Crtići koje pjevušimo: 15 najboljih Disneyjevih pjesma svih vremena

Animirani filmovi iz Disneyjeve “radionice”, čini se, oduvijek pronalaze put do publike, bez obzira na njezine godine. Donosimo najpopularnije pjesme prema Billboard ljestvicama.

Disney je odavno sinonim za djetinjstvo i animirane filmove, a s vremenom je to postao i za glazbene hitove. Naime, glazba u animiranim filmovima nastalim u studijima Walta Disneyja, ima posebno važnu ulogu pa ne čudi da ona danas predstavlja ključan dio identiteta pojedinog filma. Upravo stoga u Disneyjevom “glazbenom albumu” moguće je pronaći niz popularnih pjesama od klasika poput “When You Wish Upon a Star” (Pinokio/Pinocchio, 1940.) do modernih skladbi poput “Let It Go” iz Snježnog kraljevstva (Frozen, 2013.). Gotovo svaki filmski hit ima i glazbenu uspješnicu čiji uspjeh “mjeri” Billboardova ljestvica, a što se dulje pjesma zadržava na njoj, jasno je da je doprijela i do publike koja nije primarno filmska.   

A takvoj, ne-filmskoj publici dobro su poznate i pjesme iz klasičnih Disneyjevih filmova Kralj lavova (The Lion King, 1994.), Ljepotica i Zvijer (Beauty and the Beast, 1991.) i Aladin (Aladdin, 1992.), ali i modernih hitova kao što su Vaiana: Potraga za mitskim otokom (Moana, 2016.) ili pak Snježno kraljevstvo.

Kako bismo jasno dali do znanja koliko je uistinu “snažna” Disneyjeva glazbena ostavština, donosimo ljestvicu 15 najboljih pjesama ovog filmskog studija svih vremena…

15. “A Whole New World” – Aladin (Aladdin, 1992.)

Foto: Buena Vista Pictures Distribution

Riječ je o klasičnoj ljubavnoj pjesmi koja je osvojila srca publike diljem svijeta. Pjesmu su napisali Alan Menken i Tim Rice, a otpjevali su je Brad Kane i Lea Salonga kao Aladdin i princeza Jasmine. “A Whole New World” osvojila je Oscara za najbolju originalnu pjesmu 1993. i postala je jedna od najomiljenijih i najpoznatijih Disneyevih pjesama. Nije stoga čudno da je prema Billboardovoj ljestvici, pjesma postigla veliki komercijalni uspjeh, a verzija koju izvode Peabo Bryson i Regina Belle zauzela je prvo mjesto američke Billboard Hot 100 ljestvice, što je čini prvom Disneyjevom pjesmom koja je dosegla vrh. Pjesma je također osvojila nagradu Grammy za pjesmu godine. Stihovi opisuju “magiju” zaljubljivanja i istraživanja novih horizonata, savršeno spajajući Aladinove pustolovne i romantičnu priču.

14. “Why Should I Worry?” – Oliver i kompanija (Oliver & Company, 1988.)

Foto: Buena Vista Pictures Distribution

Ova optimistična pjesma je iz, često zanemarenog, Disneyjevog klasika, a izvodi je popularni Billy Joel. “Why Should I Worry?” je dobila niz priznanja, među kojima i ono da je upravo ona prva pjesma iz Disneyevog animiranog filma koja je nominirana za Zlatni globus! Na Billboardovoj ljestvici zauzima 46. mjesto među 100 najboljih pjesama Disneyversea.

13. “I’ll Make a Man Out of You” – Mulan (1998.)

Foto: Walt Disney Pictures

Ovu duhovitu, pomalo “vojničku” pjesmu izvodi Donny Osmond. Govori o pretvaranju nevjerojatnih heroja u bolje ljude, a tijekom pjesme Mulan postaje sve bolja na treningu. Ova energična pjesma često se svrstava među najbolje Disneyjeve pjesme, a Billboard ju pozicionirao na 47. mjesto na svom popisu najboljih Disneyevih pjesama. S obzirom na današnju popularnost pjesme, ne čudi da je “I’ll Make a Man Out of You” postala dvostruko platinasta u SAD-u, što ju čini jednom od najuspješnijih Disneyevih pjesama.

