, Sienna Miller, Tom Holland
Žanr: biografski, avantura, drama
Sinopsis: Drama iz istinitog života, usredotočena na britanskog istraživača bojnika Percivala Fawcetta, koji je nestao dok je tragao za tajanstvenim gradom u Amazoniji 1920-ih.
Zanimljivost: Nakon što je pogledao film Ljubavnici, Robert Pattison je tražio Jamesa Graya da rade zajedno, što mu se i ostvarilo u ovom filmu. Prije nego je film počeo sa snimanjem, Gray je tražio Francisa Forda Coppolu da mu da neki savjet za snimanje u džungli, na što mu je ovaj odgovorio samo dvije riječi: “Nemoj ići”. Isti savjet Coppoli je dao Roger Corman, a vezano za snimanje filma Apokalipsa danas

Izgubljeni grad Z - The Lost City of Z
Ad Astra

Ad Astra (2019)

Originalni naslov: Ad Astra
Glumci: Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Ruth Negga, Donald Sutherland
Žanr: avantura, misterija, sf
Sinopsis: Radnja je fokusirana na inženjera vojne jedinice koji pretražuje galaksiju kako bi pronašao svog oca koji je nestao na misiji pronalaženja izvanzemaljskog života prije 20 godina.
Zanimljivost: Ad Astra je nominiran za Oscara u kategoriji za najbolje miksanje zvuka. Iako je Brad Pitt u glavnoj ulozi i producent je filma te je smatran jednim od najvećih gol, njemu i Grayu su trebale godine kako bi studiji dali zeleno svjetlo za film. Još jedan od filmova koji je snimljen dvije godine ranije, u ovom slučaju zbog promjene kraja filma i novog snimanja istog, kao i Disneyevog preuzimanja Fox Studiosa čiji je ovo film.

Vrijeme Armagedona (2022)

Originalni naslov: Armageddon Time
Glumci: Anne Hathaway, Jeremy Strong, Anthony Hopkins, Banks Repeta
Žanr: drama
Sinopsis: Vrijeme Armagedona je priča o odrastanju, o snazi obitelji i generacijskoj potrazi za američkim snom, a idejno je rađena prema redateljevom djetinjstvu.
Zanimljivost: Trenutno posljednji Grayev film koji je kao i njegova druga četiri filma, nominiran za Zlatnu palmu u Cannesu. Nakon prikazivanja u Cannesu, film je dobio sedmominutne ovacije publike. Film je inspiriran djetinjstvom i odrastanjem samoga Jamesa Graya, te je jedan od favorita za nadolazeće Oscare. U hrvatskim kinima ga gledamo od 01.12.

Vrijeme Armagedona - Armageddon Time
Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru