Oni su ispisali povijest filma: 10 najproduktivnijih redatelja

Od svih “sastojaka” koji čine film, redatelj je najvažniji. On je uključen u gotovo svaki korak snimanja filma i čvrsto drži sve konce u rukama. I dok neki redatelji rade pauze između snimanja filmova, drugi su vrlo plodonosni i tijekom svoje karijere snime desetke pa i stotine filmova.  

Ono što je kapetan na brodu, to je redatelj na filmskom setu. O svemu odlučuje, odabire način snimanja i drži na okupu sve ostale filmske segmente – kostimografiju, scenografiju, glazbu, snimku, glumu… Riječ je o izrazitim kreativcima koji već u fazi početne ideje znaju kako bi trebao izgledati finalni proizvod. A kao i svaki drugi umjetnici, redatelji rade vlastitim tempom i po vlastitim principima.

Upravo zato, od samih početaka filma postoji mnogo značajnih i utjecajnih redatelja, svaki s vlastitim jedinstvenim stilom. Neki od njih biraju selektivan pristup i uzimaju dugi razmak između snimanja filmova. Međutim, drugi su iznimno produktivni i snimaju desetke, čak i stotine filmova tijekom svoje karijere. Evo deset značajnih redatelja koji su snimili najviše filmova…

10. Steven Spielberg – 34 filma

I sa svojih 76 godina, Steven Spielberg i dalje ne posustaje (Foto: Depositphotos)

Ime ovog trostrukog oskarovca i financijski najuspješnijeg filmaša u povijesti svakako nije iznenađenje na ovoj listi. Od početka svoje filmske karijere 1969. godine, Spielberg je režirao 34 igrana filma, a njegov utjecaj na kinematografiju ne može se precijeniti. Bez obzira bilo to dobro ili loše, stvorio je moderni blockbuster s filmom Ralje (Jaws, 1975.), koji je bio njegov tek treći film, ali je drastično ubrzao njegov uspon u filmskoj industriji. Spielbergov popis režiserskih dostignuća impresivan je i uključuje neke od najvećih filmova ikada snimljenih: Schindlerova lista (Schindler’s List, 1993.), E.T. (1982.), Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega (Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark, 1981.), Jurski park (Jurassic Park, 1993.), Spašavanje vojnika Ryana (Saving Private Ryan, 1998.)…

I sa svojih 76 godina, Spielberg i dalje ne posustaje. Gotovo svake druge godine publici ponudi novi film. Njegov posljednji, polubiografski film Fabelmanovi (The Fabelmans, 2022.) donio mu je Zlatni globus za najbolji film i kategoriji drame te najboljeg redatelja, a i nekoliko nominacija za Oscara.

Zlatne kipiće osvojio je za filmove Schindlerova lista (najbolji redatelj i najbolji film) te Spašavanje vojnika Ryana (najbolji redatelj).

9. Frank Capra – 36 filmova

Simbol američkog sna – Frank Capra

Njegovo je ime filmofilima dobro poznato. Rođen je na Siciliji, a s obitelji je 1903. godine emigrirao u. Bez novca i očajnički tražeći posao, odgovorio je na oglas za filmski studio te lagao o svom iskustvu u filmskoj industriji. Studio ga je na kraju angažirao za snimanje nijemih filmova, a ostalo je – povijest.

Capra je postigao ogroman uspjeh 1930-ih godina, između ostalih, s filmovima poput Dogodilo se jedne noći (It Happened One Night, 1934.) te Gospodin Smith odlazi u Washington (Mr. Smith Goes to Washington, 1939.), no najpoznatiji je po klasiku Divan život (It’s a Wonderful Life) koji je od njegove premijere 1946. godine (p)ostao neizostavnim dijelom božićne tradicije. Od šest nominacija za Oscara, osvojio je tri u kategoriji najboljeg redatelja i to za filmove Dogodilo se jedne noći (1934.), Gospodin Deeds ide u grad (Mr. Deeds Goes to Town, 1936.) te U grob ništa ne nosiš (You Can’t Take It with You, 1938.).

