‘Invazija na Ameriku’: Chuck Norrisov film pomogao je u svrgavanju rumunjske vlade

Svi znaju da Chuck Norris može učiniti apsolutno sve, ali manje je poznata činjenica kako je sudjelovao u Rumunjskoj revoluciji i svrgavanju komunizma.

Chuck Norrisov akcijski film Invazija na Ameriku (Invasion U.S.A., 1985.) bio je jedan od filmova koji je pratio sva ostala akcijska ostvarenja tog doba, a gdje su patrioti branili svoju zemlju od komunizma i ostalih nevolja tijekom Hladnog rata. No za Rumunje, taj film je bio puno više od standardnog akcijskog filma.

Od underground senzacije do inspiracije za revoluciju

Na prvi pogled, Rumunjska nema previše sličnosti s filmom koji govori o bivšem CIA agentu Mattu Hunteru prisiljenom na povratak iz mirovine jer se pojavljuje njegov neprijatelj iz prošlosti – ruski terorist Rostov koji namjerava izvesti invaziju na SAD, počevši od Floride i to u vrijeme božićnih blagdana. Naravno, Chuck Norris kao Matt Hunter je sam protiv čitave vojske terorista što se pretvara u klasičnu rapsodiju nasilja i mačizma, i među svim ostalim filmovima slične tematike, Invazija na Ameriku bila je velika inspiracija za rumunjski narod.

Invazija na Ameriku
Chuck Norris nije samo glumac, već i potrebna inspiracija (Foto: Cannon)

U knjizi The Last Action Heroes: The Triumphs, Flops, and Feuds of Hollywood’s Kings of Carnage (Posljednji akcijski junaci: Trijumfi, neuspjesi, i svađe hollywoodskih kraljeva pokolja) Nicka de Semlyena, ko-scenarist filma James Bruner podijelio je s čitateljima kako je Invazija na Ameriku postao underground senzacija među Rumunjima u drugoj polovici 1980-ih. Ilegalne kopije filma na VHS-u počele su kružiti među rumunjskim pobunjenicima, te je film dodatno inspirirao postojeće kao i one tihe revolucionare koji su prezirali diktatorski režim tadašnjeg predsjednika Nicolaeua Ceauşescuua.

Plakat filma ‘Invazija na Ameriku’ u Rumunjskoj je znak prosvjeda

Invazija na Ameriku je dodatno potpalila tinjajuću revoluciju u državi, da bi se Rumunji 1989. godine uoči Božića masovno pobunili protiv tadašnjeg diktatora i komunističkog režima, te su svrgnuli vlast.

Oni sve do danas koriste poster filma u Rumunjskoj kada prosvjeduju protiv vlade,” rekao je Bruner de Semlyenu. “U konačnici, akcijski filmovi govore o slobodi. Pobjeda nad zlom, u kojem god obliku ono bilo. Saznanje da je to bila jedna od inspiracija da se oslobode, bilo je stvarno lijepo. To ne bi očekivao niti u milijun godina.”

Ako građani na ulicama izvuku transparente s posterom filma Invazija na Ameriku, tamošnja vlada bi se mogla zapitati žele li doista nastaviti kao i do sada ili će poslušati što im taj Chuck Norris među ljutitom ruljom želi poručiti.

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Uključi zvuk
LIVE
 / 
 • Speed1
 • Subtitles
 • Quality
 • Audio
Quality
  Speed
  • 2x
  • 1.5x
  • 1.25x
  • 1x (Normal)
  • 0.5x
  Subtitles
   Audio
    Embed this video:
    Copy
    Copy video link:
    Copy
    Chapters
     • Copy video url at current time
     • Fullscreen Exit Fullscreen
     This content is private
     Submit
     Please enter valid password!
     Age Verification
     By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
     ENTER
     or
     EXIT
     Coming Next
     CANCEL

     O autoru

     O autoru