Nicolas Cage želi veliko platno zamijeniti televizijom

Kvaliteta i drugačija mogućnost pripovijedanja ono je što “vuče” ovog oskarovca da se okuša i u serijama. A za sve je “kriva” serija Na putu prema dolje.

Kao glumac, producent i redatelj u filmskoj industriji prisutan je već više od 45 godina te mu filmografija broji više od stotinu naslova. Samo ove godine objavljeno je šest filmova u kojima glumi, većinu je i producirao, “bljesnuo” je i u Flashu Andyja Muschiettija, no čini se da više nema motiv/a za pojavljivanje na velikom platnu. Riječ je, dakako o Nicolasu Cageu koji je otkrio da planira snimiti još svega tri-četiri filma te se više posvetiti – televiziji.
Kako je otkrio u razgovoru za Uproxx, na taj ga je zaokret u karijeri nagnala nagrađivana AMC-ova kriminalistička serija Na putu prema dolje (Breaking Bad, 2008.-2013.).

“Volim dinamiku. Nastojim ostati ‘svjež’, zato se pojavljujem u svim žanrovima. No, čini mi se da nakon 45 godina rada i više od stotinu filmova nemam više što novoga pokazati u kinima. Mislim da trebam snimiti još nekoliko filmova i promijeniti format, pokazati drugačiji tip glume”, rekao je Cage koji je Oscara za najboljeg glumca dobio zahvaljujući ulozi holivudskog pisca alkoholičara u filmu Napuštajući Las Vegas (Leaving Las Vegas, 1995.).
Cage se do sada uglavnom držao podalje od televizije, no taj se medij danas može pohvaliti visokokvalitetnim serijama u režiji odličnih redatelja i s holivudskim zvijezdama među glumačkom ekipom.
Dakle, osjećaju da je na velikom platnu pokazao sve što je mogao, doprinijela je serija Na putu prema dolje koju 59-godišnji glumac ocijenjuje – sjajnom.

Podjednako dobar u svim žanrovima

“Volio bih da sam svoju filmsku priču zaključio Dream Scenarijem, no već sam se ugovorima obvezao na još nekoliko filmova i njih ću svakako snimiti, a onda ću vidjeti što dalje. I bit ću vrlo selektivan kod odabira jer bih se stvarno volio okušati u modernim serijama. Vidio sam što je danas moguće ostvariti u tom formati. Primjerice, Bryan Cranston u jednoj epizodi serije Na putu prema dolje bulji u kofer sat vremena. U igranom filmu nema vremena za to pa je možda televizija sljedeći najbolji korak za mene. Vidjet ćemo”, rekao je Cage.

Nicolas Cage bi volio filmsku eru zaključiti ‘Dream Scenarijem’, no već je potpisao ugovore za nova tri filma (Foto: A24)

On je svoju karijeru započeo 1982. filmom Zlatno doba u Ridgemontu (Fast Times at Ridgemont High, 1982.) te se do danas okušao u svim žanrovima – od komedije preko akcije do filmova o superjunacijama i svemu između.
Upravo je ta njegova mogućnost prilagodbe svakom žanru ono po čemu je poznat, no čini se da će tu raznovrsnost sad drastično odrezati i okušati se u televizijskom okruženju.

Ovogodišnji filmovi i sljedeća tri

Još prošle godine prikazan je TIFF-u vestern Butcher’s Crossing koji se tek ove godine počeo prikazivati u kinima, a koji je režirao Gabe Polsky, a ove godine slijedili su još jedan vestern, The Old Way, redatelja Bretta Donowhoa, zatim smo ga u ulozi Drakule gledali u horor komediji Chrisa McKayja, Renfield, u kojoj je naslovu ulogu tumačio Nicholas Hoult. Glumio je i u psihološkom trileru Sympathy for the Devil redatelja Yuvala Adlera, ali i kriminalističkoj komediji The Retirement Plan Tima Browna. Poslijednji objavljeni i najhvaljeniji ovogodišnji film svakako je crna fantastična komedija Dream Scenario Kristoffera Borglija, u kojem Cage glumi sveučilišnog profesora koji se neočekivano počinje pojavljivati u svačijim snovima.

Sljedeće bismo ga godine trebali gledati u dva filma koja su već u postprodukciji, a riječ je o hororu Longlegs redatelja Oza Perkinsa i akcijskom hororu Bena Brewera, Arcadian, a za 2025. najavljen je psihološki triler Lorcana Finnegana, The Surfer.
I moglo bi to biti to od Cagea u kinima, ali bismo ga mogli očekivati više na malim ekranima. U svakom slučaju, uskoro bi trebali saznati kojim putem će nastaviti svoju karijeru.

O autoru

O autoru