Motivacija tijekom školskih praznika: 8 filmova koji promoviraju obiteljski timski duh

Svatko ima omiljeni filmski žanr, no čak i okorjeli ljubitelji horora s vremena na vrijeme vole pogledati film koji na kraju ostavlja puna srca i osmijeh na licu.

Škola je završila i roditelji i djeca sada zajedno provode puno više vremena nego veći dio godine. To može biti vrlo izazovno, a jedan od izvrsnih načina druženja cijele obitelji je i gledanje obiteljskih filmova. Osim što nas zabave i podsjete da kaosa, bratske netrepeljivosti i umornih roditelji ima u svakoj obitelji, oni su odlični i za prepoznavanje vlastitih potisnutih osjećaja i neriješenih problema. Evo nekoliko prijedloga za ljetne obiteljske filmske večeri…

8. Izbavitelji (The Incredibles, 2004.)

Pouka ovog filma je da obitelj pomaže svakom članu da prihvati svaki dio sebe (Foto: Disney/Pixar)

Ova animirana akcija vodi nas u svijet u kojem su superjunaci – zabranjeni. Bob, poznatiji kao Gospodin Izbavitelj, teško se nosi sa svojim dosadnim, konvencionalnim životom. Pogotovo kada vidi loše stvari koje se događaju i ne smije ništa učiniti. Njegova supruga Helen također je superjunakinja, poznata pod imenom Elastika te njih dvoje nastoje voditi normalan život sa svoje troje djece koja  također imaju supermoći. Međutim, kada grad napadne zlikovac Sindrom, obitelj se više ne može pretvarati da ne može ništa učiniti.

Radeći zajedno kao nikada prije, uspijevaju ne samo pobijediti nadolazeću prijetnju, već i raditi kao tim te naučiti sve jedni o drugima. Na kraju postaju bliskiji nego ikad prije, a uz to, grad je opet siguran. Pouka ovog filma je da obitelj pomaže svakom članu da prihvati svaki dio sebe, uključujući i one koje zbog kojih im se drugi rugaju.

7. Pakleno ljetovanje (The Great Outdoors, 1988.)

‘Pakleno ljetovanje’ tipičan je primjer filma o obiteljskom povezivanju (Foto: Universal Pictures)

Klasična komedija s kraja ’80-ih godina prošloga stoljeća tipičan je primjer filma o obiteljskom povezivanju. Iako mnogi sukobi i avanture glavnih likova nisu uvijek realistični, kaos koji nastaje kad god obitelj planira putovanja uvijek je zabavan, a tu je i odlična glumačka postava.

Dakle, Chet (John Candy) je uzoran otac i suprug koji uživa u svakom trenutku sa svojim obitelji. Kada konačno dočeka dugo iščekivani godišnji odmor, odluči povesti svoju obitelj na ljetovanje na jezero. No idealan odmor pretvara se u noćnu moru kada im se nenadano pridruži Chetov dosadni, nepristojni i nepoželjni šogor Roman (Dan Aykroyd) sa svojom umišljenom suprugom (Annete Bening) i razmaženim kćerima. No, Romana, čini se, prate sve nedaće koje se nekome mogu dogoditi na ljetovanju i koje će dugo željeni godišnji odmor pretvoriti u seriju katastrofa. Aduti ove komedije su izvrsna gluma komičara Dana Aykroyda (Istjerivači duhova/Ghostbusters, 1984.; Svijet prema Jimu/According to Jim, 2001.-2009.); Braća Blues/Blues Brothers, 1980.) i Johna Candyja (Sam u kući/Home Alone, 1990.; Mala trgovina užasa/Little Shop of Horrors, 1986.). Debitantsku ulogu odigrala je Annette Bening, koja je planetarnu slavu stekla kasnije, ulogom u višestruko nagrađivanom filmu Vrtlog života (American Beauty, 1999.) za koju je osvojila Oskara.

Pakleno ljetovanje jedan je od onih filmova koji nas podsjećaju na ono što je uistinu važno: uživanje u jednostavnim stvarima u životu s ljudima do kojih vam je najviše stalo.