12. “Circle of Life” – Kralj lavova (The Lion King, 1994.)

Foto: Walt Disney Pictures

Circle of Life” bezvremenski je Disneyev klasik iz animiranog filma Kralj lavova koji je osvojio publiku diljem svijeta. Pjesma, koju je skladao Elton John, a tekst napisao Tim Rice, ima jedinstven zvuk inspiriran Afrikom koji savršeno pokriva teme filma – ljubav, obitelj i prirodni ciklus života. Nakon izlaska, pjesma se brzo probila do broja 18 na Billboard Hot 100.

Snažna i poticajna poruka pjesme, melodija i zadivljujući vizualni izgled učinili su je odmah hitom. Pjesmu izvode Carmen Twillie i Lebo M čiji glasovi, u kombinaciji s glazbom, stvaraju osjećaj uzvišenosti i na taj način odlično korespondiraju s herojstvom i sudbini o čemu je riječ u filmu.

Hrvatsku verziju pjesme (“Život teče u krug”) u animiranom filmu otpjevala je Jadranka Krištof, dok je u igrano-animiranoj adaptaciji iz 2019. to učinila Vanna. Pjesma se pojavljuje i u filmu Kralj lavova 3: Hakuna matata (The Lion King 3:Hakuna Matata, 2004.).

Film Kralj lavova je osvojio dva Oscara – za najbolju glazbu (Hans Zimmer) te najbolju originalnu pjesmu, ali ne ovu, nego “Can You Feel the Love Tonight”. Uz nju bile su nominirane još dvije pjesme iz ovog filma – “Circle of Life” i “Hakuna Matata”, a autori sve tri pjesme su već spomenuti Elton John i Tim Rice.

11. “Never Knew I Needed” – Princeza i Žabac (The Princess and the Frog, 2009.)

Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures

Nema sumnje, ova romantična R&B balada jedna je od najljepših Disneyevih pjesama. Izveo ju je američki pjevač Ne-Yo, a pojavila se tek tijekom odjavne špice što samo naglašava njezinu kvalitetu. “Never Knew I Needed” zauzela je 56. mjesto Billboardove Hot R&B/Hip-Hop pjesama i zapravo na najbolji mogući način zaključuje ovaj film.

10. “Let It Go” – Snježno kraljevstvo (Frozen, 2013.)

Foto: Disney Animation Studios

Ovaj veliki hit iz filma Snježno kraljevstvo napisali su Kristen Anderson-Lopez i Robert Lopez, a izvodi ju Idina Menzel kao Elsa. Riječi pjesme i zarazna melodija naišli su na odličan odjek publike. Ono što je ovu pjesmu učinilo tako sjajnom Disneyjevom pjesmom su njezini stihovi i snažna poruka. Naime, u pjesmi se mogu pronaći svi koju su bilo kad u životu osjetili potrebu sakriti svoje pravo ja te ih potiče da odbace svoje strahove i budu ono što jesu.

Dinamična melodija i moćan vokal, “Let It Go” čine pjesmu emotivnom i inspirativnom. Riječ je, dakle, o pravom Disneyjevom klasiku koji dokazuje moć glazbe da dotakne ljudska srca. Pjesma je osvojila Oscara za najbolju originalnu pjesmu i zasjela na 4. mjesto na Billboard Top 100.

9. “Into The Unknown” – Snježno kraljevstvo 2 (Frozen 2, 2019.)

Foto: Disney

“Into The Unknown” glazbeni je filmski odgovor na pjesmu “Let It Go”. Pjeva je isto Elza, odnosno Idina Menzel, a napisala ju je Kristen Anderson-Lopez. Pjesma govori o Elzinoj nevoljkosti i nagonu da slijedi tajanstveni glas koji ju poziva k sebi, a koji u pjesmi pjeva norveška pjevačica AURORA.

