Hrana u krupnom planu: 8 filmova ‘za prste polizati’

Jedina stvar bolja od filma o hrani jest film koji možete gotovo okusiti. Donosimo popis “ukusnih” filmova.

Bez obzira na to volite li kuhati ili samo uživati u hrani, filmovi koji na bilo koji način tematiziraju hranu, pravi su odabir za inspiraciju ili tek uživanje. Srećom, snimljen je čitav niz odličnih filmova “o hrani” – od animiranog  Juhu-hu (Ratatouille, 2007.) do klasika talijanske kuhinje Velika noć (Big Night, 1996.).

Niz je filmova sa zanimljivim gastropričama, no neki se izdvajaju izuzetnim scenama hrane i njezine pripreme. Donosimo osam filmova koje gotovo možete okusiti…

8. Julie & Julia (2009.)

Meryl Streep je za ulogu Julije Child dobila niz nominacija i nagrada, no prava zvijezda ovog filma je – hrana (Foto: Sony Pictures)

Riječ je o biografskom filmu scenaristice i redateljice Nore Ephron koji donosi istinitu priču o dvjema iznimnim ženama. Suvremena priča prati Njujorčanku i blogericu Julie Powell (Amy Adams) odlučnu da pripremi sva 524 recepta iz poznate kuharici Julije Child “Mastering the Art of French Cooking”. Film je ispresijecan flashback scenama Julije Child (Meryl Streep) dok započinje svoje kulinarsko putovanje, učeći za kuharicu u Francuskoj 1950-ih.

Julie & Julia zabavna je i dirljiva priča o dvije odlučne žene, koje s vremenom postaju sve vještije u kuhinji, a koje spaja  ljubav prema kuhanju. Unatoč još jednom odličnoj interpretaciji Meryl Streep koja je za ulogu Julije dobila niz nominacija, ali i nagrada, prava zvijezda ovog filma je – hrana.

7. Indijski začin na francuski način (The Hundred-Foot Journey, 2014.)

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     Ovaj film Lassea Hallströma adaptacija je istoimenog romana Richarda C. Moraisa, a prikazuje rivalstvo dvaju restorana koji se nalaze u malom francuskom selu, jedan nasuprot drugog. Jedan je novi indijski restoran u vlasništvu indijske useljeničke obitelji, a drugi je etablirani francuski restoran s Michelinovom zvjezdicom. Kada Hassan Haji Kadam (Manish Dayal) počne usvajati znanja o francuskoj kuhinji u “protivničkom” restoranu, pronalazi način na koji će dvije kulture uklopiti u hranu i zaslužiti javno priznanje.

     Film obiluje atraktivnim prizorima svježih sastojaka i pripremljenih obroka koje je gotovo moguće namirisati kroz ekran. U filmu također glume Helen Mirren, Om Puri i Charlotte Le Bon, a producenti su slavni Steven Spielberg i Oprah Winfrey.

     6. Recept za život (Waitress, 2007.)

     Bijeg od lošeg braka Jenna pronalazi u piteriji (Foto: Fox Searchlight Pictures)

     Film je ovo o ženi uhvaćenoj u klopku lošeg braka i dosadne svakodnevice koja usprkos svom dubokom nezadovoljstvu radost pronalazi u izradi originalnih pita te druženju sa svojim kolegicama. Naime, Jenna (Keri Russell) radi u piteriji u kojoj peče izvrsne i originalne pite, nezadovoljna je svojim bračnim životom i grubim mužem, a jedina svijetla točka u životu su prijateljice, ujedno i kolegice, konobarice Becky (Cheryl Hines) i Dawn (Adrienne Shelly). Jennin san je sudjelovati na natjecanju u obližnjem gradu te osvojiti 25.000 dolara, no ostaje u drugom stanju te odlazi liječniku. Tamo je, pak,  umjesto stare liječnice dočeka dr. Pomatter (Nathan Fillion), a između njih se odmah stvara “kemija”.

      Jennu tumači Keri Russell, poznata po naslovnoj ulozi u seriji Felicity (1998.-2002.) za koju je nagrađena Zlatnim globusom, dok ulogu Dawn tumači redateljica filma, Adrienne Shelly, svestrana filmašica (glumica, redateljica, scenaristica). Nažalost, Shelly koja je nekoliko mjeseci prije prikazivanja filma ubijena tijekom pljačke u svom stanu na Manhattanu.

     5. Paklena kuhinja (Burnt, 2015.)

     Bradley Cooper temperamentni je kuhar Adam Jones (Foto: The Weinstein Company)

     Bradley Cooper temperamentni je kuhar Adam Jones u filmu Johna Wellsa. Na početku filma upoznajemo ga kao arogantnog kuhara koji uživa u drogama, ašto mu stari prijatelj pruža drugu priliku, odnosno nudi mu posao glavnog kuhara u restoranu, njegov stav, loša komunikacija s osobljem i prevelika želja da dobije još jednu Michelinovu zvjezdicu, još ga jednom vode do samog dna. Tek tad shvaća da će mu emocionalna veza omogućiti donijeti potrebne promjene u životu.

