‘Dream Scenario’ s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi otvara TIFF

Ovu nadrealističnu satiričnu komediju režirao je norveški redatelj Kristoffer Borgli, poznati američki filmaš Ari Aster  je producent. U glavnoj ulozi je, fizički gotovo neprepoznatljiv, Nicolas Cage.

Međunarodni filmski festival u Torontu (Toronto International Film Festival – TIFF) objavio je popis deset filmova koji su ušli u premijernu selekciju Platforma, a među njima je i komedija nezavisne produkcijske kuće A24 Dream Scenario, s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi te Arijem Asterom kao producentom. Taj će film i otvoriti ovogodišnji festival koji u ovom kanadskom gradu započinje 7. i traje do 17. rujna.

“Zadovoljstvo mi je objaviti da imamo ‘žiri iz snova’ koji čine redatelji Barry Jenkins, Nadine Labaki i Anthony Shim, a koji će odlučivati o ovogodišnjem dobitniku nagrade Platform. Riječ je o redateljima koji zajedno predstavljaju hrabar i neovisan duh ove nagrade”, istaknula je Anita Lee iz TIFF-a.

Dakle, ove godine filmove će procjenjivati redatelj američke drame Moonlight (2016.), Barry Jenkins koji će biti i predsjedatelj žirija, zatim redateljica libanonske drame Kapernaum (Capernaum, 2018.) Nadina Labaki te prošlogodišnji pobjednik Platforme, redatelj kanadske drame  Riceboy Sleeps (2022.), Anthony Shim.

Deset izabranih filmova

Prethodni dobitnici ove nagrade su filmovi Zvuk metala (Sound of Metal, 2019.) Dariusa Mardera, Rocks (2019.) Sarah Gavron (2019.), Smrt Staljina (The Death of Stalin, 2017.) Armanda Iannuccija, Jackie (2016.) Pabla Larraína i Jenkinov Moonlight (2016.).

Osim američkog filma Dream Scenario, redatelja Kristoffera Borglija, u selekciji su se našli i japanski film Great Absence koji je režirao Kei Chika-ura, talijanski I Told You So Ginevre Elkann, kanadski The King Tide Christiana Sparkesa, njemačko-slovensko-francuski Not A Word Hanne Slak, španjolsko-belgijsko-portugalskiThe Rye Horn Jaione Camborda, francuski Sisterhood Nore El Hourch, indijski Dear Jassi Tarsema Singha Dhandwara, švedski Shame on Dry Land Axel Petersén, te francuski Spirit of Ecstasy Héléne Klotz.

Nicolas Cage je u filmu ‘Dream Scenario’ gotovo neprepoznatljiv (Foto: A24/TIFF)

Hrabre karakterizacije i klasične priče

“Ovogodišnja raznolika selekcija ističe se hrabrim karakternim likovima i klasičnim pričama zanimljivo i žanrovski raznovrsno ispričanima”, rekla je voditeljica programa i platforme TIFF-a Robyn Citizen.

Kako je najavljeno, TIFF će otvoriti Dream Scenario u kojem Nicolas Cage glumi sveučilišnog profesora koji preko noći postaje senzacija nakon što se pojavi u svačijim snovima. Michael Cera, Noah Centineo, Lily Gao, Julianne Nicholson, Dylan Gelula i Tim Meadows također glume u ovom filmu koji distribuira A24, a koji je objavio fotografiju gotovo neprepoznatljivog (ćelavog) Cagea.

“Oduševljeni smo što možemo predstaviti ovogodišnje izvanredne filmove u programu Platform, a posebno smo oduševljeni što možemo predstaviti najnoviji film Kristoffera Borglija Dream Scenario. Ova nadrealistička satirična komedija ima oštra zapažanja o kulturi društvenih medija – posebno o tome da ona postaje viralna – i njezin utjecaj na našu svakodnevnu komunikaciju. Ova Cageova uloga može se svrstani među njegova najbolja ostvarenja”, rekla je Citizen.

Unatoč WGA i SAG-AFTRA štrajkovima, nezavisni filmaši i glumci mogu, ako imaju potreban “privremeni sporazum”, promovirati svoje filmove na festivalima.

O autoru

O autoru