Samo zato što “Into the Unknown” nije “Let It Go”, ne čini je manje sjajnom te svakako predstavlja jednu od Disneyevih najboljih pjesama.

8. “Beauty and the Beast” – Ljepotica i Zvijer (Beauty and the Beast, 1991.)

Foto: Buena Vista Pictures Distribution

Riječ je o klasičnoj Disneyjevoj pjesmi koju su napisali Alan Menken i Howard Ashman, a izveli je Celine Dion i Peabo Bryson. Ova balada dočarava romantičnu priču o Belle i Zvijeri. “Beauty and the Beast” je postigla veliki komercijalni uspjeh te se pozicionirala među prvih 10 na Billboard Hot 100 ljestvici.

Osim toga, pjesma je nagrađena Oscarom za najbolju originalnu pjesmu, Zlatnim globusom za najbolju originalnu pjesmu i nagradom Grammy za najbolju pjesmu napisanu posebno za film ili televiziju. Uz sve to, bio je to prvi animirani film nominiran za Oscara za najbolji film.

Godine 2017. snimljen je i igrani film u kojem su poznatu pjesmu izveli Ariana Grande i John Legend.

U hrvatskoj verziji animiranog filma pjesmu izvodi pjevačica Denis Grabarić, dok u igranom filmu pjeva Daria Hodnik Marinković uz pomoć Sandre Bagarić.

7. “Colors of the Wind” – Pocahontas (1995.)

Foto: Walt Disney Pictures

“Colors of the Wind” otpjevala je Judy Kuhn, a pjesma je osvojila Oscara za najbolju originalnu pjesmu te se njezina  popularnost proširila i izvan filma. Pjesma je bila podjednako hvaljena i zbog teksta i zbog vokala. Osim toga, pjesma nosi snažnu poruku o poštivanju i zaštiti prirode i okoliša.

“Colors of the Wind” dospjela je na četvrto mjesto Billboard Hot 100 1995. godine, a bila je i prva na ljestvicama Adult Contemporary i Adult Top 40.

6. “How Far I’ll Go” – Vaiana: Potraga za mitskim otokom (Moana, 2016.)

Foto: Disney Studios Motion Pictures

Riječ je o velikom hitu koji je napisao Lin-Manuel Miranda, a otpjevala glumica i pjevačica Auli’i Cravalho koja je i posudila glas Moani. Pjesma govori o Moani, mladoj djevojci koja sanja o istraživanju svijeta izvan svog otoka. Stihovi su vrlo inspirativni, a pjesma je dosegla 41. mjesto američke Billboardove ljestvice Hot 100.

“How Far I’ll Go” je bila nominirana za Oscara u kategoriji najbolje originalne pjesme, a film u kategoriji najboljeg animiranog filma, no Moana je na kraju je ostala bez ijednog zlatnog kipića.

5. “Hakuna Matata” – Kralj lavova (The Lion King, 1994.)

Foto: Buena Vista Pictures

Kako smo već napomenuli, pjesmu su napisali Elton John i Tim Rice, a izvode je Nathan Lane, Ernie Sabella, Jason Weaver i Joseph Williams. To je zabavna i optimistična pjesma koja publiku poziva da zaborave svoje brige i uživaju u životu. Prema Billboardovoj ljestvici, “Hakuna Matata” je brzo postala hit, dosegnuvši broj 5 na Hot 100 ljestvici i nominirana za Oscara za najbolju pjesmu. Razigran i lagan ton pjesme čini je dostupnom publici svih uzrasta. Upotreba zvukova životinja i duhovitih stihova samo su neke od “tajni” uspjeha ove pjesme.

Pjesmu pjevaju Timon i Pumba i uče mladog Simbu da se opusti i živi život bez briga.

4. “You’ve Got a Friend in Me” – Priča o igračkama (Toy Story, 1995.)