S 36 filmova iza sebe, Capra se ubraja u jedne od najpoznatijih i najutjecajnijih redatelja u Hollywoodu te predstavlja simbol američkog sna.

8. Clint Eastwood – 39 filmova

Ponovno u igri
Holivudsku karijeru je započeo kao glumac, posebno u vesternima i akcijskim trilerima – Clint Eastwood (Foto: Warner Bros.)

Tko bi rekao da je Clint Eastwood tako produktivan redatelj? Naime, holivudsku karijeru je započeo kao glumac, posebno u vesternima i akcijskim trilerima. No, 1971. godine okušao se i kao redatelj i to u psihološkom trileru Jeza u noći (Play Misty for Me). Nakon toga, sljedećih se 20 godina posvetio redateljskom poslu. No, tek je s filmom Nepomirljivi (Unforgiven, 1992.) stekao priznanje kao izvrstan filmski stvaratelj. Film je osvojio četiri Oscara, uključujući nagradu za najbolji film i najboljeg redatelja. Osim spomenutih naslova, iz njegovog redateljskog opusa svakako treba istaknuti filmove Mistična rijeka (Mystic River, 2003.), Snajperist (American Sniper, 2014.), Gran Torino (2008.) te Djevojka od milijun dolara (Million Dollar Baby, 2004.). Potonji mu je priskrbio još dva Oscara – za najbolji film i najboljeg redatelja.

7. Woody Allen – 49 filmova

Osim što režira, Woody Allen često i glumi u vlastitim filmovima, iako nešto rjeđe posljednjih godina (Foto: Depositphotos)

Riječ je o još jednoj holivudskoj redateljskoj legendi, posebno poznatoj u žanru komedija. Naime, Woody Allen svoju je karijeru započeo kao stand-up komičar i već je tad do izražaja došla njegova tmurna, nenametljiva osobnost koja je prisutna u svim njegovim filmovima. Prvi holivudski scenarij napisao je za film Što ima novo, mačkice? (What’s New Pussycat?, 1965.), no, razočaran rezultatom filma, odlučio je sam režirati svoje scenarije. Redateljski debi imao je u filmu Što ima, Tiger Lily? (What’s Up, Tiger Lily?) iz 1966. godine, od kada neprestano snima filmove. Svaki od njih odlikuje se satiričnim humorom, društvenom kritikom i “dubokim” dijalozima. Osim što režira, Allen često i glumi u vlastitim filmovima, iako nešto rjeđe posljednjih godina.

Njegovih 49 filmova uključuje mnoga popularna i odlično ocijenjena poput naslova Manhattan (1979.), Ponoć u Parizu (Midnight in Paris, 2011.) te klasika Annie Hall (1977.) za koji je dobio dva Oscara – za najboljeg redatelja i za najbolji scenarij. Još je dva puta Oscarom nagrađen za najbolji scenarij i to za filmove Hannah i njene sestre (Hannah and Her Sisters, 1986.) te Ponoć u Parizu.

Allenov 50. film, značajan je jubilej, a bit će to francuski triler pod nazivom Coup de chance.

6. Henry Hathaway – 56 filmova

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Henry Hathaway jedan je od najistaknutijih redatelja 20. stoljeća. Karijeru je započeo kao asistent redatelja, radeći na nijemim filmovima. Za razliku od nekih svojih kolega, uspješno se prilagodio zvuku i prometnuo se u redatelja. Redateljski debi ostvario je 1932. godine vesternom Heritage of the Desert te svojim daljnjim radom ostavio dubok trag u žanru vesterna, posebno filmovima u kojima su glumili John Wayne i Randolph Scott. Iako je za Oscara bio nominiran sedam puta, nije ga osvojio, no zato je upravo njegov film Čovjek zvan Hrabrost (True Grit, 1969.) priskrbio Johnu Wayneu jedinog Oscara u karijeri.