6. Obiteljski kamen (The Family Stone, 2005.)

Film ima zvjezdanu glumačku postavu (Foto: Fox 2000 Pictures)

Božićni filmovi obično su savršeni primjeri toplih obiteljskih priča, a Obiteljski kamen nije iznimka. Uz zvjezdanu glumačku postavu koja uključuje glumce kao što su Diane Keaton, Sarah Jessica Parker i Craig T. Nelson, ovaj je film po mjeri gotovo svakog gledatelja.

Roditelji Sybil (Diane Keaton) i Kelly (Craig T. Nelson) vesele se što će se opet na istome mjestu naći sve njihovo petoro djece – savršeni sin Everett (Dermot Mulroney), neoženjeni Ben (Luke Wilson), gluhi homoseksualac Thad (Ty Giordano), ponovo trudna Susannah (Elizabeth Reaser) i neukrotiva Amy (Rachel McAdams). Pridošlica u ovome društvu je Everettova zaručnica Meredith (Sarah Jessica Parker), konzervativna i puna predrasuda, koja se zbog toga nikako ne uspijeva složiti s liberalnom obitelji Stone. Svjesna da je uz nju samo Everett, Meredith u pomoć poziva i svoju sestru Julie (Claire Danes), no kada se ova isprve svidi svim Stoneima, Meredith odluči pobjeći. U potrazi za njom, svatko će imati prilike dobro razmisliti što mu obitelj zapravo znači.

5. Draga, smanjio sam djecu (Honey, I Shrunk The Kids, 1989.)

Obiteljska komedija koja i nakon više od 20 godina zabavlja cijelu obitelj (Foto: Studios Motion Pictures)

Znanstvenik Wayne Szalinski (Rick Morranis) razvija revolucionarni izum: stroj za smanjivanje. Problem nastaje kad on, zaokupljen svojim poslom, slučajno smanji vlastitu i susjedovu djecu. I ne samo da ne zna kako ih vrati u prirodnu veličinu, već ih je gotovo nemoguće pronaći jer su sićušni.

Djeca – Amy, Nick, Ron i Russ – vrlo su zbunjena, pogotovo kad ih izbace zajedno sa smećem. Iako su samo u dvorištu, za nekoga sićušnog rasta to postaje prava pustolovina.  Ovaj incident stvara savršenu priliku za obiteljsko zbližavanje: potragu. Brat i sestra i njihovi prijatelji ne samo da uče raditi zajedno, već otkrivaju koliko su jaki sami po sebi. Napokon dolaze do nesvjesnog Waynea i uspijevaju privući njegovu pozornost. Izuzetno motiviran, znanstvenik uspijeva vratiti djecu, a kasnije, uništavajući svoj dragocjeni stroj, shvaća da je više opasan nego koristan. Film završava ponovnim okupljanjem sretne obitelji i djecom povezanijom nego ikad prije.

4. Zamka za roditelje (The Parent Trap, 1998.)

Film počiva na uvijek zabavnoj tezi zamjene djece (Foto: Disney)

Riječ je o odličnom obiteljskom filmu s pravom količinom bezbrižnih šala, ali i razmišljanjima o nekim od najvažnijih stvari u životu. Annie i Hallie (Lindsay Lohan) su blizanke koje se slučajno susreću. Annie živi u Londonu s mamom Elizabeth (Natasha Richardson), uspješnom modnom dizajnericom, a Hallie živi u Napi s tatom Nickom (Dennis Quaid), vlasnikom vinograda. Njih dvije upoznaju se u ljetnom kampu i, nakon što shvate da su rastavljeni po rođenju, postaju najbolje prijatelje i cijelo se ljeto bolje upoznaju. Zašto? Jer imaju plan: na kraju ljetnog kampa zamijenit će mjesta kako bi upoznali roditelje. Kad vide koliko toga o svojoj obitelji ne znaju, na kraju priznaju što su učinile. Iznenađeni roditelji pristaju se sastati i preispitati svoj dogovor o skrbništvu.

Između Nick i Elizabeth ponovo se počinje osjećati privlačnost, a Annie i Hallie iznova udružuju snage kako bi njih četvero napokon mogli biti sretna obitelj.

