Cillian Murphy objasnio zašto u Nolanovim filmovima nema izbačenih scena

Zvijezda Oppenheimera glumila je u šest Nolanovih filmova te dobro poznaje njegov način rada.

Zvijezda Oppenheimera, Cillian Murphy dovoljno je puta radio s Christopherom Nolanom da bi znao zašto u njegovim filmovima nema izbačenih dijelova koje je kasnije moguće pokazati zainteresiranoj javnosti.

Naime, postalo je gotovo uobičajeno da nakon završetka snimanja filma, a prije njegove premijere u kinima redatelji izostave pojedine scene. Dakle, iako su ih prethodno odobrili i bili zadovoljni snimljenim, u postprodukciji odustaju od njih. Upravo se o tom fenomenu dosta priča u posljednje vrijeme kad je publika tražila da se prikažu scene iz Lige pravde (Justice League, 2021.) Zacka Snydera. Podsjetimo, Snyder je ovaj filmski projekt zbog obiteljske tragedije napustio početkom 2017. te ga je na mjestu redatelja zamijenio Joss Whedon. On je pak značajno izmijenio film. Puno Snyderovih scena je izostavio i snimao nove. Film je na kraju podbacio i zaradom i kritikama – kako struke, tako i publike – a obožavatelji DC-a su još 2018. pokrenuli kampanju #SnyderCut kojom su se zalagali za originalnu verziju filma, odnosno željeli su vidjeti originalnu, Snyderovu, verziju filma. Na kraju je do toga i došlo na streamingu Max.

Osim toga, poznato je da obožavatelji filma Odred otpisanih (Suicide Squad, 2016.) još uvijek žele vidjeti originalnu verziju filma Davida Ayera.

“Čisti” posao

Što se pak Christophera Nolana tiče, iako su njegovi filmovi redovito dulji od prosjeka, kod njega nema izbačenih scena. A za ta postoji i logično objašnjenje koje je, prilikom promocije filma Oppenheimer, ponudio Cillian Murphy.

‘Batman: Početak’ prvi je Nolanov film u kojem je glumio Cillian Murphy (Foto: Warner Bros.)

“U Nolanovim filmovima nema izbrisanih scena pa onda njegovi filmovi nemaju ni dodatnih DVD-a jer ono što je u scenariju je i u filmu. On točno zna kako će što završiti i ne petlja oko toga kako završiti priču”, objasnio je Murphy koji je do sada glumio u šest Nolanovih filmova.

Njihova suradnja započela je se filmom Batman: Početak (Batman Begins, 2005.) u kojem je Murphy glumio dr. Jonathana Cranea, poznatog kao Scarecrow, glavnog neprijatelja Brucea Waynea kojeg je pak glumio Christian Bale.

Prva “velika” uloga tek u šestom filmu

Cillian Murphy pojavio se i u ostala dva filma hvaljene trilogije – Vitez tame (The Dark Knight, 2008.) i Vitez tame: Povratak (The Dark Knight Rises, 2012.), a u oba filma imao je manje uloge nego u prvom.

U SF akciji Početak (Inception, 2010.) igrao je jednu od glavnih uloga – Roberta Fischera u čiju podsvijest, koristeći eksperimentalnu vojnu tehnologiju, ulazi Dominick Cobb (Leonardo DiCaprio) i njegov tim kako bi kroz Fischerove snove ispunili svoju misiju.

Murphy je glumio i u Nolanovom ratnom filmu Dunkirk (2017.) koji vjerno prikazuje događaje tijekom bitke kod Dunkirka te evakuacije savezničkih vojnika iz Belgije, Britanije i Francuske koji su bili odsječeni i opkoljeni njemačkom vojskom u Francuskoj od 27. svibnja do 4. lipnja 1940. godine.

Iako je u svim ovim filmovima bio dio glavnne glumačke postave, Murphy sve do Oppenheimera nije imao “pravu” glavnu ulogu u filmu. Budući da najnoviji Nolanov film u potpunosti događaje prikazuje “kroz oči” J. Roberta Oppenheimera, u cijelom filmu je tek nekoliko scena u kojima se ne pojavljuje Cillian Murphy.

Zanimljivo je napomenuti da je Murphy ipak „pikirao“ glavnu ulogu u Nolanovom filmu. Naime, bio je na audiciji za Batmana prije negoli je redatelj ulogu dodijelio Christianu Baleu. Iako nam je danas teško zamisliti bilo koga drugoga u toj ulozi, nema sumnje da bi bilo zanimljivo vidjeti Cilliana Murphyja u ulozi slavnog superjunaka DC Comicsa.

O autoru

O autoru