     Dakle, Hathaway je režirao 56 filmova među kojima su i oni u kojima je suredatelj, a njegovim najvećim postignućem smatra se film Život bengalskog kopljanika (The Lives of a Bengal Lancer, 1935.) uz koji se veže njegova jedina nominacija na Oscara u kategoriji najboljeg redatelja.

     5. Lloyd Bacon – više od 100 filmova

     Lloyd Bacon pojavio se u više od 40 filmova surađujući s legendarnim Charliejem Chaplinom

     Slijedeći stope svoga oca, Lloyd Bacon svoju je filmsku karijeru započeo kao glumac. Pojavio se u više od 40 filmova, surađujući s legendarnim Charliejem Chaplinom. Tijekom 1920-ih, odlučio je raditi iza kamere, a da je odluka bila “na mjestu” pokazuje dugi niz filmova koje je režirao. Riječ je o više od 100 filmova koje je snimio u Hollywoodu prije svoje smrti 1955. godine. Nažalost, točan broj nije poznat jer je mnogo njegovih ranijih nijemih filmova s vremenom, izgubljeno, baš kao što je slučaj i s preostalim redateljima na ovom popisu. Bacon je surađivao s mnogim holivudskim zvijezdama svog vremena, uključujući Humphreya Bogarta, Edwarda G. Robinsona, Jamesa Cagneya i budućeg predsjednika SAD-a, Ronalda Reagana.

     4. John Ford – više od 140 filmova

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         John Ford općenito se smatra jednim od najvećih i najutjecajnijih redatelja u povijesti filma. A osim po filmovima, Ford je kasnije postao poznat i po povezu preko oka koji je nosio nakon što je prerano skinuo zavoje poslije operacije oka i ostao slijep na jedno oko. No, puno prije nego što je postao redatelj s povezom preko oka, Ford je radio brojne pomoćne poslove na snimanjima filmovima svog starijeg brata. Redateljsku karijeru započeo je tijekom razdoblja nijemog filma, a iako su mnogi od njih izgubljeni, pretpostavlja se da je režirao više od 140 filmova.

         Popularizirao je snimanje na stvarnim lokacijama, umjesto u studiju, te upotrebu širokih kadrova. Među njegovim filmovima najpoznatiji su Plodovi gnjeva (The Grapes of Wrath, 1940.) i Tragači (The Searchers, 1956.). Bio je prvi redatelj koji je dobio uzastopne Oscare, a Ford drži i rekord za najviše osvojenih Oscara u kategoriji najboljeg redatelja – ima ih čak četiri. Naime, zlatne kipiće za najbolje redatelja dobio za filmove Doušnik (The Informer, 1935.), Plodovi gnjeva (The Grapes of Wrath, 1940.), Kako je bila zelena moja dolina (How Green Was My Valley, 1941.) i Miran čovjek (The Quiet Man, 1952.). Osim “redateljskih” Oscara, laskav zlatni kipić dobio je i u kategorijama najbolji film (Plodovi gnjeva), najbolji dokumentarac (Bitka za Midway/The Battle of Midwa, 1942.) i Sedmi prosinca (December 7th, 1943.).

         3. Raoul Walsh – više od 150 filmova

         Najpoznatija uloga Raoula Walsha je ona Johna Wilkesa Bootha u filmu ‘Rođenje jedne nacije’ (Foto: Epoch Producing Co.)

         I Raoul Walsh poznat je kao redatelj s povezom preko oka. On je, pak, oko izgubio u automobilskoj nesreći. Kao i mnogi drugi redatelji, i on je filmsku karijeru započeo kao glumac. Njegova njapoznatija uloga svakako je ona Johna Wilkesa Bootha u filmu Rođenje jedne nacije (The Birth of a Nation, 1915.), definitivno jednom od najvažnijih filmova u povijesti kinematografije. Walsh je radio i kao asistent redatelja D. W. Griffitha, pionira legendarnih filmskih redatelja koji je, između ostalih, režirao i Rođenje jedne nacije.