3. Popust na količinu (Cheaper By The Dozen, 2003.)

Sloga je moguća i u obitelji s 12-ero djece (Foto: 20th Century Studios)

Kako se da naslutiti iz naslova, filmski bračni par Baker ima nadprosječno više djece. Točnije, njih dvanaestero. Nije teško pretpostaviti da njihova svakodnevica nije nimalo laka, a posebno kad je riječ o ocu koji je u potpunosti posvećen svom poslu nogometnog trenera i majci spisateljici koja dovršava novu knjigu.

Kad Tom Baker (Steve Martin) dobije ponudu za posao, obitelj seli iz sela u grad, samo da bi ih ubrzo ponovno preselio kad ponovno promijeni posao. Dok on čini sve kako bi njegova karijera imala uzlazna putanju, njegova supruga Kate (Bonnie Hunt) bori se s odgojem dvanaestero djece dok pokušava završiti svoju knjigu. Njihovi su životi nevjerojatno kaotični jer su djeca ogorčena na selidbu i naizgled tatinu nezainteresiranost za njihove živote. Ali srećom, Tom s vremenom shvaća da će izgubiti obitelj ako ne obuzda svoju opsjednutost nogometom. Ulaže velike napore da povrati njihovo povjerenje, a to njegovo nastojanje sve inspirira da učine isto.

2. Moje pjesme, moji snovi (The Sound Of Music, 1965.)

Klasik iz 1965. i danas budi dobar osjećaj (Foto: 20th Century Studios)

Klasik iz 1965. s jednom od najvećih glumica svih vremena –  Julie Andrews – u glavnoj ulozi, uvijek je dobro pogledati. Radnja filma odvija se u Austriji kasnih 1930-ih, neposredno prije dolaska nacista na vlast, a film prati život obitelji von Trapp i njihov odnos s Marijom, mladom ženom koja želi postati časna sestra. Ona se zapošljava kao guvernanta za sedmero djece udovca kapetana von Trappa i s njima uspostavlja blisku vezu. A onda se stvari kompliciraju na više razina. Prije svega, komplicira se politička situacija, a kapetan von Trapp ne želi više biti aktivan u vojsci. Osim toga, kapetan i Maria razvili su osjećaje jedno prema drugome, što je za mladu ženu konfliktno. Ipak, na kraju ona odlučuje da joj je ljubav prema obitelji važnija od svega te im se pridružuje u planu bijega iz Austrije. Unatoč tome što su iza sebe ostavili sve što znaju, obitelj von Trapp zna da će biti dobro jer imaju jedno drugo.

1. Coco i velika tajna (Coco, 2017.)

Ova obiteljska animacija osvojila je dva Oscara (Foto: Pixar)

Malo tko može ne pustiti suzu na ovaj film. U Meksiku Miguel sanja da jednog dana postane glazbenik, no u njegovoj obitelji to je zabranjeno. Naime, Miguelovu praprabaku Imeldu i njezinu kćer Coco ostavio je suprug kako bi se mogao posvetiti glazbenoj karijeri. Nikada se nije vratio svojoj obitelji pa je Imelda zabranila glazbu u njihovim životima i započela postolarski posao. Miguel sada živi s Cocom i obitelji, koji su svi uglavnom postolari. Danas je Coco u poznim godinama, pati od gubitka pamćenja i vrlo je šutljiva. No ipak, iako glazba u obitelji nije dozvoljena, Miguel idolizira slavnog glazbenika Ernesta de la Cruza te u tajnosti vježba gitaru. Na Dan mrtvih, na oltaru Miguel ugleda fotografiju Coco i njezinih roditelja. Lice šukundjeda je otrgnuto s fotografije, no Miguel pronalazi i skriveni odjeljak na oltaru na kojem ugleda sliku prapradjeda kako drži poznatu Ernestovu gitaru. Miguel zaključi da je on Ernestov prapraunuk, te se odluči prijaviti na talent show iako se njegova obitelj tome protivi. Ipak, na kraju on i njegovi rođaci uspijevaju zaliječiti rane koje su nesvjesno ostale otvorene i koje su pogađale toliko ljudi kroz generacije.

Ova izvrsna obiteljska animacija osvojila je dva Oscara – za najbolji animirani dugometražni film i najbolju originalnu pjesmu (“Remember Me”).

O autoru

O autoru