Foto: Walt Disney Pictures

Pjesmu je skladao i izveo Randy Newman, koji je napisao i glazbu za film. Ovo je još jedna legendarna Disneyjeva pjesma poznata po svojoj zaraznoj melodiji i iskrenim tekstovima koji govore o snazi ​​prijateljstva.

Prema Billboardovoj ljestvici, “You’ve Got a Friend in Me” bila je sjajna Disneyjeva pjesma jer je tekst jednostavan, ali dubok, naglašavajući važnost imati nekoga na koga se možete osloniti u svakom slučaju. Poruka nalazi put do ljudi svih dobi i podrijetla, što je čini univerzalnom. Pjesma je također obrađena više puta, u filmu Priča o igračkama 2 (Toy Story 2, 1999.) pjevao ju je Robert Goulette, a Priči o igračkama 3 (Toy Story 3, 2010.) The Gypsy Kings.

3. “Go the Distance” – Heraklo (Hercules, 1997.)

Foto: Buena Vista Pictures

Pjesmu su napisali Alan Menken i David Zippel, a izveo ju je glumac Michael Bolton, čija je vokalna izvedba izrazito snažna i emotivna. Prema Billboardovoj ljestvici, “Go the Distance” bila je omiljena pjesma obožavatelja te je dospjela na 24. mjesto na Billboard Hot 100 u godini premijere filma. Osim toga, pjesma je bila nominirana za Oscara za najbolju originalnu pjesmu.

Njezina popularnost djelomično je posljedica inspirativnih stihova koji potiču slušatelje da slijede svoje snove bez obzira na prepreke.

2. “You’ll Be in My Heart” – Tarzan (1999.)

Foto: Disney

“You’ll Be in My Heart” je nagrađivani hit iz Tarzana. U izvedbi bubnjara i pjevača Phila Collinsa, nježna melodija otpjevana je iz perspektive Tarzanove majke Kale, gorile koja pronalazi Tarzana kao bebu i odlučuje ga usvojiti. Unatoč tome što je mladi Tarzan isprva bio uplašen, pjesma govori o Kalinom obećanju da će ga zaštititi i čuvati. Collins je kao inspiraciju za pjesmu naveo vlastitu kćer, Lily Collins.

Već nakon prve objave pjesme bilo je jasno da će postati uspješna. Dosegla 21. mjesto na Billboardovoj listi Hot 100 i broj 1 na Billboardovoj listi Adult Contemporary. Ne samo da je pjesma postigla komercijalni uspjeh, već je osvojila i Zlatni globus i Oscara za najbolju originalnu pjesmu. Njezin golemi uspjeh, stihovi o ljubavi i različitim oblicima ljubavi koji se mogu lako povezati te nježan zvuk učinili su “You’ll Be in My Heart” jednom od najomiljenijih Disneyevih pjesama.

1. “We Don’t Talk About Bruno” –  Encanto: Naš čarobni svijet (Encanto, 2021.)

Foto: Walt Disney Pictures

I napokon, posljednja pjesma koju ovom prilikom spominjemo jest najnovija Disneyjeva pjesma koja je osvojila svijet. “We Don’t Talk About Bruno”, optimistična i “zarazna” pjesma koju je skladao Lin-Manuel Miranda.

Pjesma prikazuje skupinu likova koji dijele svoja iskustva s nedostižnim Brunom, crnom ovcom njihove zajednice.

Veseli tempo pjesme i zarazni refren čine neodoljivu melodiju koja u sjećanju gledatelja ostaje dugo nakon završetka filma.. “We Don’t Talk About Bruno” zauzela je prvo mjesto na Billboard Hot 100 ljestvici, što je prvi put da je pjesma iz Disneyevog animiranog filma uspjela nakon “A Whole New World” u Aladdinu. To govori o popularnosti pjesme koja je bila viša od legendarnih Disneyevih hitova poput “Let It Go” ili “Hukkana Matata”. Nema sumne da će publika još godinama slušati “We Don’t Talk About Bruno”.

O autoru

O autoru