Venecija zbog štrajka američkih glumaca ostala bez Zendaye i filma otvaranja

Umjesto sportske drame Challengers jubilarno 80. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji otvorit će talijanska biografska drama Commandante redatelja Edoarda De Angelisa.

Početkom mjeseca Venecijanski filmski festival objavio je da će njegovo jubilarno 80. izdanje otvoriti sportska drama Challengers Luce Guadagnina. Dvadesetak dana kasnije taj je plan otkazan zbog – štrajka američkih glumaca.

Naime, kada su započeli štrajk glumci su otkazali sve svoje aktivnosti. Najznačajnija je svakako gluma, ali američkim glumcima je zabranjeno i promovirati filmove koje su već snimili. U takvoj situaciji, kada se svi slažu da je nerealno očekivati da će štrajk biti prekinut prije rujna, glumačke zvijezde Challengersa Zendaya, Josh O’Connor i Mike Faist zaobišle bi crveni tepih na Lidu. To nisu željeli producenti, koji su prebacili promociju filma na 2024., ali ni festival koji bi ostao bez glamoura.

Bez premijere za vrijeme štrajka

„Nakon pažljivog razmatranja s našim partnerima i s obzirom na parametre koje je SAG-AFTRA zacrtala za svoje članstvo, donijeli smo tešku odluku da povučemo film Challengers s ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. Radujemo se premijeri filma kada to budemo mogli učiniti s našim glumcima, redateljem Lucom Guadagninom i filmskim timom kasnije“, objasnili su za IndieWire odluku u Amazonu, koji je glavni producent filma.

Već i prije otkazivanja Challengersa, Alberto Barbera najavio je da će Venecija ove godine biti izuzetno eurocentrična. Iluzorno je očekivati da će se itko od američkih glumaca, a samim time i američkih filmova, pojaviti na Lidu. Takva će situacija otvoriti vrata festivala brojnim europskim naslovima, a za očekivati je i povećani broj azijskih i južnoameričkih filmova. U sličnoj situaciji naći će se i ostali jesenski filmski festivali.

Salvatore Todaru u filmu ‘Commandante’

Istinita priča o mornaričkom časniku

Prvi korak je obavljen objavom novog filma koji će otvoriti Veneciju. To je Commadante talijanskog redatelja Edoarda De Angelisa s Pierfrancescom Favinom u glavnoj ulozi. Biografska drama o Salvatoreu Todaru, talijanskom mornaričkom časniku, koji je postao poznat po tome što je u II. svjetskom ratu spašavao vojnike suparničke vojske čije je brodove prije toga uništio.  

80. Međunarodni filmski festival u Veneciji bit će održan od 30. kolovoza do 9. rujna.

O autoru

O autoru