     Iako se film nije previše dojmio kritičare, oni su bili oduševljeni glumom Bradleyja Coopera, ali i Sienne Miller te Daniela Brühla. Glavna njihova zamjerka odnosila se na nedostatak naracije, no zato do nadomješta – hrana i sama priprema. Naime, Cooper i Miller su prije snimanja imali poduke iz kuhanja s cijenjenim kuharom Marcusom Wareingom te je iz filma moguće štošta i naučiti.

     4. Marija Antoaneta (Marie Antoniette, 2006.)

     Razmaženoj i rasipnoj kraljici pripisuje se izreka: “Ako nemaju kruha, nek’ jedu kolače!” (Foto: Sony Pictures)

     Kirsten Dunst tumači naslovnu ulogu u filmu Sofije Coppole koja daje novi pogled na povijesnu dramu. Film, naime, prati mladu Marju u njezinoj odrasloj dobi i izazovima koji donosi uloge supruge, majke. Ona na kraju, zbog političkih nemira, s  kraljem Lujem XVI. napušta Versailles. Film je polarizirao američke i francuske kritičare, neki nisu odobravali nedostatak povijesnog konteksta, a drugi su bili impresionirani oštrinom njegove priče. Film je dobio nekoliko nominacije za prestižne nagrade, a osvojio je Oscara za najbolju kostimografiju. Iako mu hrana nije u primarnom fokusu, poznata je, mogli bismo reći, kultna scena u kojoj je Marija okružena tortama, i koja se svakako urezala u pamćenje svakog gurmana.

     3. Nema rezervacije (No Reservations, 2007.)

     Film zaslužuje Michelinovu zvjezdicu (Foto: Warner Bros. Picture)

     Ova gurmanska romantična komedija redatelja Scotta Hicksa, prati glavnu kuharicu u restoranu u New Yorku, Kate (Catherine Zeta Jones), koja se mora prilagoditi novom članu svog kuhinjskog osoblja, Nicku (Aaron Eckhart ). Većina filma odvija se u kuhinji u užurbanoj, stresnoj atmosferi, a u pozadini polako “tinja” romansa. Naime, dvoje se kuhara zaljubljuje, a “šlag na tortu” dolazi u vidu Kateine nećakinje Zoe (Abigail Breslin) koja pomaže spojiti ih. Iako je film dobio podijeljene kritike struke, scene su itekako atraktivne, baš kao i prezentacija pripremljenih jela pa možemo reći da Nema rezervacije zaslužuje Michelinovu zvjezdicu.

     2. Predsjednikova kuharica (Les saveurs du palais/Haute Cuisine, 2012.)

     Film se temelji na istinitoj priči o Danièle Mazet-Delpeuch (Foto: Wild Bunch)

     Ovaj francuski film redatelja Christiana Vincenta temelji se na istinitoj priči o Danièle Mazet-Delpeuch, prvom kuharicom francuskog predsjednika Françoisa Mitterranda u razdoblju od 1988. do 1990. godine. Glavnu ulogu tumači Catherine Frot, a film donosi kuharičinu priču od Elizejske palače, gdje je svojim kulinarskim umijećem uspješno zavodila predsjednika, pa sve do kasne životne dobi, gdje je radila kao kuharica u francuskoj stanici za istraživanje Antarktika. Film autentično prikazuje potrebnu energičnost u pripremi hrane.

     1. Tost (Toast, 2011.)

     Up Next
     You can skip ad in
     SKIP AD >
     Ad will start in..
     Advertisement
     Uključi zvuk
     LIVE
      / 
     • Speed1
     • Subtitles
     • Quality
     • Audio
     Quality
      Speed
      • 2x
      • 1.5x
      • 1.25x
      • 1x (Normal)
      • 0.5x
      Subtitles
       Audio
        Embed this video:
        Copy
        Copy video link:
        Copy
        Chapters
         • Copy video url at current time
         • Fullscreen Exit Fullscreen
         This content is private
         Submit
         Please enter valid password!
         Age Verification
         By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
         ENTER
         or
         EXIT
         Coming Next
         CANCEL

         Tost je britanska biografska komedija-drama koju je napisao i režirao S. J. Clarkson, a temelji se na istoimenom autobiografskom romanu gastropisca Nigela Slatera.

         U fokusu je mladi Nigel (Freddie Highmore) čiji roditelji nisu vješti u kuhinju te mu majka, nakon brojnih upropaštenih večeri, na kraju obično posluži tosta. To mu se jelo često nađe na stolu i nakon majčine smrti, a situacija u kuhinji (ali ne i u obitelji), drastično se poboljšava dolaskom nove domaćice, gđa Potter (Helena Bonham Carter). Naime, njezine pite od limuna, ali i šarm te obline očaravaju Nigelova oca. Nigel i gđa Potter započinju “bitku” u kuhinji kako bi pridobili naklonost g. Slatera.

         Kako je sam pisac, Nigel Slater objasnio, hrana na neki način simbolizira privrženost, prijateljstvo i ljubav.

         O autoru

         O autoru