Najljepši dar za rođendan Kate Winslet: 5 njenih filmova koje ne smijete propustiti

Oskarovka Kate Winslet danas slavi 47. rođendan! Kako biste dostojno proslavili donosimo listu njenih filmova koje biste morali pogledati.

Kate Winslet posebna je hollywoodska zvijezda neponovljive energije, a njena prisutnost na platnu zasjeni samom pojavom. Rođena je 5. listopada 1975. godine u Readingu u obitelji koja je upravljala kazalištem, tako da je već s 11 godina počela studirati glumu. Njen glumački početak krasi nekoliko angažmana u reklamama, nakon kojih niže filmske trijumfe.

Svojim debitantskim filmom Nebeska stvorenja iz 1994. godine Winslet je pridobila pažnju publike i struke, te otvorila vrata u svijet filma. Etablirala se kao jedno od najvećih imena u filmskoj industriji sa zvjezdanim nastupima u kultnim filmovima poput Vječnog sjaja nepobjedivog uma kao i hitovima poput Titanica. Dobila je veliki komercijalni uspjeh i pohvale kritičara, uključujući tri nagrade BAFTA, nagradu Emmy, nagradu Grammy i nagradu Oscar za najbolju žensku ulogu u filmu Žena kojoj sam čitao

Povodom njenog rođendana  donosimo vam listu filmova koje svakako morate pogledati.

Žena kojoj sam čitao

Psihološka drama Žena kojoj sam čitao adaptacija je istoimenog romana Bernarda Schlinka. Radnja filma smještena je nekoliko godina nakon kraja Drugog svjetskog rata kada mladi Michael u Berlinu upoznaje dvostruko stariju Hannu, tajanstvenu i usamljenu ženu s kojom se upušta u strastvenu vezu. Njihov intenzivan odnos, između ostaloga, uključuje i Michaelovo čitanje literarnih klasika Hanni. Međutim, Hannah ubrzo nestane, a Michael je ponovno susreće tek osam godina kasnije kada, kao student prava, prisustvuje suđenju za nacističke ratne zločine. Uloga Hanne je Kate Winslet donijela nagradu Oscar, dok se u ulogama Michaela izmjenjuju mladi David Kross te Ralph Fiennes.

Nebeska stvorenja

Nebeska stvorenja, film Petera Jackosna nastao prema istinitoj priči, debitantski je film slavne Kate Winslet. U ovoj nostalgičnoj drami pratimo dvije četrnaestogodišnjakinje, Puline i Juliet koje, iako potječu iz različitih staleža, imaju mnogo toga zajedničkog. Osim toga obje imaju iskustvo teške bolesti koje su preživjele u djetinjstvu. U filmu ulazimo u bogat svijet mašte protagonistica i pratimo na koji način brane svoju prijateljsku ljubav usprkos roditeljskoj zabrani.

Vječni sjaj nepobjedivog uma

Jedan od zasigurno najzapetljanijih filmova koji vas tjera da radnju pokušate shvatiti srcem, a ne racionalno, jest ovaj dragulj u režiji Michela Gondrya, čiji scenarij potpisuje Charlie Kaufman. U filmu pratimo mladog Joela kojeg obavještavaju da se njegova bivša djevojka Clementine podvrgla eksperimentalnom postupku brisanja sjećanja na njihovu vezu, koji je izveo dr. Mierzwiak. Da ne bi patio, Joel se i sam odluči podvrgnuti istom postupku. Dok Mierzwiakovi podmukli pomoćnici Stan i Patrick jedne večeri izvode operaciju na Joelu, on se bori s vlastitim umom kako bi spasio sjećanje na Clementine. Ekstravagantnu Clementine glumi diva Kate Winslet.

Titanik

Treba li o ovom filmu nešto dodatno reći? Ovaj megapopularan film koji je sa svojih 11 osvojenih nagrada Oscar dosegnuo milijardu dolara i bio na tronu sve do Avatara 2010. godine uskoro slavi svoju 25. godišnjicu. Ovo je film u kojim su i Kate WInslet i Leonardo DiCaprio učvrstili temelje svoje duge i uspješne karijere. Iduće godine obožavatelji ovog kultnog romantičnog klasika mogu očekivati njegov povratak na velika platna. Najavljeno je 3D 4K prikazivanje ove bezvremenske drame i to već početkom 2023. godine.

Put oslobođenja

Jedanaest godina nakon tragične ljubavi u Titanicu Kate i Leonardo Dicaprio ponovno su zajedno na platnu u filmu Put oslobođenja. Film je snimljen prema istoimenom romanu Richarda Yatesa, a radnja filma smještena je u pedesete godine. Pratimo mladu američku obitelj koja nezadovoljna svojim životom, seli u Francusku gdje se njihov odnos sroza na neprekidni krug prepiranja, ljubomore i optuživanja. Put oslobođenja film je kojim je Kate još jednom potvrdila snažnu osobnost kojom obuzima likove koje tumači. 

O autoru

O autoru