         Walshov redateljski debi bio je kratki film The Pseudo Prodigal (1913.), a ukupno je režirao više od 150 filmova od kojih su mnogi izgubljeni. Iz njegova opusa svakako treba istaknuti krimiće Visoka Sierra (High Sierra, 1941.) i Usijanje (White Heat, 1949.) te vestern Veliki put (The Big Trail, 1930.) koji je Johnu Waynu donio njegovu prvu glavnu ulogu. Raoul Walsh svojim je filmovima uvelike utjecao na mnoge kasnije redatelje, između ostalih i na Martina Scorsesea.

         2. Michael Curtiz – više od 181 filma

         Up Next
         You can skip ad in
         SKIP AD >
         Ad will start in..
         Advertisement
         Uključi zvuk
         LIVE
          / 
         • Speed1
         • Subtitles
         • Quality
         • Audio
         Quality
          Speed
          • 2x
          • 1.5x
          • 1.25x
          • 1x (Normal)
          • 0.5x
          Subtitles
           Audio
            Embed this video:
            Copy
            Copy video link:
            Copy
            Chapters
             • Copy video url at current time
             • Fullscreen Exit Fullscreen
             This content is private
             Submit
             Please enter valid password!
             Age Verification
             By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
             ENTER
             or
             EXIT
             Coming Next
             CANCEL

             Možda ime Michaela Curtiza ne zvuči poznato, no njegovi filmovi dobro su znani mnogim filmofilima. Curtiz rođen i odrastao u Mađarskoj, a istaknuti europski redatelj postao je na početku 20. stoljeća i to režirajući mađarske i austrijske filmove. Njegov jedinstveni vizualni stil, koji je podrazumijevao neobične kuteve snimanja, privukao je pažnju Warner Brosa. Studija i doveo ga je u SAD gdje ja radio 28 godina i tijekom tog perioda režirao 86 filmova. Njegov utjecaj na Hollywood bio je ogroman. Curtiz je pomogao Warner Brosu da postane najbrže rastući filmski studio, a mnoge glumce i glumice pretvorio je u zvijezde.

             Njegov definitivno najpoznatiji film je klasik Casablanca (1942.), za koji je osvojio Oscara za najboljeg redatelja. Prije tog priznanja, Cutriz je osvojio Oscara u kategoriji najbolji kratki film i to za film Sinovi slobode (Sons od Liberty, 1939.).

             1. William Beaudine – više od 350 filmova

             Up Next
             You can skip ad in
             SKIP AD >
             Ad will start in..
             Advertisement
             Uključi zvuk
             LIVE
              / 
             • Speed1
             • Subtitles
             • Quality
             • Audio
             Quality
              Speed
              • 2x
              • 1.5x
              • 1.25x
              • 1x (Normal)
              • 0.5x
              Subtitles
               Audio
                Embed this video:
                Copy
                Copy video link:
                Copy
                Chapters
                 • Copy video url at current time
                 • Fullscreen Exit Fullscreen
                 This content is private
                 Submit
                 Please enter valid password!
                 Age Verification
                 By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
                 ENTER
                 or
                 EXIT
                 Coming Next
                 CANCEL

                 Bez sumnje, takvi se redatelji više ne rađaju. I William Beaudine i Raoul Walsh svoje su karijere započeli kao glumci i asistenti velikog D. W. Griffitha. Obojica su postali iznimno produktivni redatelji, iako se Walshovih 150 filmova ne može se mjeriti s Beaudineovih čak 350 filmova. Brojka je to koju je danas nemoguće nadmašiti. Ako bismo svaki dan pogledali samo jedan njegov film, trebala bi nam gotovo cijela godinu da pregledano sve naslove iz njegove filmografije. Nažalost, to nije moguće jer su mnogi Beaudineovih filmova izgubljeni.

                 Njegovi možda najpoznatiji filmovi su Zameo ih vjetar (Gone with the Wind, 1939.), Mom and Dad (1945.), te horori Billy the Kid Versus Dracula (1966.) i Jesse James Meets Frankenstein’s Daughter (1966.).

                 O autoru

                 O autoru